Se scumpesc carburanţii! Preţul benzinei trece de 17 lei, iar motorina se apropie de 15 lei

Toamna a venit cu veşti proaste pentru şoferi. De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu până la 45 de bani, iar pentru motorină – cu până la 20 de bani. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 6 – 19 septembrie, scrie jurnal.md.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 40 de bani, iar pentru motorină – 14 lei şi 75 de bani. Precizăm că petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email [email protected]

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)