Sirenele albastre

Am fost sunați la redacție de către un șofer de ambulanță, care a evitat să se prezinte. Bărbatul ne-a comunicat că, acum câteva zile, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a emis un ordin intern prin care a informat și obligat șoferii de ambulanțe să aibă sirenele mașinilor conectate de la ora 7.00 dimineața până la ora 22.00 seara, indiferent dacă au sau nu au pacienți în stare gravă.

Indignat, bărbatul susține că „acest ordin contravine regulilor circulației rutiere și încalcă Regulamentul circulației rutiere, punctele 105-106, unde scrie clar că sirena de ambulanță se conectează în cazurile grave și de urgență. Noi, șoferii ambulanțelor, sabotăm acest ordin, pentru că e ilegal și fără sens. Mai mult, cum poți să reziști 12 ore cu acest sunet încontinuu conectat?!”.

Potrivit lui, în acest caz, el, în calitate de șofer, când sunetul de urgență al ambulanței este conectat fără sens, neglijează regulile de circulație rutieră punând în pericol viața oamenilor implicați în trafic.

„Atunci când are loc un accident rutier cu implicarea ambulanțelor, șoferul este cel care se face responsabil și este tras la răspundere”, m-a informat sursa.

L-am întrebat care a fost motivul invocat de administrația Serviciului de urgență atunci când a emis ordinul cu pricina. „Cică lumea nu prea vede ambulanțele noi de tip Mercedes achiziționate pe timpul guvernării „democrate”. În felul acesta, se vor face observate ambulanțele în municipiul Chișinău”, a conchis șoferul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească, Diana Blănaru, conform cerințelor ordinului Ministerului Sănătății privind activitatea serviciilor de asistență medicală de urgență din Republica Moldova, ambulanțele merg la solicitări cu includerea semnalelor luminoase și sonore.

„Da, avem și un ordin intern, dar este din 2016, unul recent nu există”, a concretizat Blănaru.

De la ea aflăm că în acel ordin, emis în 2016, „se menționa că deplasarea  ambulanțelor la solicitări, precum și spitalizarea pacienților se va efectua numai cu includerea permanentă a semnalelor luminoase și sonore speciale. Desigur că, în timpul ședințelor periodice, care se organizează cu conducătorii ambulanțelor li se reamintește despre cerințele ordinului din 2016”.

The following two tabs change content below.