Situaţie disperată la gimnaziul din Ghidighici // Fotoreportaj


Fotografii: Nadejda Roşcovanu

Primarul satului Ghidighici din municipiul Chişinău trage alarma! Gimnaziul „Ion T. Costin” din localitate reprezintă un pericol pentru cei 290 de copii care învaţă aici, în cazul altei calamităţi naturale, fie aceasta o ploaie mare sau un cutremur. Serafim Isac face apel către Ministerul Învăţământului şi Guvernul României, cu ajutorul căruia în R. Moldova au fost renovate şi modernizate sute de instituţii de învăţământ, ca să includă şi clădirea gimnaziului din Ghidighici în lista şcolilor pentru renovare.

Situaţia clădirii gimnaziului s-a agravat vădit după intemperiile din aprilie. Din cauza acoperişului deteriorat, în cinci săli din această şcoală stă să cadă podul din cauza umezelii, motiv pentru care direcţia le-a încuiat, iar podeaua unde aceasta e din lemn este putredă.

Primarul localităţii spune că au făcut un demers către Primăria Chişinău şi au cerut ajutorul necesar pentru schimbarea acoperişului deteriorat, dar, din suma estimată pentru un acoperiş nou, 3 000 000 de lei, capitala a alocat doar 1 500 000. „Căutăm, dar nu ştim de unde să găsim restul sumei”, spune Serafim Isac.

Problema clădirii vechi, care e din anii 60, nu este doar podul. Fiecare perete al şcolii are fisuri adânci care te pun în gardă la gândul siguranţei copiilor. Despre consolidarea pereţilor nici nu se discută. „După calamităţile din aprilie, am chemat Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău să  vadă în ce stare este şcoala. A fost dl Alexandru Fleaş, şeful interimar al acestei instituţii, care ne-a spus că ei nu au atâţia bani şi să ne adresăm Primăriei Chişinău. Primăria ne-a alocat doar jumătate din costul acoperişului, pe când noi avem nevoie urgent şi de reparaţia reţelelor de electricitate, încă 1 500 000”, spune directoarea Gimnaziului „Ion T. Costin” disperată fiindcă nu ştie la ce uşi să mai bată ca să fie auzită.

Am sunat de mai multe ori la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului Municipal Chişinău ca să ne explice de ce ignoră această şcoală, dar, nu ne răspund la telefon. Sperăm să citească ştirea şi să ne dea răspunsul.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)