Trump sprijină propaganda lui Putin

Declarațiile președintelui Trump despre respectul său față de Putin în cadrul unui interviu acordat în acest weekend și comparația crimelor regimului Putin cu acțiunile americane au inaugurat o nouă eră în relațiile americano-ruse. Nimeni dintre președinții americani nu a mai pretins că crimele politice sunt acceptate ori că SUA sunt vinovate de aceleași atrocități ca Rusia.

Scopul îmbunătățirii relațiilor cu președintele Rusiei, după cum a explicat Trump, este de a crea condiții pentru o alianță americano-rusă împotriva Statului Islamic. Însă rezultatul va fi paralizarea opoziției rusești, va duce la încurajarea propagandei rusești și va diminua abilitatea SUA de a preveni atrocitățile interne și externe ale Rusiei.

În actualul context, activiștii ruși știu că ar putea să fie uciși oricând. Săptămâna trecută, Vladimir Kara-Murza, activist politic și cunoscut jurnalist, a fost spitalizat cu simptome de otrăvire. Motivele acestei crime ar putea fi declarațiile făcute de către acesta la adresa Comitetului de relații externe din cadrul Senatului SUA. Kara-Murza a cerut extinderea sancțiunilor în cazul Legii Magnițki, care impune interdicție de viză și înghețarea activelor oficialilor ruși implicați în 2009 în torturarea și omorârea lui Serghei Magnițki, un avocat care a luptat împotriva corupției.

Kara-Murza a declarat că ar trebui impuse sancțiuni și generalului Aleksandr Bastrîkin, fost șef al Serviciului de Securitate și al Comitetului de Anchetă din Rusia. Ca urmare, Bastrîkin a fost demis în septembrie 2016 și a fost introdus în lista celor vizați de sancțiunile Magnițki.

În prezent, Kara-Murza este în comă, se zbate între viaţă şi moarte. Simptomele sunt identice cu cele pe care le-a avut după ce a fost otrăvit acum doi ani, când se considera că are doar 5% șanse de supraviețuire.

La 27 februarie 2015, Boris Nemțov, lider al opoziției ruse, a fost împușcat în timp ce se plimba pe podul Moskvorețki din preajma Kremlinului. El elaborase un raport despre soldații ruși care luptau în estul Ucrainei, prezența cărora a fost negată de către autoritățile ruse. Nemțov a sugerat de asemenea reprezentanților guvernului SUA să aplice sancțiuni Moscovei după anexarea Crimeii și invazia estului Ucrainei.

Faţă de ambii, Kara-Murza și Nemțov, au fost aplicate măsuri demonstrative de violenţă. Kara-Murza a fost otrăvit de două ori în același mod, iar Nemțov a fost împușcat în preajma Kremlinului, pe cel mai păzit pod din Moscova. Este evident că regimul nu ezită să-și arate implicarea în aceste crime.

Opoziționiștii se confruntă cu o izolare socială. Aleksei Navalnîi, un cunoscut blogger, și Mihail Kasianov, fost prim-ministru, au fost atacați fizic. O înregistare video secretă cu Kasianov și iubita acestuia a fost difuzată la televiziunea națională. Înainte de a fi omorât, Nemțov a fost amenințat cu moartea pe rețelele de socializare. După asasinarea sa, imagini cu corpul său au circulat pe site-uri și rețelele de socializare, postările care îl acuzau de trădare au primit mii de like-uri.

În asemenea mediu ostil, sprijinul SUA este un important ajutor moral pentru activiștii politici și cei din domeniul drepturilor omului. Cu toate acestea, Trump încurajează propaganda regimului Putin, care încearcă să convingă rușii că abuzurile la care sunt supuşi zi de zi sunt tipice pentru toate statele.

Un exemplu a fost înregistrat la 30 octombrie, când buletinele de știri ale posturilor rusești relatau faptul că cetățenii SUA, nemulțumiți de încălcările din alegeri, erau dispuși să organizeze proteste masive la Washington similare Maidanului din Ucraina. Această acțiune a avut drept scop să îi convingă pe cetățenii ruși că falsificarea alegerilor este de asemenea un fapt tipic pentru SUA.

Trump a declarat că Rusia și America sunt la fel în ce privește comiterea abuzurilor privind drepturile omului și ambele au killeri care ar putea fi dezvăluiți de guvern, instituții mass-media și alte forțe guvernamentale. Astfel, Trump subminează autoritatea morală a Americii, făcând mai dificilă prevenirea atrocităților ruse. În Siria, trupele rusești au bombardat deliberat piețe, spitale și case. Grupul de monitorizare aeriană de la Londra estimează că aceste bombardamente au omorât la 30 septembrie 2015 și 20 decembrie 2016 cel puțin 3.786 de civili.

Încercările de a înmuia Rusia nu sunt noi. În 1999, SUA au eșuat în încercarea lor de a obține explicații oficiale privind exploziile din blocurile cu apartamente care l-au adus la putere pe Putin, în pofida faptului că a fost arestat un agent al serviciilor secrete rusești instalând explozibil într-un bloc de locuit din Reazan. În 2009, administrația Obama a lansat resetarea politicii față de Moscova în pofida asasinării lui Aleksandr Litvinenko, fost agent FSB, Annei Politkovskaia, cunoscut reporter de investigații, și a invaziei Georgiei.

Disponibilitatea lui Trump de a ierta aceste crime în scopul de a obține un parteneriat cu Rusia arată că el nu vede diferența dintre războiul de apărare și crimele comise împotriva propriului popor cu scopul de a rămâne la putere. Cooperarea cu Rusia în acești termeni ar putea implica SUA în crime pe care nu le va accepta nici poporul american și nici întreaga lume. Trump trebuie să-şi cumpănească bine cuvintele cât nu e prea târziu.

SURSA: David Satter, The Wall Street Journal. În română de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.