Virginia Vangheli: „Învăţătorul adevărat îi ajută pe copii să descopere miracolul propriei fiinţe”

Vinerea trecută, în cadrul solemnităţii consacrate Zilei profesionale a profesorului, au fost desemnaţi cei mai buni dascăli la categoriile: educatorul, învăţătorul şi profesorul anului

virginia vangheli.f.nadea roscovanuVirginia Vangheli, învăţătoare la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din Chişinău, a ieşit în finala concursului organizat anual de Ministerul Educaţiei, devenind învăţătorul anului. Convingerea Virginiei Vangheli e că un pedagog adevărat nu este un savant, ci un om care îi formează şi îi ajută pe elevi să descopere miracolul propriei fiinţe, iar şcoala cărţii înseamnă şcoala vieţii, şi menirea dascălului e să-şi pregătească discipolii pentru viaţă. Virginia Vangheli e alături de elevii săi timp de 22 de ani. Discipolii săi, premianţi la concursuri naţionale şi internaţionale, reprezintă principala sa performanţă, alături de dăruirea în muncă, pasiunea faţă de pedagogie şi conştiinţa faptului că fiecare copil e o personalitate, care urmează nu numai să acumuleze cunoştinţe, dar să şi le aplice. Astfel ar putea deveni un om valoros şi integru, consideră prima învăţătoare a anului.

Întrebată despre vocaţia sa de dascăl, doamna cu chip frumos şi căldură în priviri îmi spune că ea, vocaţia, vine din familia domniei sale. „Mama mea e profesoară de limba română, mai am şi un unchi profesor. Îmi amintesc că acasă se discuta doar despre elevi şi rezultatele lor, doar despre problemele şcolii. De mică, mă jucam de-a şcoala, îmi plăcea să învăţ pe alţi copii. Am avut şi o învăţătoare de excepţie de care îmi amintesc deseori cu mare drag şi profund respect. De multe ori când am activităţi mai responsabile, chipul ei îmi revine în minte, poate chiar încerc să copiez felul ei de a fi, aşa cum era ea în faţa elevilor. A fost o doamnă de o erudiţie deosebită şi ne cucerea permanent cu ceva nou şi interesant. În clasele mai mari deja, deseori o rugam pe mama să-mi permită s-o ajut la verificarea caietelor colegilor mei de şcoală. Până la urmă, îmi permitea s-o fac doar cu creionul simplu”, rememorează învăţătoarea.

„Vocaţia îmi vine din familie”

Revenind însă de la frumoasele amintiri, „depănate” cu atâta putere de evocare şi suculenţă, Virginia Vangheli mă asigură că fiecare zi de liceu, alături elevii săi, pentru ea reprezintă o revelaţie. „De 22 de ani, de fiecare dată când merg la liceu, chiar dacă am ceva pe suflet – o indispoziţie, mă simt obosită sau nu prea bine – la ore eu renasc. Mă transfigurez în fiecare dimineaţă, din moment ce le urmăresc ochii copiilor – atât de sinceri şi curaţi, atât de curioşi. Un copil nu poţi minţi niciodată! Trebuie să-i spui ceea ce simţi şi să faci ceea ce simţi, fiindcă numai atunci ai feed-back-ul potrivit. Numai atunci primeşti ceea ce dai”.

„Lecturiada”- un proiect nou

„Am avut marele noroc dintotdeauna să lucrez cu clase bine organizate şi copii din familii bune, în care educaţia e pusă în capul mesei. Am avut plăcerea să conlucrez şi cu părinţi care au răspuns mereu provocărilor mele. Anul acesta am iniţiat un nou proiect cu clasa – „Lecturiada”. Esenţa lui constă în valorificarea lecturii în familie. Acum, suntem în prima decadă şi citim „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă. Copiii urmează să citească în familie cu părinţii, după care ne întâlnim cu toţii săptămâna următoare şi facem bilanţul lecturii. Din păcate, astăzi problema lecturilor e una tot mai stringentă, căci părinţii sunt preocupaţi de multe altele, numai nu de citit. Dar, prin acest proiect, urmăresc obiectivul de motivare a părinţilor pentru lecturi împreună cu copiii, măcar câte o oră seara.

„Mediul în care se conturează personalitatea copilului”

Întrebată despre diferenţa dintre primii săi elevi şi cei de astăzi, Virginia Vangheli susţine că, deşi timpurile s-au schimbat mult, rolul şcolii a rămas şi va fi mereu primordial în formarea personalităţii umane. „Deşi timpurile îşi lasă negreşit amprenta asupra şcolii, ea rămâne acel mediu în care se conturează personalitatea copilului. Învăţătorul de vocaţie îl învaţă pe elev să-şi descopere lumea interioară. Elevii mei de azi nu mai pot fi „captaţi” doar cu materialele ilustrative sau cu cele din manuale. Deşi-s clasa a treia, îmi vin cu diferite proiecte, folosesc notebook-uri, stick-uri, se descurcă cu proiectorul. Acum deseori recurgem la activităţi de extindere, ne străduim să ieşim cât mai des în sânul naturii, să avem ore de istorie şi de ştiinţe la muzeu”, îmi spune învăţătoarea nr. 1 a republicii, în 2014.

La finalul discuţiei, Virginia Vangheli a adresat un mesaj pentru toate cadrele didactice cu ocazia sărbătorii profesionale: „Stimaţi dascăli, voi puneţi bazele societăţii. Copilul nu este altceva decât oglinda noastră, a acelora care dăm din ce avem, dăm ca să primim, primim ca, din nou, să oferim. Sincere felicitări pentru voi, dragii mei colegi! La mai mult şi la mai mare!”