Reprezentant al Delegaţiei UE: „R. Moldova va înregistra o creştere economică doar atunci când va dispărea corupţia”

Reprezentant al Delegaţiei Uniunii Europene: „Moldova va înregistra o creştere economică doar atunci când va dispărea corupţia”

R. Moldova va înregistra o creştere economică doar atunci când va dispărea corupţia. Declaraţia a fost făcută de Urszula Pallasz, reprezentantă a Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova în cadrul unui forum de afaceri desfăşurat la Chişinău. La eveniment au participat aproximativ o sută de antreprenori. Unii dintre aceştia susţin că accesul la fondurile europene este dificil din cauza procesului birocratizat de către diverse instituţii.

„Implementarea Acordului de Liber Schimb şi dezvoltarea infrastructurii nu sunt suficiente pentru apariţia unor beneficii reale în economie şi mediul de afaceri. Am menţionat că o activitate transparentă a instituţiilor şi combaterea corupţiei sunt esenţiale pentru ca o guvernare să se bucure de încrederea cetăţenilor”, a afirmat reprezentantul Delegaţia UE în Moldova Urszula Pallasz.

Antreprenorii prezenţi la forum au menţionat că reformele nu mai pot fi mimate, mai ales în ceea ce priveşte implementarea Acordului de Asociere, şi că succesul oamenilor de afaceri depinde de relaţia dintre Chişinău şi comunitatea europeană.

„Marea majoritate a fermierilor din Moldova nu au acces la piaţa Uniunii Europene şi lucrul acesta nu cred că va fi acces liber, dacă nu vor derula cu adevărat reforme şi le vom mima în continuare aşa cum am făcut până acum. Cred că acest lucru este cauzat de incompetenţa celor care se ocupă de implementarea Acordului de Asociere”, a spus directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor Vasile Mârzenco.

„Reformele trebuie să fie realizate. Trebuie să trecem de la declaraţii la elaborarea propriu-zisă a actelor normative legislative la implementarea acestora. Acţiunile făcute astăzi de Uniunea Europeană demonstrează că ei sunt consecutivi în acest domeniu şi bussinesul mic va avea de câştigat la asemenea relaţii”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu.

În cadrul forumului a fost lansat oficial şi portalul EU4Business, de unde oamenii de afaceri din R. Moldova se vor putea informa despre oportunităţile de accesare a fondurilor europene. Antreprenorii spun că, în ultimii ani, Uniunea Europeană a acordat fonduri consistente, dar procedura de accesare este complicată de către responsabili din Republica Moldova. Forumul de Afaceri, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, a ajuns la cea de-a treia ediţie.