Un traumatolog din r. Glodeni, acuzat că ar fi schilodit mai mulți pacienți: „Copilul meu a fost înțepat de o albină și dl doctor i-a pus mâna în ghips”

Un tânăr a rămas invalid de gradul trei din cauza neglijenței traumatologului

Mai multe persoane din raionul Glodeni se plâng că au avut de suferit în urma asistenței medicale acordate de către traumatologul Valeriu Siromeatnicov. Un pacient a fost nevoit să fugă din spital pentru a nu-și pierde piciorul, fiind salvat de către medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Pe numele medicului au fost depuse mai multe plângeri, care nu s-au soldat cu o rezolvare în anii trecuți. La sfârșitul lunii martie 2019, pacientul Cristi Copacinschi a depus o petiție pe numele traumatologului la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Secretarul general al Ministerului Sănătății, Boris Gîlcă, a menționat că ministerul examinează cazul, iar pe 19 aprilie va oferi un răspuns petiționarului.

Câteva mame se plâng pe medicul traumatolog din Glodeni că acesta nici nu se uită la copil, nu examinează trauma, dar pune infirmiera sau chiar femeia de serviciu să pună în ghips membrul fracturat, chiar dacă acest lucru nu este necesar.

„Copilul meu a fost înțepat de o albină și domnul specialist ne-a pus mâna în ghips, fără radiografie, fără nimic”, ne spune Eugenia, din raionul Glodeni. „Am fost cu copilul, căzuse și îl durea piciorul. Pentru că uitasem cartela medicală în sat, nici nu a vrut să se uite la picior, mi-a zis să vin cu cartela, altfel nu avem despre ce vorbi”, se plânge Silvia.

Pe 11 martie, Cristi Copacinschi, un tânăr de 22 de ani, și-a fracturat piciorul și a fost internat în secția de traumatologie a Spitalului raional Glodeni. Tânărul menționează că este a treia oară când își fracturează același picior și este tratat de același medic.

„La ora 12.00 a fost internat, i-au făcut niște analgezice și așteptam medicul, care, fiind apelat la telefon de către sora medicală, a zis că are ore de consultaţie, după care merge la masă. Între timp, fiul a făcut și radiografia și așteptam să vină „Dumnezeu”. A venit, i-a fixat piciorul la loc într-un fel și i-a pus ghips doar în partea din spate a piciorului și ne-a spus să venim la data de 15 martie la control. Medicul știa că această fractură e deja a treia, ceva nu era în regulă.”

„Tânărul a răbdat până vineri, 15 martie, cu dureri mari, și a mers la control la ora 10.00, a așteptat până la 12.00, iar a făcut radiografie. La ora 15.00, a venit medicul și a început a striga că de ce a venit, că nu e de spital, că nu e nimic grav, cu toate că piciorul era inflamat și mai tare”, povestește mama băiatului.

Cristi, operat la Chișinău

Soții Copacinschi, văzând atitudinea medicului Valeriu Siromeatnicov și că situația fiului lor se agravează, au mers luni, 18 martie, la o clinică privată din orașul Bălți. Acolo au efectuat o rezonanță magnetică tomografică, pentru care au plătit 1650 de lei, iar medicul traumatolog de la această clinică în urma rezultatelor le-a comunicat că fiul lor trebuie operat de urgență.

Directorul Spitalului raional Glodeni, Vasile Lazări, a declarat pentru ziarul nostru următoarele: „Noi o să discutăm cu el, o să verificăm și o să dăm un răspuns Ministerului Sănătății. Eu nu știu dacă ministerul a creat vreo comisie. Și nu vă pot da mai multe detalii deoarece nu știu dacă sunteți într-adevăr persoana drept care v-ați prezentat, mulți telefonează și întreabă, eu nu pot să dau informații la toți”, ne-a declarat Lazări.

