RECURS LA METODĂ // Ce urmează?

Istoria nu se repetă, dar modul în care acționează oamenii și societatea lor se înscrie într-o anumită logică, se supune unor legități, urmează un algoritm în general previzibil. Excesul de democrație deschide ușa maselor în politică și cetatea ajunge, până la urmă, pe mâinile populiștilor și demagogilor. Așa a fost în cele mai vechi timpuri, așa se întâmplă și acum. Nu foarte diferit va fi nici viitorul, oricât de îndepărtat, al oricărei democrații interpretate literal.

Un demos cult, instruit, informat ține piept populismului și tiraniei. De asemenea, un demos nu foarte luminat, dar care manifestă încredere în discernământul elitelor. O masă incultă, neinstruită, dezinformată – modul în care se prezintă azi în fața lumii majoritatea electoratului moldovenesc – are încredere doar în populiști. Dar populismul este, deseori, masca după care se ascunde arătarea hâdă a tiraniei.

În 2018, tirania și-a dat masca jos în Republica Moldova. Momeala euroasiatică a socialiștilor va funcționa în continuare, dar de azi înainte niciun om întreg la minte nu se va feri să spună că această capcană a lui Venus, pusă aparent de Dodon & Co, hrănește, de fapt, un alt carnivor. Gogoșii eurointegrării nu mai trebuie nici ei prăjiți în aromitorul ulei al propagandei: a devenit clar chiar și pentru cei mai naivi dintre noi că nici PDM-ul nu mai crede în eficacitatea propriei sale minciuni.

Când am înțeles cu toții că puterea actuală a pășit pe calea răului politic? Cu certitudine, după invalidarea obraznică a alegerilor primarului de Chișinău. Când am înțeles că această opțiune a guvernanților este definitivă, irevocabilă, asumată? Cu aceeași certitudine, după expulzarea criminală a celor șapte profesori turci de la Liceul “Orizont”.

Ce urmează? Este întrebarea care îi înfioară azi pe cetățenii încă liberi ai R. Moldova. Căci toți simt că acesta este doar începutul, toți simt că acest demaror al istoriei noastre abia a fost pornit, că mișcarea acum de alunecare se va transforma curând într-una de rostogolire. Că ce i s-a întâmplat ieri lui Năstase și li s-a întâmplat azi turcilor, li se poate întâmpla mâine jurnaliștilor, avocaților, oamenilor de afaceri, protestatarilor, petiționarilor ș.a.m.d. Că puterea nu va mai da înapoi și va trebui de fiecare dată să se asigure și să ne asigure că deține controlul total.

Un asemenea mecanism, odată declanșat, nu mai poate fi oprit din interior. Numai din afară. Semne că din afară are cine să-l oprească, sunt puține: protestele adună cam tot ce se mai poate aduna și sunt alcătuite din oameni prea civilizați ca să-i sperie pe privilegiații noștri. Provincia e mai mult moartă decât vie, oamenii sunt îndobitociți de minciună și de mizerie. Tinerii care încă mai populează capitala își consumă energia în cozile după colete sau transferuri bancare. Lumpenii rămân ce au fost, dar sunt aici parcă mai mulți decât aiurea. O bună parte din minoritari încă mai crede că trebuie să regleze conturile deschise în 1991 și acest gând al răfuielii cu majoritatea le întunecă mintea și îi face să ignore sau să neglijeze adevăratele probleme ale țării în care trăiesc.

De și mai dinafară nu așteptăm, de asemenea, mare ajutor. Dincolo de sancțiuni, pe care le vrem personalizate, dar care se pot rezuma la sistarea ajutorului financiar, lovind mai curând în populație decât în regimul formalmente vizat, nu văd de ce ar mai fi în stare Occidentul. Și chiar dacă UE va anula Acordul de Asociere sau regimul liberalizat de vize, aceasta nu va stârni cine știe ce furtuni înăuntrul țării: moldovenii, ca și apa, vor găsi întotdeauna o gaură în zidul Schengenului.

În același timp, este zadarnic apelul la conștiința guvernanților și la onoarea ofițerilor care semnează ordine pentru mascați. În hora pe care o joacă, dansează toți, chiar și cei cu membrele furnicate de o nelămurită angoasă morală.

Și totuși, ce urmează?

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)