Turneul la București, o gură de oxigen pentru actorii TEI

Trupa Teatrului „Eugene Ionesco” pe scările Teatrului Odeon, București, 4 octombrie 2014

Trupa Teatrului „Eugene Ionesco” pe scările Teatrului Odeon, București, 4 octombrie 2014

Proiectul „Chișinău și București la Teatrul Odeon”, desfășurat în perioada 1-5 octombrie 2014, a inclus un concert al formației Concertino Band din Republica Moldova, un spectacol de dans contemporan cu titlul „Nesomn”, coregrafia fiind semnată de Arcadie Rusu (născut în R. Moldova), spectacolul „În container” de Constantin Cheianu în regia lui Cristian Ban – producție a Teatrului Odeon, și două spectacole ale Teatrului „Eugene Ionesco” (TEI) din Chișinău jucate în premieră pentru publicul bucureștean.

Spectacolele „Iosif şi amanta sa” de Val Butnaru şi „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, ambele în regia lui Petru Vutcărău, prezentate la Odeon, au adunat săli pline în serile de 4 și 5 octombrie.

Val Butnaru: „Tinerii actori au jucat pentru prima dată la București”

„Turneul la București al Teatrului „Eugene Ionesco” a fost ca o gură de oxigen pentru trupa TEI. Mulți dintre tinerii actori au jucat pentru prima dată la București, unii veniseră chiar prima oară în capitala României. Sala Teatrului Odeon e o bijuterie, simți publicul foarte aproape. Actorii TEI sunt entuziasmați, a fost un turneu necesar, ne ajută să înțelegem unde ne aflăm cu adevărat”, afirmă Val Butnaru, directorul Teatrului „Eugene Ionesco”.
Contactată de Jurnal de Chișinău, Ala Menșicov, actriță a TEI, ne-a povestit că de Sala Majestic a Teatrului Odeon din București o leagă amintiri emoționante: „În 1991, am jucat pe această scenă „Cântăreața cheală”. Era o perioadă când făceam teatru zi și noapte. La Odeon am jucat ca niște zei. Erau arhipline și parterul, și lojele, și balcoanele. Am avut un succes fulminant cu „Cântăreața cheală”. Aplauzele au durat vreo 25 de minute, nu exagerez”.

Ala Menșicov: „Îmi amintesc de ‘Cântăreața cheală’ jucată la Odeon”

De data aceasta, Ala Menșicov a întruchipat-o pe Tanti Roz: „Oscar și Tanti Roz” e un spectacol foarte sensibil, am simțit publicul, făcea spectacolul împreună cu actorii. Spectatorii știau piesa, ea se joacă și la Teatrul „Bulandra” din București, cu Oana Pellea și Marius Manole în rolurile principale. Spectacolul nostru a fost primit cu multă căldură, spectatorii reacționau la orice replică, la orice pulsație trimisă din scenă”. Ala Menșicov susține că acest turneu a fost benefic pentru echipa TEI: „Trebuie să ieșim din carapace, să vedem lumea, să fim deschiși pentru diferite provocări profesionale”.
Unul dintre membrii cei mai tineri ai trupei TEI, Ștefan Bouroșu, a interpretat rolurile centrale atât în „Oscar și Tanti Roz”, cât și în „Iosif și amanta sa”. „A fost o mare responsabilitate pentru mine. A fost complicat atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Îmi va prinde bine această experiență. M-a impresionat și comportamentul publicului, se vede că are o cultură teatrală mult mai elevată decât cel din Basarabia”, ne mărturisește Ștefan Bouroșu.
După turneul la București, Teatrul „Eugene Ionesco” va participa cu spectacolul „Clasa noastră” în regia Luminiței Țâcu la Festivalul Zile și Nopți de Teatru de la Brăila. Pentru începutul anului 2015 este preconizat un schimb de turnee cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.