„Piciorul nu a fost fixat corect, ligamentele erau rupte, avea o așchie. Marți, 19 martie, băiatul a fost operat la Chișinău. Am avut noroc că am acționat repede, în caz contrar, medicul de la Chișinău ne-a spus că băiatul risca să nu mai meargă deloc. Eu nici nu vreau să mă gândesc la ce avea să se întâmple dacă mai stăteam acasă. Bine că noi am acționat deja cu bani, dar cei care nu au bani, nu știu unde să meargă, ce fac, rămân invalizi?”, se întreabă mama băiatului.

Familia Copacinschi a depus plângeri la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție și la administrația Spitalului raional Glodeni.

„Directorul spitalului a primit plângerea noastră și ne-a comunicat verbal că acest medic nu are obraz și că ei se vor clarifica. CNA-ul ne-a comunicat că nu este de competența lor acest caz. Iar secretarul general al Ministerului Sănătății, Boris Gîlcă, ne-a comunicat în scris că până pe 19 aprilie vom primi un răspuns la plângerea noastră. În Procuratura Glodeni nu avem încredere”, susţine familia Copacinschi.

Ion Guzun a rămas invalid

În luna mai 2018, Ion Guzun din satul Brânzeni, raionul Glodeni, a suferit un accident de motocicletă, fiind transportat de urgență la Spitalul raional Glodeni.

„Pe 7 mai a avut loc accidentul, pe 8 mai m-am apropiat și i-am zis medicului Siromeatnicov să schimbe pansamentul că era îmbibat tot cu sânge, nici nu s-a uitat la mine. Pe 9 mai nu a mai fost să ne vadă nimeni, nici medicul de serviciu. Pe 13 mai am fugit din spital și am ajuns pe masa de operații la Institutul de Medicină Urgentă. Siromeatnicov nici nu dorea să ne dea trimitere, zicea că nu ne dă când vrem noi. Din cauza lui acum copilul meu este invalid de gradul 3”, ne spune mama tânărului, Angela Guzun.

Pacientul a ajuns la Chișinău cu infecție gravă, iar medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au fost nevoiți să-i rupă din nou piciorul. Acesta a suferit câteva operații, fiindu-i prelevate vene, țesuturi de la antebraț. Anatolie Calistru, șeful secției microchirurgie de la Institutul de Medicină Urgentă, a menționat că pacientul era într-o stare foarte gravă, iar medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva piciorul.

După numeroase plângeri, scos basma curată

Cazul lui Ion Guzun a fost relatat în 2018 de către Pro Tv, iar în urma reportajului poliția s-a autosesizat și a pornit o investigație, care însă nu are o finalitate.

„Da, am depus plângere, chiar la noi acasă a fost un polițist, ne-a ascultat, după care ne-a spus că pe numele medicului Valeriu Siromeatnicov au existat în trecut mai multe plângeri din diferite localități din raion, însă acesta a fost îndreptățit. La momentul acela băiatul era în operații, recuperare și nu ne ardea de plângeri și instanțe. Dacă o să ne unim toți cei care am avut de suferit și o să depunem plângeri, poate va fi un rezultat pentru că așa nu se mai poate, oameni buni”, menționează Angela Guzun.

Am încercat să discutăm și cu medicul acuzat de foștii pacienți de neglijență în serviciu, să vedem ce spune în apărarea sa, însă nu a răspuns la telefon, iar șeful spitalului ne-a comunicat că nu poate să-l oblige să vorbească.

Șeful Secției ordine publică a Inspectoratului de Poliție Glodeni, Denis Gordilă, ne-a comunicat că în 2018 au fost depuse plângeri pe numele medicului traumatolog, iar șeful interimar al Serviciului Resurse Umane, Nicolae Băicean, a declarat că pe numele lui Valeriu Siromeatnicov a existat un dosar penal în anii 2005-2007, însă nu cunoaște finalitatea acestuia.

Procurorul-șef al Procuraturii Glodeni, Ion Covalciuc, a declarat pentru ziarul nostru că pe moment nu există nicio plângere pe numele medicului Siromeatnicov. Cât despre dosarul penal, acesta ne-a spus că nu cunoaște nimic.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)