Restanțele la buget cresc galopant. Expert: Guvernul ar putea pregăti o nouă amnistie fiscală

datorii

Restanțele la Bugetul Public Naţional au înregistrat o majorare spectaculoasă de la începutul acestui an, constituind la începutul lunii septembrie aproape 2 miliarde de lei (1 miliard 830 de milioane de lei). Și asta în condițiile în care atât Serviciul Fiscal, cât şi Serviciul Vamal au raportat că în nouă luni ale lui 2016 au reuşit să majoreze semnificativ încasările, potrivit radiochisinau.md.

După cum notează Mold-Street.com, situația s-a agravat după venirea, la finele lunii februarie 2016, a lui Serghei Puşcuţa în fruntea Fiscului. Doar în perioada iunie–august restanţele s-au majorat continuu cu peste 800 de milioane de lei și continuă să crească. Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, susţine că aceasta este o tendinţă periculoasă care ar putea avea câteva explicaţii. „În primul rând, ar putea fi vorba de faptul că Fiscul calculează taxe şi plăţi la Buget, dar agenţii economici nu le achită şi aceasta denotă o administrare fiscală proastă. A doua explicaţie ar fi chiar incapacitatea de plată a agenţilor economici, care relevă o situaţie economică gravă”, a precizat pentru Mold-Street Veaceslav Negruţa.

În același timp, fostul ministru al Finanţelor nu exclude şi un alt scenariu, care ar presupune o posibilă amnistie fiscală după alegeri. „Acum anumiţi agenţi economici nu mai achită taxele la buget, ca apoi să beneficieze de amnistie, aşa cum s-a întâmplat în 2007”, a mai declarat ex-ministrul Finanţelor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)