RM reia importul de energie electrică din Ucraina. VEZI ce companie căpuşă a sărit din schemă

Ministerul Economiei al RM a anunţat pe 1 aprilie că îşi schimbă furnizorul principal de energie electrică pentru аprilie 2017–martie 2018. În loc de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de compania rusească „Inter Rao”, Chişinăul va cumpăra energie electrică de la firma ucraineană DTEK Trading cu 50,2 dolari pentru 1 MWh.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Energetică, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a oferit 54,4 dolari pentru 1 MWh. Până la 31 martie curent, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a furnizat energie electrică RM la un preţ de 44,9 de dolari pentru 1 MWh. Tenderul ar fi putut să se încheie mai devreme, scrie Kommersant.ru, însă a fost tergiversat, în special din cauza că Chişinăul şi Tiraspolul voiau să schimbe schema în care era implicat şi un intermediar – compania „Energocapital”, firmă apropiată fostei conduceri a republicii moldoveneşti nistrene, şi anume lui Evgheni Şevciuk. Intermediarul primea gaz de la compania transnistreană, îl transmitea în calitate de materie primă, pentru ca apoi Centrala să vândă energie electrică RM.

Sursele publicaţiei „Kommersant.ru” au menţionat că în structurile de stat se vorbeşte că de existenţa acestui intermediar a fost interesat şi omul de afaceri, preşedinte al PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit versiunii Kommersant, Serghei Iaralov (cunoscut drept consilier neoficial al omului de afaceri Vladimir Plahotniuc în probleme de economie şi finanţe) şi membrul Comisiei parlamentare pe economie, buget şi finanţe din partea PD, Vladimir Andronachi, au discutat la 31 martie cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol condiţiile probabile ale Centralei termoelectrice de la Cuciurgan la preţul de 49 de dolari pentru 1 MWh şi păstrarea intermediarului „Energocapital”.

Însă pentru suprimarea schemei vechi s-a optat atât la Kremlin, cât preşedintele RM Igor Dodon, şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Aceştia s-au întâlnit la 30 martie, după care Dodon a declarat pentru Kommersant că intermediarul trebuie să fie suprimat şi Krasnoselski este de acord în această privinţă.

Însă chiar şi în aceste condiţii nu a fost posibilă prelungirea contractului cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. O serie de surse au confirmat, pentru aceeaşi publicaţie, că preţul Centralei de la Cuciurgan a fost mai scump decât cel ucrainean: Transnistria a început de la 58 de dolari pentru 1 MWh, apoi a coborât la 54 de dolari, după care la 52 de dolari, însă Chişinăul nu s-a lăsat convins.

O altă sursă a publicaţiei ruseşti subliniază că, cu puţin timp înainte de tender, compania moldovenească „Energocom” ar fi încheiat deja contractul cu DTEK pentru întreaga cantitate de import pentru un an (aproximativ 3 miliarde KWh). Această cantitate, potrivit sursei, a fost oferită la tender cu condiţia revizuirii preţului o dată pe trimestru în funcţie de conjunctură. Cei de la „Inter Rao” au refuzat să discute despre această situaţie, autorii nu au reuşit să preia comentariile autorităţilor de la Tiraspol.

În consecinţă, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va fi obligată să lucreze în regimul similar celui din 2013, când a cumpărat RM energie electrică din Ucraina. În 2016 centrala a generat aproximativ 4,5 miliarde de Wh. În plus, această întreprindere era al doilea contribuabil în regiunea transnistreană (0,95 milioane de dolari în ianuarie). Autorităţile din stânga Nistrului nu au estimat volumul pierderilor.

Comentatorul pe probleme energetice, Sergiu Tofilat, opinează că chiar şi în condiţiile furnizării energiei electrice pentru RM, centrala respectivă ar fi lucrat la 17–18% din capacitatea sa. De asemenea, Tofilat consideră decizia Chişinăului de a achiziţiona energie electrică din Ucraina drept corectă: „În cazul în care Chişinăul cumpără energie electrică din Transnistria, îşi creşte datoria faţă de Gazprom şi finanţează totodată un regim separatist.

O altă problemă este faptul că DTEK nu poate acoperi complet cererea R. Moldova. În balanţa energetică ucraineană sunt destinaţi lunar pentru export 90 mil. KWh, R. Moldova are nevoie de 270 milioane de KWh.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)