Svetlana Aleksievici a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură

premiul nobel

Scriitoarea şi jurnalista Svetlana Aleksievici a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel. Svetlana Aleksievici s-a născut în 1948 în oraşul Ivano-Frankivsk, Ucraina. Ulterior, familia sa s-a stabilit în Belarus, în 1965, a absolvit Şcoala medie din Kopatkevici. În 1972, a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Belarus. A lucrat pentru ziarul raional din regiunea Brest, «Mаяк коммунизма». În 1983, a fost admisă în Uniunea Scriitorilor a URSS.

Una din cărţile sale, „Razboiul nu are chip de femeie”, a fost dedicată rolului femeilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Romanul are la bază interviurile realizate cu sute de femei. De asemenea, este autoare a romanelor „Цинковые мальчики”, „Dezastrul de la Cernobîl”, „Timpuri second-hand”.

De-a lungul carierei sale, Svetlana Aleksievici a primit numeroase premii și distincții literare, printre care Premiul Andrei Sinyavsky (1997), Leipziger Book Prize on European Understanding (1998), Premiul Herder (1999), National Book Critics Circle Award pentru “Voices from Chernobyl” în 2005 sau Peace Prize of the German Book Trade (2013).

Citiţi aici fragmente din „Razboiul nu are chip de femeie”: http://gordonua.com/publications/Aleksievich-80220.html

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)