Șeful statului l-a numit consilier în domeniul Apărării pe Victor Gaiciuc. Relațiile generalului cu Rogozin și serviciile pentru Dodon

Președintele Igor Dodon l-a numit luni pe Victor Gaiciuc (foto), general de brigadă în rezervă, tatăl finului său de cununie și prieten al lui Dmitri Rogozin, în funcția de consilier în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

„Consider că Victor Gaiciuc are o experiență temeinică în organele securității statului. A deținut funcții de conducere, manifestând profesionalism, inclusiv în calitate de ministru al Apărării. Am deplină încredere în capacitatea domnului Gaiciuc de a garanta eficiența în activitatea Consiliului și de a contribui la întărirea sectorului apărării și securității naționale”, a comentat Igor Dodon.

Generalul Gaiciuc a avut o contribuţie importantă la obţinerea pilelor pentru preşedintele Igor Dodon la Moscova. În timpul mandatului său de ambasador la Bruxelles și NATO (2005–2009), acesta l-a cunoscut pe Dmitri Rogozin, care a deţinut, între 2008 şi 2011, funcţia de reprezentant permanent al Federației Ruse la NATO. Aceştia ar avea de atunci o relaţie strânsă.

„Având calitatea de reprezentant diplomatic la NATO, ca şi dl Rogozin, ne-am întâlnit, am discutat în această perioadă, nu pot infirma acest lucru. Evident că fiecare şi-a apărat interesele statului său. Acesta este răspunsul meu în ce priveşte relaţia mea cu dl Rogozin. Am fost întotdeauna pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Avem un parteneriat strategic cu Rusia încheiat în 2001, care, prin valorificare, ar contribui la creşterea economiei Republicii Moldoda şi la rezolvarea conflictului transnistrean. Da, pe această dimensiune, există o părticică a aportului meu la stabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a declarat Gaiciuc despre relațiile sale cu Rogozin pentru JURNAL de Chișinău.

Gaiciuc mai are relaţie de rudenie cu şeful statului Igor Dodon. Acesta este naş de cununie al fiului lui Gaiciuc din 2011. De asemenea, Victor Gaiciuc conduce o uniune a ofiţerilor din R. Moldova, care a jucat un rol important în organizarea manifestaţiilor PSRM şi ale Partidului Nostru în septembrie 2015.

Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, aceeaşi uniune a ofiţerilor condusă de Victor Gaiciuc ar fi organizat campania de denigrare susţinută împotriva candidatului PAS, Maia Sandu. Membrii organizaţiei ar fi distribuit în capitală şi în raioane pliante cu un conţinut defăimător la adresa Maiei Sandu.

Preşedintele Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova a făcut declaraţii scandaloase în 2016 despre conflictul militar din estul Ucrainei. În cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Gaiciuc a menţionat că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

The following two tabs change content below.