RISE Moldova: Cum îi scapă Legea Amnistiei de pușcărie pe foști procurori generali, polițiști și chiar violatori

Materia primă a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o #amnistia. Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis! În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă. E rândul gulerelor albe.

Fostul Procuror General Interimar, Andrei Pântea, se numără printre beneficiari. RISE Moldova a aflat că acest procuror, judecat penal pentru că a reformat Procuratura în favoarea unei autorități criminale, și-a semnat cererea de amnistie la data când legea nici nu exista.

Procurorii Anticorupție l-au prins și l-au scăpat de închisoare pe primarul șpăgar de la Rădulenii Vechi.

Un pas în față l-a făcut și Ilan Șor, primarul „Miliardului dispărut”, scrie RISE Moldova, în cadrul proiectului de investigație „Fabricat în Parlament”.

Cum s-a dat legea?

18 februarie 2016. Cinci deputați socialiști înregistrează în Parlament „Proiectul legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXV-a de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova”. Motivul de bază declarat este „tendința negativă de creștere a numărului deținuților”.

11 iulie 2016. Guvernul Filip înregistrează la Parlament un alt proiect de lege privind amnistia, cu numărul și textul diferit decât cel al socialiștilor, însă cu o denumire asemănătoare. Prim-ministrul Pavel Filip roagă Parlamentul să examineze proiectul „în mod prioritar”.

21 iulie 2016. În mod prioritar, peste 10 zile, deputații discută ambele proiecte de lege și decid aprobarea lor în prima lectură. Deputata democrată Raisa Apolschii a propus în plen, pentru lectura a doua, ca proiectul de lege al deputaților socialiști să fie comasat cu cel al Guvernului – care va fi de bază.

29 iulie 2016. Ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară. Fără multe discuții și dezbateri, proiectul de lege al Guvernului este votat în lectură finală de 83 de deputați. Parlamentarii pleacă în vacanță.

9 septembrie 2016. Legea intră în vigoare. Documentul prevede că în anumite condiții, amnistia poate fi aplicată în cazul deținuților aflați după gratii, dar și atunci când procesul penal se află pe masa procurorului și a judecătorului – persoanele eligibile sunt acelea care au săvârșit infracțiunea până la intrarea legii în vigoare.

Citește continuarea pe rise.md.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)