Ucraina nu renunță la proiectul de construcție a șase hidrocentrale pe râul Nistru

Ucraina nu renunță la proiectul de contrucție a șase hidrocentrale pe râul Nistru. Despre acest lucru a anunțat premierul ucrainean, Vladimir Groisman, luni, 13 februarie, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip. Premierul ucrainean a dat asigurări că vor fi respectate normele ecologice, precizând că întreprinderea responsabilă de lucrări ”Ukrhidroenergo” și ministerul Ecologiei din Ucraina vor informa permanent autoritățile de la Chișinău despre derularea lucrărilor.

Cei doi premieri au convenit să fie create o comisie moldo-ucraineană în acest sens. Totodată premierul Pavel Filip a precizat că va apela la experți europeni pentru o analiză a impactului pe care l-ar putea avea hidrocentralele asupra ecosistemului râului Nistru.

Amintim că la finele lunii trecute întreprindereaApă-Canal Chişinău” și-a exprimat îngrijorarea vizavi de intenţia Ucrainei de a construi cele  şase hidrocentrale pe fluviul Nistru. Potrivit furnizorului, asta va duce la scăderea considerabilă a nivelului apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău.

Mai mult, acest proces ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei, susţin reprezentanţii întreprinderii.

„Cantitatea apei care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, astfel riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk şi de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică şi nu potabilă”, se spune într-un comunicat al furnizorului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)