Semnarea acordului cu FMI, vital pentru Republica Moldova

comanescu1

Pentru deblocarea asistenţei financiare externe, inclusiv a celei rambursabile din partea României, R. Moldova trebuie să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Iar pentru a face acest lucru, Chişinăul trebuie să demonstreze, la începutul lunii iulie curent, delegaţilor FMI eforturile sale în reformarea domeniului bancar, reglementarea tarifelor în domeniul energetic şi reforma în justiţie. Acesta este mesajul celor doi oficiali român şi francez – ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Desir – la încheierea vizitei lor de documentare la Chişinău.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Desir, au susţinut astăzi, 17 iunie, o conferinţă de presă privind rezultatele vizitei oficialilor român şi francez la Chişinău.

Ministrul de Externe al R. Moldova, Andrei Galbur, le-a mulţumit oficialilor român şi francez pentru „discuţia sinceră” pe care au avut-o privind principalele probleme cu care se confruntă statul moldovenesc, şi anume: combaterea corupţiei, reforma în justiţie şi reglementarea sistemului bancar. De asemenea, Galbur a mulţumit României şi Franţei pentru sprijinul acordat R. Moldova în demersul european al acesteia.

Totodată, ministrul moldovean a apreciat sprijinul acordat de către România R. Moldova şi a exprimat interesul Chişinăului de a valorifica asistenţa nerambursabilă din partea statului român. De asemenea, Galbur şi-a exprimat dorinţa R. Moldova ca România să urgenteze acordarea asistenţei financiare rambursabilă. „Sperăm că oaspeţii noştri se vor întoarce în capitalele lor cu un sentiment puternic privind încrederea în forţele autorităţilor de la Chişinău în ce priveşte voinţa de a implementa reformele necesare”, a menţionat Galbur la sfârşitul discursului său.

Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor Externe al României, a reconfirmat susţinerea puternică a statului român pentru integrarea europeană a R. Moldova. Acesta a ţinut să menţioneze că recunoaşte eforturile Guvernului Filip pentru „aprofundarea reformelor”. Totodată, ministrul român de Externe a îndemnat autorităţile de la Chişinău să implementeze prevederile Acordului de Asociere a R. Moldova la UE pentru a putea beneficia deplin de beneficiile pe care le oferă acesta. Comănescu a apreciat maniera în care autorităţile de la Chişinău au organizat vizita sa în R. Moldova. Acesta a relatat că a avut întâlniri atât cu reprezentanţii puterii, cât şi cu cei ai partidelor de opoziţie şi ai societăţii civile. „În urma acestor întâlniri, am constatat că în R. Moldova există un suport solid pentru integrarea europeană”, a subliniat el. În plus, el a remarcat angajamentul Guvernului Filip de a întreprinde eforturi ambiţioase privind lupta împotriva corupţiei.

Cu toate acestea, Comănescu a menţionat că Chişinăul, pentru a putea beneficia de împrumutul din partea statului român, trebuie să semneze acordul cu FMI. El şi-a exprimat speranţa că vizita delegaţiei FMI la Chişinău la începutul lunii iulie va avea rezultate pozitive pentru R. Moldova.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Desir, a evocat sprijinul acordat de statul francez R. Moldova în procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni pentru UE. De asemenea, Desir a explicat faptul că implementarea reformelor sunt importante pentru atragerea investitorilor străini şi, ca rezultat, pentru dezvoltarea economiei R. Moldova.

The following two tabs change content below.