Scrisoare de la casa de nebuni nr. 1

Val-Butnaru

Dragă prietene Jose Manuel Baroso! Mai întâi de toate vreau să-ți mulțumesc din suflet că ai vizitat casa noastră de nebuni nr. 1. Sper că te-ai distrat bine la „Zarnița” noastră pe care eu am numit-o plastic Forumul Economic al Familiei Plahotniuc-Ulinici. Ieri, dragă prietene, după ce te-am condus la aeroport, medicul-șef al spitalului nostru m-a întrebat dacă mă consider cumva un al doilea Napoleon.

Naivul! El nici nu-și dă seama că eu i-am și luat locul. Și cel al prim-ministrului. Și cel al președintelui. Mai pe scurt, eu sunt Conducătorul General. Din modestie, am cerut ca oficial să mi se spună Coordonatorul Executiv, în realitate, însă, nimeni nu crâcnește în fața mea. I-ai văzut cum au tăcut cu toții când am spus că îmi asum responsabilitatea pentru stabilitate și bunăstare în casa noastră de nebuni? Ai auzit măcar un cârâit? Ai observat măcar un cel mai mic semn de dezacord, nemulțumire sau protest? Totul este under control, cum spune Timka meu.

Știi, dragă prietene Jora, dă-mi voie, amice, să-ți spun astfel, acum ceva timp, am vrut să-mi asum aceeași responsabilitate și în România, dar acolo DNA-ul i-a deschis dosar penal unui alt prieten de-al meu, Victor Ponta, și țara vecină a rămas fără stabilitate. Se zbate în convulsiile haosului. Dar nu-i nimic, mai așteptăm puțin și revenim în zonă. Să nu creadă cineva că eu pot fi înlăturat chiar atât de ușor. Procuratura de la București mi-a deschis dosar penal pentru identitate dublă. Și? La ce-au folosit urletele din presă? Dosarul a fost clasat, chiar dacă, pe bune, ar fi trebuit să stau vreo patru ani la pușcărie. Iată cine sunt eu cu adevărat, dragă Jora. Un tată iubitor. Un adevărat cap al familiei! Capo di tutti capi! Dar le-ai văzut și tu pe toate astea la televizor, în reportajele obiective și echidistante realizate de buhăieșii mei.

Apropo, cu mass-media, dragă amice, totul e rezolvat. Da, stai fără nicio grijă. Ieri, a închis gura încă o televiziune. Singură, nesilită de nimeni. Cu ceva timp mai înainte, am închis în buzunarul de la fundul pantalonilor un site de știri care se numea deschide.md. Eu te-oi deschide!

E adevărat că există ceva care mă împiedică să guvernez eficient, așa cum am promis la Washington și la Moscova. Piedica se numește Jurnal TV. Atât a mai rămas! Dar o rezolvăm și pe asta. Nu, Jose, nimeni n-o să-i închidă cu forța! Doar știi că eu pledez pentru libertatea presei, reforme profunde și triumful justiției. Pur și simplu, vor apărea probleme de ordin tehnic. Așa simt eu. Cabliștii nu vor putea difuza semnalul JTV nu din motive politice, nu din cauza că mă numesc căpcăun, dar din considerente strictamente tehnice! Chiar și acum mi se raportează zilnic despre incidente de felul acesta. Și nici măcar CCA-ul nu-i poate ajuta. Băieții de acolo sunt independenți și nu pot interveni în activitatea economică a cabliștilor. E adevărat că băieţii de la CCA mă simpatizează. Unul chiar a avut curajul să înfrunte opinia publică și să spună deschis.md că eu nu sunt mic, așa cum a afirmat iresponsabil o avocată.

Dragă Jora, lângă mine stă un alt amic, Mihai Ghimpu, pe care dușmanii stabilității îl poreclesc „Tanti Liuda”. Dumneaei mă roagă, adică dumnealui mă roagă să-ți transmit salutări. Nu, el nu-i Coordonator. El nu-i nimeni. Pur și simplu, s-a aflat un timp în funcția de președinte interimar și până acum nu poate ieși din „obraz”. Adică i se pare că mai este președinte. Da, e un caz grav. Nici nu știu dacă se va lecui vreodată, săracul. Și-i păcat, că tare-i ascultător!

Complimente și închinăciuni de la nașa Apolschi, finu Candu – adică de la conducerea Parlamentului Casei de Nebuni, de la cumnații, cumetrii și de la toți ceilalți pacienți care își imaginează că sunt prim-miniștri, președinți, deputați, procurori, judecători etc. Ce să-i faci, Liuda Ghimpu nu e singurul client al Casei de Nebuni nr. 1!

Te mai aștept, Jose!

Al tău, Coordonator Executiv, Plahotniuc

P.S. Onorariul rămâne neschimbat.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)