„Veniți pentru trei zile în Țara-Mamă!”

ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului: „Basarabia este istoria unei lacrimi pe obrazul patriei noastre românești”

13724900_1064328676989290_3317630084578427831_o

Până în prezent, 23 de mii de basarabeni au vizitat România prin programul naţional „Cunoaşte-ţi ţara!”, organizat şi derulat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, susţinut de peste 100 de parteneri din România, a spus pentru JURNAL de Chişinău preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion. Aflându-se printre basarabenii care au vizitat România pentru prima dată, preşedintele platformei susţine că mulţi şi-au schimbat opinia privind actul unirii. „Ei realizează cât de tare au fost minţiţi. Se conving că au o ţară mai mare şi sunt aşteptaţi acasă, la noi”. Până la sfârşitul acestui an, conform programului, vor vizita ţara circa 100 de mii de basarabeni.

„Scopul proiectului este de a distruge propaganda antiromânească care s-a făcut în rândul populaţiei din Republica Moldova de-a lungul timpului prin mass-media şi prin alte forme. Să arătăm oamenilor cum este România cu adevărat – şi bune şi rele, să vină să vadă cu ochii lor realitatea de aici. Am ajuns la acest proiect după ce sondajele noastre de opinie ne-au arătat că numărul unioniştilor este mult mai mare în rândurile celor care au vizitat măcar o dată România, decât în rândurile celor care nu au vizitat-o”, conchide George Simion.

Potrivit lui, prin acest program nu se vrea influenţarea oamenilor. „Până acum, am reuşit să aducem prin acest proiect 23 de mii de persoane. Sunt tururi organizate standard – trei zile şi două nopţi. Prin aportul făcut de colegii mei şi prin generozitatea a peste 100 de parteneri din România, printre care se remarcă mănăstiri, licee, universităţi, autorităţi publice locale, consilii judeţene. Oferim cazarea gratuit şi oferim o masă pe zi, precum şi acces liber la toate obiectivele turistice care sunt în România şi ghidajul”, ne explică liderul Platformei unioniste.
Totodată, platforma le propune persoanelor care nu au transport propriu să meargă cu transport la un preţ redus.

„Nu iubesc România pentru că au fost minţiţi”

„Sperăm că în felul acesta să contracarăm toate relele care s-au făcut în relaţia Republica Moldova – România la nivel de oameni şi să ne cunoaştem reciproc, să ducem basarabeni în România şi români în Basarabia, să vadă şi ei partea cealaltă de ţară”, susţine preşedintele Platformei unioniste „Acţiunea 2012”.

Acesta face şi un apel către cititorii JURNAL de Chişinău care vor să viziteze România prin acest program: „Să nu vină singuri, ci cu rudele, cu prietenii care sunt reticenţi în privinţa României. Şi vrem să vină la noi şi cei care nu iubesc ţara pentru că au fost minţiţi. Programul este destinat cetăţenilor din RM, indiferent de etnie şi categorie socială. Excursia se organizează prin toată România, de la Delta Dunării până la mare, la Transfăgărăşean, la Putna şi toate colţurile României.

„Să afle de la noi că noi ne dorim unirea”

Membrii platformei îşi propun planuri mari şi au şi o muncă pe măsură. La proiect se lucrează din noiembrie 2015, chiar s-a făcut şi o fază-pilot, ca să fie identificate eventualele erori. Partenerii programului sunt cei care susţin proiectul. E vorba despre bisericile şi mănăstirile care oferă cazare, masă, instituţiile de învăţământ, primăriile şi consiliile judeţene. Este de remarcat primăria Iaşi, Consiliul judeţean Prahova, Consiliul judeţean Dâmboviţa. „E o şansă pentru fiecare”, remarcă George Simion.

Aflându-se în interiorul acestui proiect, George Simion a fost întrebat dacă a simţit, văzut schimbarea în atitudinea basarabenilor care vizitează pentru prima dată România.

„În mod clar este o schimbare de la cer la pământ pentru cei care n-au mai vizitat ţara. Ei realizează cât de tare au fost minţiţi, că nu se rezumă totul la costul ăsta, la bucata asta de stat în care stau şi care este acaparată în acest moment de clasa politică şi de oligarhi. Îşi dau seama că ţara lor este mai mare şi au şansă la viitor, care de fapt le-a fost furat prin evenimentele din istorie şi prin ultimii 25 de ani. Ei realizează că au o ţară mai mare şi sunt aşteptaţi acasă, la noi.”

Una dintre beneficiare a fost şi Rodica Afteni. Ea a făcut parte dintr-un grup de locuitori din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Basarabeanca aduce mulţumiri organizatorilor pentru excursia frumoasă prin Maramureş, accentuând că a rămas impresionată de locurile pitoreşti ale ţării.

Şi Stefania Vrânceanu a trecut pe 26 iulie 2016 Prutul, „Am avut o excursie frumoasă pe meleagurile României. Am fost întâmpinaţi călduros de oamenii de acolo. Ne-au încântat ochii locurile, ne-au împlinit sufletele. Am trăit emoții de neuitat și ne-am simţit acasă!Mulțumim mult coordonatorilor proiectului „Cunoaşte-ţi țara!” pentru că ne-au oferit posibilitatea de a cunoaște meleagurile pe care au călcat strămoșii noștri, meleaguri care păstrează istoria vie și brațele deschise pentru Basarabia”.‬

„Am rămas singura țară din Europa care nu-și are toți fiii săi acasă”

Este de remarcat şi mesajul emoționant transmis de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, unui grup de basarabeni veniți pentru prima oară în Banat. „La intrarea în mănăstire, înainte de a trece podul peste Bega, mitropolitul le-a propus celor prezenți să îsi imagineze pentru câteva clipe că au înainte Prutul si i-a îndemnat să îl treacă. După ce basarabenii au ajuns dincolo de pod, Mitropolitul a întrebat: „A fost greu?”. A adăugat apoi: „Ce aşteptați?”, potrivit site-ului presalert.ro.

„Suntem un neam, aparținem unei singure țări, numită dulcea Românie. Iubiți credincioși, Basarabia este istoria unei lacrimi pe obrazul patriei noastre românești. Am rămas singura țară din Europa care nu-și are toți fiii săi acasă. Încă mai avem o fiică dincolo de Prut. Iubiți frați basarabeni, vă îndemnăm să vă întoarceți la Patria-Mamă, dar să nu veniți singuri, ci să veniți cu zestrea lui Ștefan cel Mare, ca să întregim neamul și țara noastră”, a spus Mitropolitul Banatului.

Impresionat de vizita făcută în România împreună cu angajaţii instituţiilor publice din satul Puhoi, primarul din Puhoi, Ialoveni, Petru Frunze, care a vizitat obiectivele turistice din judeţul Suceava, România, Mănăstirea Putna, aduce sincere mulţumiri Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” şi autorităţilor române pentru posibilitatea de a cunoaşte ţara.

Apel către doritorii de a merge în august în România!

„Vrem să ducem oamenii din fiecare sat al Moldovei să vadă România așa cum este ea. Dați-ne un simplu telefon și veniți cu familia sau prietenii pentru trei zile în Țara-Mamă”. Înscrierile se fac la numerele de telefon 069111093, 079992298, 079992292, 079992242. Pentru participare au prioritate grupurile de minim zece persoane”, ne îndeamnă George Simion.

The following two tabs change content below.