Vladimir Plahotniuc, învinuit de tentativă de omor în Federaţia Rusă, a fost dat în urmărire internaţională

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care este învinuit de tentativă de omor în Federaţia Rusă, a fost anunţat în urmărire internaţională. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal TV de purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Basmannîi din Moscova, Iunona Ţariova. Mai multe detalii oferite de purtătoarea de cuvânt a instanţei din Moscova aflaţi la ştirile de la 17:00 de la Jurnal TV, transmite jurnal.md.

Hotărârea judecătoriei de sector din Moscova a fost contestată într-o instanţă superioară. Presa rusă scrie că şeful PD ar fi fost implicat în omorul cu deosebită cruzime a cel puţin două persoane, iar crimele ar fi avut loc în afara Federaţiei Ruse. Şeful PD, care are şi cetăţenie rusă, este învinuit de tentativă de omor comisă de un grup organizat, motivată de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă.

Potrivit agenţiei de prese ruse Rosbalt, care face referire la o sursă din cadrul instituţiilor de drept din Rusia, Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal pe numele şefulului PD. În dosarul cauzei, Plahotniuc este acuzat de omorul a cel puţin două persoane, săvârşit cu cruzime, într-un grup organizat, motivat de ură rasială politică, ideologică şi etnică. Sursele agenţiei ruse au refuzat să ofere mai multe detalii despre dosar, dar au precizat că infracţiunile nu au fost comise în Rusia.

Rosbalt precizează că o tentativă de asasinat, legată de numele lui Plahotniuc, a avut loc în martie 2012, la Londra, asupra lui Gherman Gorbunţov.  Killerul Vitalie Proca, care a deschis focul asupra bancherului rus, a fost reţinut la Moscova şi apoi extrădat în România.

Recent, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Jurnal TV, Proca a mărturisit că Vladimir Plahotniuc este cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov. Pe lângă atacul asupra lui Gorbunţov, Proca a făcut mărturisiri şi despre alte asasinate în care ar fi fost implicat Plahotniuc.

Potrivit sursei Rosbalt, cel mai probabil, atacul asupra lui Gorbunţov are legătură cu faptul că, înainte de a se stabili la Londra, bancherul a cumpărat acţiuni de la la Universalbank şi a avut un conflict cu celălalt acţionar.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)