Soin va fi „închinat” Chişinăului. Ce va face acesta cu el?

113-635x421Dmitri Soin, arestat la Kiev, urmează să fie extrădat în scurt timp autorităţilor de la Chişinău

Arestarea la Kiev la sfârşitul lunii august a ex-oficialului transnistrean Dmitri Soin şi decizia autorităţilor ucrainene de a-l extrăda la cererea Procuraturii Generale a Republicii Moldova a stârnit reacţii la Tiraspol şi Odesa. Analistul politic Oazu Nantoi susţine că autorităţile ucrainene ar fi fost iritate de vizitele sale la Moscova, iar ex-ministrul Ion Costaş declară că e vorba de un agent al serviciilor secrete ruseşti.

Dmitri Soin, liderul aşa-zisei diaspore transnistrene din Ucraina, ex-deputat şi ex-angajat al emghebeului de la Tiraspol, refugiat de un an şi jumătate la Odesa din cauza neînţelegerilor cu liderul rmn-ului, Evgheni Şevciuk, a fost arestat la 23 august la Kiev de autorităţile ucrainene când tocmai se întorcea de la Moscova. Motivul vizitei în capitala Rusiei, potrivit fiului său, Valentin Soin, ar fi fost asigurarea securităţii fiicei sale, care revenea la Odesa.

Cine este Dmitri Soin?

Soin a fost „mâna dreaptă” a lui Igor Smirnov. Este un nume care, până astăzi, stârneşte groază în stânga Nistrului. Un experimentat angajat al emghebeului transnistrean, care, în 1997, l-a reţinut şi l-a expulzat personal de pe teritoriul Transnistriei pe Vladimir Voronin, devenindu-i de atunci duşman personal al viitorului preşedinte al Republicii Moldova. Mai târziu, a organizat o campanie informaţională împotriva liderului PCRM. E fondatorul organizaţiei extremiste „Russkaia pesnya”.

Această formaţiune a organizat pogromul din 1994 la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. În acelaşi an, i-a fost intentat un dosar pentru omorul declarat prin imprudenţă al cetăţeanului din stânga Nistrului, S. Bogoroş, în prezenţa fiului minor al acestuia. Mai apoi, a fost achitat de procuratura transnistreană. Pentru această crimă, autorităţile Republicii Moldova l-au anunţat în urmărire generală.

Soin a fondat de asemenea Partidul extremist „Prorîv!”, un punct din programul căruia, după spusele lui, a fost „democratizarea” Republicii Moldova prin colaborarea cu toate mişcările proruse din dreapta Nistrului! JURNAL a scris anterior că numele lui Soin ar figura în dosarul 7 aprilie 2009, alături de cele ale blogerului Eduard Baghirov şi Elenei Zgardan, persoană din anturajul său.

Susţinător subit al Maidanului

Refugiindu-se la Odesa în martie 2013, Soin a devenit lider al diasporei transnistrene şi, în ultimul timp, se arăta loial noilor autorităţi de la Kiev printr-o serie de apariţii în mass-media. De remarcat faptul că ex-oficialul rmn-ist a fost mereu preocupat de bunele sale relaţii cu presa.

Încă în perioada aflării sale la Tiraspol, Dmitri Soin controla mai multe instituţii mass-media – ziarul „Russki prorîv”, aşa-numita „Lenta PMR” şi o serie întreagă de publicaţii electronice. După arestarea sa la Kiev, Agenţia de ştiri „Tiras” face mare vâlvă difuzând un şir amplu de materiale prin care urmăreşte să demonstreze nevinovăţia ex-oficialului de la Tiraspol şi loialitatea sa faţă de noile autorităţi ale Ucrainei, inclusiv, susţinerea cursului european de dezvoltare al ţării vecine.

