„Revizorul” în regia lui Slava Sambriș preluat în repertoriul Teatrului Național din București

Scene din „Revizorul” de Gogol, în regia lui Slava Sambriș, producție a UNATC

Regizorul basarabean Slava Sambriș a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala absolvenților UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București), pentru „Revizorul” de Gogol. Acest spectacol a fost preluat imediat în repertoriul Teatrului Național din București (TNB), în cadrul proiectului 9G.

„Revizorul” a fost montat la UNATC ca lucrare de disertație a lui Slava Sambriș, la masterat regie (profesori coordonatori, Alexandru Darie și Ștefan Caragiu). Scenografia e semnată de Zsoke Dalma Zsuzsanna și Alexandra Constantin, premiate, de asemenea, la Gala absolvenților UNATC.

Din distribuție fac parte Matei Arvunescu, Alex Popa, Dan Coza, Vlad Brumaru, Radu Chirev, Iulian Burciu, Alin Potop, David Drugaru, Alexandru Mirea, Cătălin Nicolau, Adriana Aldea, Minodora Broscoi, Andra Meda Topîrceanu, Corina Butnaru, Mirabela Butnaru, Alexandru Moldovan, Nicole Burlacu.

„În România nu există corupție, șpaga este doar o manieră diferită cultural de a mulțumi cuiva”, potrivit premierului român Viorica Dăncilă. Acesta este motto-ul spectacolului „Revizorul” de Nikolai Gogol, montat de regizorul Slava Sambriș. „Spectacolul prezintă situația socio-politică și religioasă localizată în contemporaneitatea românească. Acesta tratează o temă extrem de actuală – birocrația și fenomenul corupției, situație în care mediocritățile s-au cuibărit la conducere ca șobolanii. Animalele antropomorfizate ghidează acțiunea spectacolului ca într-un coșmar al primarului, paralizat de frică, iar personajele parcă sunt smulse din picturile lui Goya. Niște provinciali bogați, mediocri, importanți în lumea lor, care duc ipocrizia, dualitatea și lașitatea la extremă, ceea ce îi face să fie caraghioși și absurzi până la grotesc – despre aceasta este acest spectacol”, afirmă Slava Sambriș.

Tânărul regizor Slava Sambriș se află zilele acestea la Chișinău, unde a fost invitat să monteze piesa „Noaptea lui Helver” a dramaturgului polonez Ingmar Villqist.  Premiera va avea loc pe 6 și 7 iunie, ora 18:00, la Teatrul „Guguță”. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Cătălin Lungu din Chișinău, Iulian Burciu din București și Diana Decuseară, actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Spectacolul e realizat în cadrul proiectului NightGuguță.