Relaţia Republica Moldova-NATO discutată la Oslo

P1050993 (2)La 4 aprilie 2014, s-a desfășurat la sediul Comitetului Atlantic Norvegian de la Oslo un seminar cu tema Zece ani în NATO.

Ideea organizării acestui seminar a aparținut ambasadorului României la Oslo, Daniel Ioniţă și a avut drept scop marcarea aniversării a zecea de când un grup de șapte state s-a alăturat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Totodată, anul acesta NATO celebrează 65 de ani de existență.

Astfel, ambasadori şi şefi de misiuni diplomatice acreditați la Oslo ai României, Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei au prezentat experiențele relevante ale apartenenței ţărilor lor la Alianţa Nord Atlantică, într-un context internațional marcat. printre altele, de pregătirile pentru Summit-ul NATO din toamna acestui an, care se va desfăşura în Marea Britanie.

Pe lângă reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Oslo la eveniment au participat experți guvernamentali, jurnaliști norvegieni, persoane interesate de tematică.

P1050991 (2)În cadrul seminarului a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, unde a fost abordat subiectul Republicii Moldova în contextul situației existente. Ambasadorul român a accentuat importanța continuării sprijinului comunității internaționale pe drumul de integrare europeană a Republicii Moldova.

NATO şi Republica Moldova cooperează activ de câțiva ani în domeniul reformelor democratice, instituționale şi de apărare. Informarea cetățenilor cu privire la obiectivele, rolul, instituțiile şi mecanismele funcționării sale se efectuează în bună parte prin intermediul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO cu sediul la Chișinău.

Consulul Onorific al Republicii Moldova în Norvegia, Oslo, Esenia C. Steckmest, ne punctează: „seminarul a fost cu adevărat informativ și că își dorește o continuitate a discuțiilor purtate în cadrul seminarului cu partenerii norvegieni cu privire la acordarea Republicii Moldova a unei asistențe în domeniul apărării.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)