TRUCKIŞTII

1200 de moldoveni care lucrează în SUA organizează acţiuni de caritate pentru familiile sărace din R. Moldova

nicolae baicatariAu plecat pentru a-şi împlini visul american, însă îndeplinesc visele moldovenilor care se confruntă cu diverse probleme atât în America, cât şi acasă. În prezent, Asociația moldovenilor din SUA – TRUCKIŞTII – a demarat un proiect prin care intenţionează să trimită în acasă jucării pentru 16 grădinițe. În plus, pe viitor, membrii asociaţiei intenţionează să reabiliteze un azil pentru bătrâni.

Asociația TRUCKIŞTII a fost înfiinţată în august 2013 şi, după spusele preşedintelui, Nicolae Bairactari (foto), este probabil cea mai tânără şi cea mai unită asociație, deoarece este alcătuită exclusiv din șoferi sau proprietari de camioane. „În această perioadă scurtă, am reușit să ajutăm mulți concetățeni de-ai noștri aflaţi în SUA să-și găsească de lucru, gazdă, școală etc. Cel mai important este faptul că avem posibilitatea să îi informăm în orice domeniu, pentru că printre noi există diverşi specialişti”, ne-a spus Nicolae.

Asociaţia a demarat recent două proiecte „Departe de casă” şi „Ajută un copil să meargă la şcoală”, oferind la 203 copii moldoveni câte un ghiozdan cu rechizite. De asemenea, TRUCKIŞTII au acordat ajutor financiar multor tineri bolnavi, care necesitau operaţii în străinătate. „Echipa noastră a demonstrat că moldovenii au inimă bună și sunt mereu la straja vieții și a libertății propriului popor. Suntem pregătiți pentru noi proiecte acolo unde acestea sunt necesare”, ne-a spus preşedintele asociaţiei.

În America, nu auzi vorbe de genul: „Tatăl meu e deputat”

Nicolae Bairactari a menţionat că viaţa în America nu este uşoară deloc chiar dacă 80% dintre ei au studii superioare. Majoritatea sunt șoferi de camioane, vânzători, lucrează la construcții, iar cei mai norocoși au joburi în birourile unor companii de succes. „Viața în SUA nu este dulce, însă aici există reguli. Este o țară a disciplinei și a pedepsei în cazul în care te joci cu legea. Este interesant că aici nu auzi vorbe de genul: ‚Tatăl meu e deputat’, ‚Nu te teme, băi, că cumnatul meu e procuror’, ‚Ia și bea o bere că am oamenii mei la poliție’”. Nicolae a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. A lucrat un timp într-un barou de avocaţi. Nişte prieteni i-au propus să meargă în America, deşi nu a dorit să plece, a făcut-o cu speranţa că va strânge nişte bani şi se va întoarece acasă.

Moldova trebuie să scape de corupţie

Nicolae consideră că R. Moldova nu va deveni niciodată un stat dezvoltat atâta timp cât va exista fenomenul corupţiei şi al nepăsării. „În R. Moldova, locurile de muncă trebuie oferite pe bază de concurs, şi nu pe mită. Avem nevoie de un sistem viu şi eficient de pensionare pentru persoanele care au atins limita de vârstă. Să nu uităm că economia Republicii Moldova se ţine pe spatele celor care muncesc în străinătate, bani frumoşi care vin în bugetul de stat. În plus, de aceşti bani beneficiază bătrânii şi copiii rămaşi acasă”, a adăugat Nicolae.
Pentru viitor, asociaţia TRUCKIŞTII îşi propune mai multe proiecte, unul dintre acestea este trimiterea în R. Moldova a unui lot de jucării pentru 16 grădiniţe. De asemenea, aceştia îşi propun să reabiliteze un azil pentru bătrâni.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)