Stanislav Ciubotaru din Hânceşti, Profesorul anului 2015

Părinții mi-au altoit din copilărie dragostea față de cifre”

Stas_3„Să fii profesor nu doar în Republica Moldova, ci oriunde este un lucru foarte frumos. Mențin cu elevii o relație prietenească, de încredere, deoarece îmi doresc să nu mă perceapă ca pe o persoană care impune anumite lucruri, ci să vadă în mine în primul rând un prieten ce îi îndrumă și îi ghidează în lumea matematicii”.

S-a născut în oraşul Hânceşti, a studiat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din aceeaşi localitate, unde predă în prezent matematica. Este tânăr, celibatar, iar pentru că a depus eforturi titanice şi o muncă enormă, a fost desemnat drept Profesorul anului 2015. Stanislav Ciubotaru ne spune că datorează succesul său în primul rând părinţilor săi, deoarece i-au altoit din copilărie dragostea faţă de cifre. La fel de mare ajutor i-au fost profesorii din liceu, cei universitari, care au contribuit la formarea sa în calitate de cadru didactic, precum şi colegii săi, ce îl susţin în toate acţiunile. Un loc aparte îl au elevii săi. Rezultatele lor academice îl inspiră şi îl motivează continuu. „Elevii sunt mesagerii rezultatelor obţinute de profesori, iar de ceea ce formăm astăzi va depinde viitorul”, menţionează profesorul.

A studia la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Hâncești, apoi a continuat la Universitatea de Stat din Moldova, domeniul de formare profesională: matematica, este licențiat în științe exacte. A făcut masterul la Universitatea Academiei de Științe, specializarea matematică și informatică. În prezent, este doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi.

Este foarte importantă relaţia profesor–elev

Stanislav este de părerea că un demers educațional de calitate pornește de la cunoașterea și înțelegerea particularităților elevului și oferirea de oportunități de manifestare și dezvoltare plenară a potențialului acestuia, nu doar teoretic. Este foarte important ca relația cu elevul să nu fie afectată de capacitățile reduse ale acestuia sau de progresul modest în raport cu alții. „Mențin cu elevii o relație prietenească, de încredere, deoarece îmi doresc să nu mă perceapă ca pe o persoană care impune anumite lucruri, ci să vadă în mine în primul rând un prieten care îi îndrumă și îi ghidează în lumea matematicii”, susţine acesta.

Stanislav spune că marea vocație a profesorului este dăruirea, deoarece un profesor dăruie în fiecare zi fiecărui elev o părticică din știință, de înțelepciune.

Colegii de serviciu sunt foarte mândri că au în colectiv un asemenea profesor, tânăr şi sufletist. „Este o persoană care are stofă de profesor şi toate calităţile unui creştin adevărat. Este un model pentru elevii săi. Îl cunosc de când era în clasa a patra, participa la toate activităţile extraşcolare. Este un coleg foarte bun şi ne mândrim cu el”, ne spune Angela Lupei, învăţătoare din acelaşi oraş.

Salariul este mic, dar…

Ca şi alţi profesori, Stanislav ne spune că salariul este raportat la situaţia de astăzi, la preţuri şi consum. În Republica Moldova este greu să fii profesor, consideră el, dacă priveşti din perspectiva remunerării, din perspectiva dotării sălilor de clasă și laboratoarelor de chimie, fizică, biologie cu echipament necesar. „Noi educăm teoreticieni foarte buni, dar în ziua de astăzi trebuie să punem accentul pe segmentul aplicativ, pe partea practică a cunoștințelor”, accentuează profesorul.

Totuşi respectul de sine, recunoștința elevilor și a celor din jur îl inspiră să profeseze cu dăruire și destoinicie, cu încredere că ceea ce face contează cu adevărat. Pe lângă titlul de onoare, Stanislav Ciubotaru a primit şi un premiu în valoare de 50 000 de lei, pe care, spune el, îi va folosi pentru a pune temelia unei relaţii conjugale.

Ziua profesorului se sărbătoreşte în fiecare an la 5 octombrie.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)