Vândută înainte de a se naşte

Săptămâna trecută, doi părinți au fost reținuți de către organele de drept în timp ce încercau să-și scoată ilegal din țară fetița de 12 zile. Potrivit procurorilor, copila a fost vândută unei persoane de cetățenie germană şi urma să ajungă în străinătate.

Conform procurorilor, părinții care mai au acasă alți trei copii s-ar fi înțeles cu o femeie originară din Kazahstan, care deţine şi cetăţenie germană, să-i vândă pruncul încă nenăscut. Tranzacţia a avut loc cu două luni înainte de nașterea copilului.

La judecată, femeia care urma să cumpere copilul a declarat că dorea să o crească pe fetiță. Anterior, s-a vehiculat versiunea că scopul vânzării copilului ar fi pentru traficul de organe. Însă Vladimir Levandovschi, șeful Centrului pentru combaterea traficului de personae, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că declarațiile făcute de către cetățeana Germaniei nu corespund în mare parte adevărului. “Încă este prematur să vă comunic scopul pe care îl urmăreau infractorii, însă vă dau asigurări că, în curând, vom veni cu declarții împreună cu reprezentanții procuraturii. În legătură cu cazul dat se lucrează foarte strâns cu organele de drept ale Germaniei”, a menționat acesta.

Serviciul de presă al Poliției de Frontieră care a efectuat reţinerea suspecţilor ne-a comunicat că nu se cunoaște dacă bebelușul urma să fie traficat pentru organe. Între timp, părinţii fetiţei şi femeia din Germania care trebuia să scoată copilul din ţară au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile. Şoferul acesteia a primit 20 de zile de arest.

Minori traficați pentru exploatare sexuală

Conform Centrului pentru combaterea traficului de personae, în 2016, au fost pornite și instrumentate 11 cazuri penale ce se referă la minori. Majoritatea cazurilor de trafic al copiilor erau în scopul exploatării sexuale sau al cerșitului pe teritoriul Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2016, un bărbat de 44 de ani din Basarabeasca a fost reținut pentru exploatarea sexuală și comercială a fetiței sale de 14 ani. Faptele erau săvârșite în locuința suspectului situată în orașul Basarabeasca, iar periodic, prin înţelegere cu diferiţi clienţi beneficiari, fiica sa era obligată să presteze servicii sexuale contra plată.

Centrul pentru combaterea traficului de personae ne informează că organizează diverse acțiuni, colaborează cu instituțiile de resort, monitorizează casele de copii și centrele de plasament în scopul prevenirii traficului de minori.

În 2015, au fost analizate 189 de cauze penale de trafic de ființe umane/trafic de copii, din care 151de cauze penale vizează art. 165 „Traficul de ființe  umane” (adulți) al Codului Penal (131 – traficul transfrontalier/extern şi 20 – traficul intern); 38 de cauze penale pe art. 206 „Traficul de copii” al Codului Penal (10 –trafic extern şi 28 – trafic intern).

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)