Recent, pe pagina de Facebook a grupului de susţinători ai lui Soin a fost postată Declaraţia oficială a „Uniunii transnistrenilor din Ucraina” despre arestarea liderului lor şi decizia privind extrădarea lui autorităţilor R. Moldova. Apărătorii fostului emghebist enumeră toate meritele acestuia faţă de noua putere de la Kiev, printre acestea fiind susţinerea Maidanului şi demascarea foştilor săi şefi din securitatea transnistreană, care, pe moment, îşi fac serviciul la Doneţk. În acelaşi context se înscrie Conferinţa de presă, organizată la Odesa la 9 septembrie, la care a participat fiul „disidentului” transnistrean, Valentin Soin, jurnalist la agenţia sus-menţionată. Soin jr. a susţinut nevinovăţia tatălui său şi a cerut eliberarea acestuia.

Procuratura Generală confirmă

Pentru a controla veridicitatea informaţiei cu privire la cazul lui Soin, JURNAL a adresat un demers PG, care, la rândul ei, a confirmat că se întreprind măsuri procesuale în vederea extrădării cetăţeanului Dmitri Soin de autorităţile Ucrainei către autorităţile Republicii Moldova. „Dmitri Soin este cercetat penal de către PG a RM pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, inclusiv pentru omor intenţionat, fiind anunţat în urmărire internaţională în baza mandatului judiciar emis de către autorităţile RM”, ne-a comunicat Ruslan Caşu, procuror al Direcţiei exercitare a urmăririi penale din cadrul PG, explicându-ne totodată că „alte informaţii sunt supuse restricţiilor şi corespund necesităţilor privind activitatea de urmărire penală”.

„Soin nu prezintă nicio valoare”

Analistul politic Oazu Nantoi ne-a declarat că ştie despre cazul arestării lui Soin. „Mai întâi, s-a încăierat cu Antiufeev, mai apoi cu Şevciuk, după aceasta s-a refugiat la Odesa, mimând activităţi obşteşti, fiind, probabil, sub controlul serviciilor de securitate ale Ucrainei. Aceste servicii l-au şi arestat la Kiev, când tocmai se întorcea de la Moscova. Ucrainenii, iritaţi de astfel de călătorii, au decis să-l pună la punct. Soin nu prezintă nicio valoare, în opinia mea. Ucrainenii vor să scuture din el informaţii împotriva lui Antiufeev şi a altor persoane din cadrul aşa-zisului minister al securităţii de stat de la Tiraspol, care actualmente activează în Doneţk”, a opinat comentatorul.

Întrebat cu privire la motivele cererii PGde extrădare a lui Soin, Oazu Nantoi a fost destul de tranşant: „Alianţele noastre, categoric, nu sunt interesate de problema transnistreană şi, respectiv, nu au nevoie de acest Soin aici, la Chişinău. Tranzacţia s-ar fi făcut fie în urma unei înţelegeri cu ucrainenii, fie, pur şi simplu, ucrainenii s-au folosit de pretextul formal că Dmitri Soin e din 2004 dat în urmărire internaţională”.

„E spion rus”

Ion Costaş, ex-ministru de Interne şi al Apărării, susţine că Dmitri Soin „e un reprezentant al structurilor de spionaj ale Federaţiei Ruse”. „El se declară susţinător al noilor autorităţi ucrainene şi al cursului european, însă în realitate e altceva. E o persoană agresivă, un naţionalist rus notoriu, a fost mâna dreaptă a lui Antiufeev. Actualmente, în presa ucraineană, s-au strecurat informaţii că ar fi implicat şi în evenimentele tragice din 2 mai de la Odesa, primind bani pentru organizarea lor nemijlocit la Consulatul Rusiei din acest oraş”. Comentând posibila extrădare a lui Soin, ex-ministrul Costaş susţine că ucrainenii nu se vor complica cu acesta, el fiind cetăţean rus. „După ce vor obţine anumite informaţii de la acest agent al Moscovei, vor scăpa de el, expulzându-l de pe teritoriul Ucrainei. Şi cui să i-l „închine”, dacă nu Chişinăului? Rămâne de văzut cum vor proceda autorităţile noastre şi dacă nu-l vor elibera, aşa cum au procedat în cazul lui Igor Smirnov”.