Un politruc la Curtea Regelui Dodon

Nicolae Osmochescu: „Situația e foarte urâtă și nu restabileşte autoritatea Curții Constituționale”

Foto: socialistii.md

Vladimir Țurcan (foto) rămâne în funcția de președinte al Curţii Constituţionale. Cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârii din 19 august privind faptul că ar fi existat o suspiciune rezonabilă de trucare a votului secret a fost declarată inadmisibilă de către Curte, marți, 20 august. Un expert în drept constituţional e de părerea că imaginea Curții Constituționale „este șifonată din naștere și de așa-zisele concursuri”.

La 19 august, fostul deputat socialist Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale, fapt care a stârnit un val de critici. Luni seară, la un post privat de televiziune, judecătoarea Liuba Șova a declarat că procedura de alegere ar fi fost aranjată. Ea a spus că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte. Magistrata a mai spus că a fost înaintată la funcția de președinte al CC de către judecătorul Nicolae Roșca și că a acumulat două voturi, dintre care unul a fost al ei.

Celelalte patru voturi au mers spre candidatura lui Vladimir Țurcan, care s-a autopropus pentru funcția de președinte. Și judecătorul Nicolae Roșca a lăsat să se înțeleagă că s-a pronunțat în favoarea Liubei Șova. O altă judecătoarea a Curții Constituționale, Domnica Manole, la fel a declarat că nu l-a votat pe Vladimir Țurcan și a înaintat o cerere de revizuire a hotărârii din 19 august privind alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al instituţiei, cerere declarată inadmisibilă de către Curte. Ulterior, Șova a prezentat Curţii o precizare, potrivit căreia, „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curţii este corect, legal” şi a declarat că nu-l contestă şi nu-l pune nicidecum la îndoială, din punct de vedere procedural.

„Cum s-a desfăşurat acel concurs? Întrebarea este pentru cele trei ramuri ale puterii”

Unul dintre pretendenții la funcția de judecător al Curții Constituționale, care a fost respins fără nicio explicație, susține că imaginea Curții Constituționale „este șifonată din naștere și de așa-zisele concursuri”. Iar fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, a declarat pentru ziarul nostru că situația e foarte urâtă și în nicio măsură nu restabileşte autoritatea Curții Constituționale. Prima zi de muncă a Curții a început cu un joc urât și murdar.

„Cum s-a desfăşurat acel concurs? Întrebarea este pentru cele trei ramuri ale puterii care au desemnat judecătorii Curții Constituționale. Dar toată vânzoleala asta ce s-a întâmplat cu alegerile – cine a votat, cine n-a votat, rămâne pe conștiința fiecăruia dintre cei șase judecători. Vladimir Țurcan a fost angajat politic, a fost și membru activ al Partidului Comunist, dar, conform Constituției și Legii Curții Constituționale, din momentul când devine membru al CC, el depune jurământul că se va conduce numai și numai de Constituție. Cum va fi, vom vedea”, menționează Osmochescu.

Legea a fost respectată”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că legea nu interzice candidatului la funcția de președinte sau judecător al Curții Constituționale să fie membru de partid. În acest sens legea a fost respectată, susține Pușcaș.

„Eu cred că noua componență a Curții a fost formată în corespundere cu legea. 99% de independență îi aparține judecătorului, judecătorilor. Altceva e la mijloc, societatea civilă a cerut organizarea unui concurs transparent, să fie pregătite niște condiții de concurs, însă acestea nu au fost asigurate.

Eu am elaborat un proiect de lege în care cer ca judecătorul constituțional să dețină funcția mai mulți ani la rând, dar să se formuleze nişte criterii clare de concurs și să se creeze condiții de concurs. În proiectul meu de lege judecătorul constituțional nu trebuie să fie afiliat politic nici în trecut și nici în prezent”, punctează Victor Pușcaș.

Fostul președinte al Curții Constituţionale susține că, acum câțiva ani, a fost organizat un concurs absolut transparent la Curte, au fost respectate toate cerințele societății și a fost ales un președinte conform tuturor criteriilor, însă pe data de 7-8 iunie, anul curent, această persoană s-a compromis.

Sandu, nemulțumită, Dodon, satisfăcut

Premierul Maia Sandu a declarat că numirea unui reprezentant al PSRM este un lucru grav şi că nu se poate admite ca instituția să fie controlată de o forță politică. Miercuri, 21 august, deputatul Blocului ACUM, Lilian Carp, a cerut demisia lui Țurcan din cadrul Curții Constituționale. În caz contrar, parlamentarul susține că va părăsi Blocul ACUM.

Șeful statului, Igor Dodon, consideră că politicienii ar trebui să se abțină de la comentarii despre componența Curții Constituționale, după ce tot ei au luat decizii în acest sens.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)