Şase copii mor de foame

Șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din raionul Criuleni, Valeri Burcă, nu este la curent cu acest caz strigător la cer

Șase copii cu vârsta de 15 luni, 18 luni, patru ani, șase ani, șapte ani și 11 ani din comuna Pașcani, raionul Criuleni, alături de mamele lor – două surori, trăiesc într-o sărăcie și o mizerie de nedescris, fără curent electric. Venitul lunar al acestor surori este de 540 de lei – indemnizație lunară de îngrijire a unuia dintre copii. Una dintre surori (34 de ani) e bolnavă de ciroză în fază terminală. Mai înainte, ea avea grijă de copii. Cealaltă, „prietenă” cu paharul, „îngrijește” micuții. Sunt zile când aceste opt suflete nu mănâncă nimic. Autoritatea Publică Locală a integrat de câteva săptămâni copiii la grădinița din sat.

Victoria Popa

Luni, 7 mai, ora 19.00. La poartă Lida (şapte ani) şi Laura (patru ani) împing căruțul în care stă sora lor, Samira (18 luni). Îmbrăcate sărăcăcios și cu hainele murdare, surorile au ieșit la plimbare. Mezina din căruț avea în mâini un ciob de faianță. Fetele tac uitându-se cu ochii bulbucați deși vorbesc cu ele. Le propun biscuiți, cea mică plânge că i-am luat „jucăria” din mâini. Încerc s-o liniștesc. Intrăm cu ele pe poarta jerpelită, cu urme de vopsea dată acum vreo două decenii. Ograda seamănă mai mult cu o gunoiște și un loc părăsit. Un lătrat puternic la poartă mă face să mă cutremur de tot ce văd în fața ochilor. Ileana (39 de ani) spală rufele copiilor. Are trei vase cu haine muiate. Câteva sunt înșirate pe sârmă. Pe un pat de plasă cu salteaua ruptă stă Roman (18 luni), se joacă cu o sticlă cu borș acru. Îi dau binețe Ilenei.

Mă recunoaște. Am crescut într-o mahala. La un colț al casei apare Alexandra (34 de ani). Felul cum arată mă îngrozește, o salut. Chipurile întrebătoare ale femeilor mă fac să pornesc discuția. Le spunem că am venit cu niște produse. Alexandra ne mulțumește. Copiii încep să se simtă mai liber alături de ea. Fetele sunt ale ei. Toate au înconjurat-o pe pat, în timp ce port discuția cu ea. Are ciroză în fază finală. Joi, 3 mai, a fost externată de la Spitalul raional Criuleni. La spital i-au făcut perfuzii și „m-au trimis acasă”, mărturisește ea. Samira se întinde s-o ia în brațe. Alexandra are burta mare, mâinile slabe, numai os, ochii în fundul capului, privirea vagă, respiră greu și vorbește la fel. Nu poate lua mezina în brațe, dar îi mângâie părul bălai.

Băutură și scandaluri

Merg să duc produsele în casă cu o altă consăteancă ce le mai aduce uneori câte un borcan cu lapte. În camere e murdar, haine peste tot, lucruri aruncate, plita de gaz murdară, vase nespălate, pe pervazuri bucăți de pâine uscată, miros insuportabil de igrasie.

Ies, Alexandra stă pe pat afară. Discut cu ea. S-a căsătorit cu Vasile Gânga (32 de ani) în 2009. De atunci a născut trei fetițe: Lidia, Laura și Samira. Bărbatul lucrează cu ziua și are dereglări psihice, după cum afirmă sătenii, dar nu are certificat de boală. Alexandra avea grijă de copii. La începutul căsniciei n-o bătea, dar acum o bate. O întreb ce a mâncat azi, bâiguie ceva. Fetele au mâncat la grădiniță, iar „eu trebuie să beau borș acru cu păpădie, pătrunjel, așa mi-o spus o femeie”, mărturisește ea, „să-mi fie mai ușor”. În discuție îmi spune că soțul vine seara beat de pe unde muncește și începe a face scandal, strigă la copii, o agresează. Micuțele aleargă la vecini ca să cheme poliția. Nu a scris plângere la poliție pe numele soțului, are frică.

