Un socialist în luntrea unioniştilor

12419148_1150055855045252_5888874508367252996_o

Mai mulţi primari care au participat la Conferinţa reprezentanţilor comunităţilor locale din România s-au întors cu convingerea că statul vecin s-a dezvoltat semnificativ, în timp ce R. Moldova, din cauza incompetenţei politicienilor care s-au perindat de-a lungul anilor la guvernare, a corupţiei şi a cheltuirii iresponsabile a banilor publici, bate pasul pe loc. Şi chiar dacă, în anumite domenii, R. Moldova a înregistrat progrese, prin furtul miliardului şi compromiterea ideii europene, a ajuns tocmai de unde a pornit la începutul anilor 90, spun ei.

Primarul de Vărzăreştii Noi, Călăraşi, Grigore Moisei, a lucrat mulţi ani în calitate de însoţitor de vagon şi şef al trenului „Prietenia” de pe ruta Chişinău-Bucureşti. Acest fapt nu l-a împiedicat ca, înainte de ultimele alegeri locale, să devină membru PSRM şi să câştige fotoliul de primar. În timp ce liderul socialiştilor Igor Dodon se ruga de Klaus Iohannis să nu susţină ideea unirii, Grigore Moisei îşi făcea bagajele, pentru a se deplasa la Bucureşti unde urma să aibă loc întrunirea a circa 1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului, eveniment organizat de Platforma Unionistă 2012, Grupul Interparlamentar „Prietenii Unirii”, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzaki”. Întrebat dacă e unionist, socialistul ne-a spus că este mai curând realist. „În condiţiile în care trăim astăzi va fi greu de făcut unirea. Speranţa însă moare ultima”, ne-a spus el.

Vrea o schimbare

„Cunosc fiecare etapă de dezvoltare a României. Ştiu cum arăta după căderea regimului Ceauşescu şi cum arată acum. R. Moldova a rămas cu vreo 10–20 de ani în urmă. După vizita de duminică, planificăm să încheiem mai multe acorduri de înfrăţire. Să ducem grupuri de copii în vizită în România, să vadă ce am văzut şi eu. Din păcate, dacă nu se schimbă clasa politică de la Chişinău, statul nostru nu are viitor”, a afirmat primarul.

Acesta consideră că R. Moldova are nevoie de o clasă politică care şi-ar asuma în primul rând responsabilitatea faţă de cetăţeni. „Aşa cum mă doare pe mine sufletul pentru ceea ce se întâmplă în sat, aşa ar trebui să îi doară şi pe ei soarta cetăţenilor de pe această bucată de pământ. Dacă continuăm să tolerăm prezenţa unor oameni meschini la guvernare, care sunt interesaţi să facă ceva doar pentru copiii lor, nu mai avem viitor”, ne-a spus el.

Întrebat dacă nu i-a supărat pe liderii de partid cu participarea sa la un eveniment unionist, acesta ne-a răspuns că, în primul rând, le este devotat oamenilor care l-au ales. „Am o vârstă la care nici Dodon şi nici alţii nu pot să-mi dicteze ce să fac şi cum să fac. Încă nu mi s-a făcut transplant de creier”, a afirmat Moisei.

Finanţare pentru localităţile înfrăţite

Viceprimarul de Călăraşi, Victor Ambroci, ne-a informat că oraşul Călăraşi are încheiate două acorduri de înfrăţire cu localităţi din România, cu or. Călăraşi de pe malul drept al Prutului şi cu or. Covasna. Înfrăţirea cu localitatea Covasna a avut loc în martie curent. „Săptămâna aceasta îi aşteptăm la Călăraşi pe primarul şi secretarul primăriei din Covasna, vom examina proiectele pe care le putem realiza în continuare. La întrunirea care a avut loc duminică la Bucureşti am convenit să ne înfrăţim şi cu or. Craiova, proiect aflat la etapa de discuţii”, ne-a spus primarul.
Precizăm că, în august 2014, autorităţile de la Bucureşti au aprobat modificări la Legea privind finanţele publice locale, care le permite autorităţilor locale să finanţeze direct proiecte iniţiate de primăriile satelor şi oraşelor din R. Moldova. „Avem multe probleme legate de aprovizionarea cu apă, canalizare, iluminare. Statul român şi-a exprimat disponibilitatea de a aloca, prin intermediul consiliilor locale, o anumită sumă de bani pentru localităţile înfrăţite. Prin punerea bazei acordurilor de înfrăţire, care a avut loc duminică la Bucureşti, primăriile vor putea obţine finanţare directă de la statul român.
Anterior, finanţarea ajungea la Guvern şi nu întotdeauna la nivel local. Eu consider că atâta timp cât suntem conduşi de politicieni care nu se gândesc la cetăţeni, Unirea reprezintă unica salvare pentru noi”, a spus Victor Ambroci.
Primarul s. Marcăuţi, raionul Dubăsari, Alexei Leahu, ne-a declarat că s-a întors de la Bucureşti cu o speranţă că lucrurile se vor schimba în direcţia bună. „În România au loc alegeri locale. Noi, câţiva primari din raionul Dubăsari, planificăm să încheiem acorduri de înfrăţire cu localităţi din jud. Alba-Iulia. Ne vom întâlni după alegerile locale şi sperăm să ducem la bun sfârşit acest proces”, ne-a spus primarul.

Unire la nivel local

Duminică, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, s-au întrunit circa 1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului. Aceştia au discutat despre opțiunile de înfrățire, despre oportunitățile de colaborare și proiectele prin intermediul cărora pot fi obținute finanțări nerambursabile. „Prin intermediul înfrățirilor așezăm temeliile durabile pentru o Românie capabilă, conectăm localități, județe și raioane pentru a apropia malurile Prutului”, a menționat președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion.

Prezent la eveniment, primarul de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, a declarat că înfrățirile ar trebui neapărat consolidate prin suport financiar. „Aceste înfrățiri trebuie însoțite financiar pentru a avea efect. Dacă o primărie din România câștigă un proiect european, poate oferi, din resursele locale, un suport și pentru localitățile înfrățite din R. Moldova. E o portiță care poate fi folosită. (…) „Câte 100 mii de euro pentru fiecare sat din R. Moldova și în doi-trei ani rezultatele vor fi cu totul diferite față de tot ce s-a investit în toate guvernele R. Moldova din 1990 încoace”, a spus edilul. La finalul evenimentului, primarii au votat eliminarea granițelor birocratice între cele două state despărțite prin Pactul „Ribbentrop-Molotov” din 23 august 1939.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu