Urmașii bolșevicilor de la Tatarbunar

Primarul de Olănești și preotul din localitate au pus la cale un plan de compromitere a dezvelirii unui monument național

La Olănești, Ștefan-Vodă, pe 29 noiembrie 2019, urma să fie inaugurat un monument în memoria grănicerilor români omorâți în perioada interbelică de bolșevicii care organizau incursiuni în dreapta Nistrului. Asociația „Monumentum”, inițiatoarea restabilirii acestui monument, a anunțat că inaugurarea se amână din cauza vandalizării.

Monumentul în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și a eroului Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici la 10.05.1923, în timp ce păzea hotarul Nistrului lângă pichetul de la Olănești, a fost ridicat pentru prima oară în 1933 de către grănicerii din localitate. În 1945 monumentul însă a fost distrus. Mai mult, și mormântul căpitanului Mihăilescu a fost atunci devastat.

La inițiativa Asociației „Monumentum”, monumentul a fost restabilit dar, cu câteva zile în ajunul inaugurării, inscripția a fost distrusă. Pe pagina de Facebook a asociației au fost publicate mai multe mesaje unde unii consilieri socialiști sunt acuzați că ar fi implicați în această vandalizare.

De asemenea, este acuzat primarul localității, Iurie Ostafii, care ar fi refuzat să sesizeze poliția despre acest act criminal. Iar preotul din sat este învinuit că ar fi depus o cerere la Primăria Olănești pentru organizarea, în ziua inaugurării, a unei ceremonii religioase pentru a împiedica evenimentul.

Primarul, despre vandalizare

Primarul Iurie Ostafii a negat că se împotrivește inaugurării  monumentului, afirmând că a anunțat poliția și că, de fapt, informațiile apărute în spațiul public sunt „mincinoase”.

„Polița este la curent. Ei țin sub control toate astea. Manifestarea asta era plănuită ilegal și nu a fost anunțată nici administrația publică locală, nici eu ca primar. De atâta, eu am respins inaugurarea cu arhiepiscopul român și am insistat să fie preotul din localitate. Avem preot, să coordoneze cu dânșii, că eu nu sunt competent în biserici”, ne-a spus primarul.

„Eu trebuie să cunosc ziua, ora, programul de activitate? Căci eu tot trebuie să informez instituțiile de stat, agenții economici, localnicii, poate vor să participe. Adică, primarul nu trebuie să știe nimic despre mendrele cuiva?”, s-a revoltat primarul de Olănești.

Deși Ostafii a spus că nu știe cine e vandalul, indirect, prin răspunsul său, a consimțit acțiunea acestuia: „Primul act de vandalizare e inscripția ilegală de pe monument, care nu a fost permisă de consiliul local. Care o făcut inscripția, tot nu cunosc. Consiliul local a decis să fie scris: «Eroilor căzuți în Primul Război Mondial din satul Olănești». Când s-a instalat monumentul,  inscripția asta a fost pusă. Acum, nu știu când, venind noaptea, s-o făcut altă inscripție pe monument”.

Monumentul a fost ridicat legal

De cealaltă parte, avocatul Asociației „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, susține că primăria a fost anunțată despre eveniment și că toate acțiunile și inscripțiile au fost respectate conform aprobărilor organelor competente.

„Prin nota informativă a Primăriei Olănești, pe 5 iulie 2018, care a servit ca temei pentru obținerea hotărârii de Guvern, autoritatea locală informează: «În perioada interbelică, pe teritoriul satului Olănești s-a aflat un pichet de grăniceri, iar pe parcursul 1918–1930, mai mulți grăniceri au căzut la datorie, fiind împușcați de bolșevicii care treceau clandestin Nistrul. Printre cei căzuți a fost și căpitanul Mihăilescu Aurelian, din Regimentul 2 Grăniceri, mort în luptă cu bandiții pe malul Nistrului în 1923»”.

„Nota informativă este semnată și ștampilată de primărie, conține numele acestui căpitan și a fost clar de la bun început că monumentul se ridică în memoria lui Aurelian Mihăilescu și altor eroi, numele cărora nu era cunoscut la momentul respectiv și, inclusiv, al eroilor din Primul Război Mondial, numele cărora a fost inscripționat pe monument”, a spus avocatul asociației.

Rusanovschi ne-a mai declarat că după ce au obținut certificatul urbanistic de proiectare de la primărie și hotărârea de guvern, au depus schița de proiect la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, întocmită de un arhitect restaurator. Pe schița de proiect, apoi în proiect, au fost indicate toate detaliile monumentului, textul din față și din spate. Proiectul a fost realizat de Comisia Monumentelor de For Public, unica autoritate în drept să stabilească aspectul estetic al monumentului.

„Acuzațiile că nu ar fi autorizat de primărie sunt o aberație, pentru că s-au cunoscut aceste lucruri de la început. Actualul primar a fost consilier în mandatul precedent din partea PCRM și a fost prezent la ședința consiliului când am discutat acest subiect”, a relatat Rusanovschi.

Acesta a mai spus că au existat consilieri care s-au opus inscripției numelui căpitanului Mihăilescu pe monument și chiar au amenințat că îl vor distruge dacă va fi scris acest nume pe el, fiindcă au văzut în el o amenințare a „cizmei românești”.

„Primarul știa foarte bine”

„Suntem obligați să respectăm amprenta care a fost în interbelic asupra acestei construcții de patrimoniu. Nu putem să o profanăm prin nerestabilirea lui completă”, a adăugat avocatul, menționând că primăria a fost anunțată cu o săptămână înainte despre inaugurare:

„Asociația «Monumentum» a propus data inaugurării, iar primarul a fost anunțat despre eveniment prin intermediul pichetului de grăniceri din Olănești, pentru că monumentul este dedicat grănicerilor și au fost și ei invitați. Luni, i-am comunicat anumite detalii care țin de acest eveniment, însă dumnealui mi-a spus că nu va fi posibil, că el este împotrivă și că preotul a solicitat să i se acorde parcul unde este monumentul pentru întreaga săptămână, pentru manifestări religioase.”

„Este un monument de patrimoniu public, a fost un efort enorm, cu bani privați, s-a muncit colosal timp de doi ani pentru a-l restabili, ca la urmă cineva să îl vandalizeze și altcineva să rămână indiferent. Tăcerea Primăriei Olănești este dureroasă și ridică semne de întrebare. Și ca să înțelegeți încă o dată corectitudinea noastră, pe monument era înscrisă data inaugurării, primarul știa foarte bine ce text se află pe monument. Și preotul a citit textul de pe monument înainte de a fi vandalizat”, a spus avocatul.

Ce va fi cu monumentul?

Iulian Rusanovschi a anunțat că îi va trimite o solicitare primarului prin care îi va cere să inițieze o anchetă internă, să stabilească dacă sunt implicați anumiți consilieri în această vandalizare. De asemenea, el îi va cere să înainteze un demers către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru permisiunea restabilirii textului, „deoarece este un monument de for public și nu au dreptul să intervină de capul lor”.

„Să stabilească primarul, de data aceasta, ziua inaugurării, până la sfârșitul anului, până când se încheie centenarul Unirii Basarabiei cu România. Și totodată să sesizeze organele de menținere a ordinii publice. Atunci vom vedea buna credință a primarului, dacă într-adevăr unica problemă ar fi fost în presupusa informare a sa despre organizarea evenimentului la 29 noiembrie 2019”, a spus avocatul Iulian Rusanovschi.

Legendă Poză: Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești. În 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923, a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau răscoala de la Tatarbunar și aduceau clandestin armament în Basarabia

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)