Fără curent din cauza datoriei

Ileana intervine și ea, adăugând că e violent cumnatul, dar acum nu stă cu ele în casa părinților. Sunt doar ele și copiii. Aceasta are trei băieți: Ion (11 ani), Gheorghe (şase ani) și Roman (18 luni) din două relații. O întreb ce mâncare a făcut azi pentru copii. „Zeamă din gâturi de găină”, spune ea încet. În casă, în cratița de pe aragazul vechi și murdar era niște apă cu orez gol, unde pluteau câte o felie de ceapă și ceva buruiene. Motivează că nu are nimic de mâncare deoarece nu lucrează și stă acasă cu copilul mic și cu sora ei bolnavă. Din spusele vecinilor, se mai duce prin sat și ajută, dar tare-i place vinul.

„Cât era Sașa sănătoasă, punea în grădină, avea grijă de copii, era un pic altfel, dar acum nu au nimic în grădină. Sașa de-abia merge. Ileana iubește paharul și nu face nimic. I-au deconectat de la curent electric din cauza datoriei de 1100 de lei. Vai de capul copiilor”, îmi spune vecina de-alături, Maria (39 de ani).

Cealaltă vecină, tot Maria, 60 de ani, intervine: „Ce au văzut la părinți, asta fac și ele. Nu știu a munci, dar a bea. Ileana bea vin de rupe. Ce-i drept, în așa mediu au trăit ele și continuă tot așa”. Din spusele ei, fetele Alexandrei au fost la ea în aceste zile ca să sune la poliție, pentru că taică-său o bătea pe maică-sa.

Primăria plăteşte taxa de grădiniță a copiilor

Nadejda Șatilov, asistent social, Primăria comunei Pașcani, ne-a spus că familia  Gânga nu beneficiază în prezent de ajutor social, pentru că tatăl copiilor, Vasile Gângă, nu are statut, adică nu este angajat în câmpul muncii și nici grad de invaliditate nu are. „În anii precedenți au primit ajutor social din partea Autorității Publice Locale”, îmi spune asistenta. Potrivit ei, Alexandra Gânga a beneficiat anul trecut de un ajutor de 1000 de lei din partea Consiliului Local Pașcani pentru că era în evidență cu tuberculoză, plus produse alimentare date din partea statului. Pentru a-i susține, asistenta a scris recent o cerere de ajutor material la Organizația Copil, Comunitate, Familie (CCF) din R. Moldova, pentru a-i oferi scutece, obiecte de igienă și alte lucruri. Din spusele ei, de câteva săptămâni, copiii celor două surori merg la grădinița din sat, plata grădiniței este asigurată de primăria Pașcani. „Merge și cea mai mică de doar 18 luni la grădiniță ca să mănânce zilnic”, ne-a mărturisit asistenta.

La mila sătenilor

Funcționara ne-a convins că ea l-a angajat să muncească pe Vasile Gânga la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, dar acesta nu se ține de lucru. Asistentul spune că în familia aceasta se bea mult alcool și copiii sunt malnutriți, de aceea și au fost incluși toți la grădiniță. Asistenta mai spune că nu poate lua acum fetele de lângă Alexandra. Ea le iubește și-i într-o stare gravă. „În caz de deces al mamei, copiii vor fi duși pentru o perioadă la Centrul de plasament pentru copiii de vârstă fragedă. La fel și cei trei băieți ai Ilenei. Cel mai probabil, Ileana și Vasile vor fi decăzuți din drepturi de părinţi, deoarece nu au grijă de copii și consumă în exces  băuturi alcoolice”, ne spune Nadejda Șatilov cum vede soluționarea cazului.

Medicul de familie din sat, Svetlana Balan, ne-a informat că, Alexandra a fost externată pe 3 mai curent, cu diagnoza ciroză în fază terminală, „dar ea are și sechele post tuberculoase severe. Am mers des împreună cu asistentele medicale în această familie. Am scos și bani din buzunar pentru medicamente la copii. Acum sunt la grădiniță și-i monitorizăm”, ne-a informat medicul.

Șeful nu cunoaște realitățile din sate

Solicitat de JURNAL, șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din raionul Criuleni, Valeri Burcă, ce are misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în dificultate prin asigurarea asistenței sociale în raza unității administrativ-teritoriale în care activează, nu este la curent cu situația acestor copii. „Prima dată aud despre acest caz și așa familii despre care povestiți”. Funcționarul a promis că se va documenta și va acționa.

Șeful de post al sectorului de poliție nr. 3 Măgdăcești, Criuleni, IPC, Ion Isaicul, cunoaște situația din această familie. „Am fost de multe ori acasă împreună cu asistentul social, medicul de familie, primarul comunei. În prezent, Vasile Gânga nu locuiește cu soția și copiii lui.”