Raiduri ale forţelor speciale belgiene în mai multe oraşe

terorismulForţele speciale belgiene au efectuat 22 de raiduri în căutarea teroristului care a reuşit să fugă după atacurile de la Paris. 19 dintre acţiuni au avut loc în regiunea Bruxelles. Cel puţin, 16 persoane au fost reţinute, iar una dintre ele a fost rănită, scrie protv.ro.

Printre cei arestaţi nu se află însă şi Salah Abdeslam, considerat inamicul numărul unu în Belgia. O publicaţie belgiană avansează ipoteza că fugarul ar fi fost zărit la Liege, într-o maşină, şi că ar fi reuşit să fugă de poliţişti.

Pe de altă parte, regiunea Bruxelles se află şi astăzi în stare de alertă maximă. Metroul şi şcolile vor rămâne închise cel puţin până după-amiază, când centrul de urgenţă va realiza o nouă evaluare a situaţiei de securitate.

Ora locală 19:30. Pe reţelele de socializare apar primele informaţii despre o amplă operaţiune în centrul Bruxelles-ului, între faimoasa Grand Place şi strada Rue du Midi. Accesul este blocat, iar în zonă apar maşini blindate şi soldaţi cu armele pregătite.

Cei care luau cina în restaurantele din apropiere sunt puşi să se refugieze într-un colţ, departe de vitrine. Apoi, sunt evacuaţi de forţele de ordine. Iar clienţii hotelurilor sunt îndemnaţi să nu plece din camere.

În scurt timp, premierul belgian confirmă că este vorba de o situaţie „extrem de serioasă”, iar localnicii primesc indicaţii să nu se apropie de ferestre. Sunt rugaţi să nu posteze pe reţelele de socializare informaţii despre mişcarea trupelor speciale, solicitare trimisă şi jurnaliştilor belgieni. În jurul orei locale 23, a fost anunţată încheierea operaţiunii.

Eric Van der Sypt, procurorul federal belgian: „16 persoane au fost arestate. Un judecător va decide astăzi dacă vor rămâne în arest”. Percheziţii au avut loc şi la o casă din cartierul Molenbeek. Locuinţa aparţine unuia dintre unchii lui Salah Abdeslam, teroristul care a reuşit să fugă după atacurile de la Paris.

Thierry Werts, magistrat federal: „În timpul unui raid într-un fast-food din Molenbeek, o maşină a demarat în direcţia poliţiştilor. Aceştia au tras două focuri spre acest autoturism. Maşina şi-a continuat drumul, însă a fost apoi oprită în Bruxelles. Şoferul era rănit şi a fost arestat”.

Autorităţile au anunţat că forţele speciale nu au găsit arme sau material explozibil. Guvernul belgian a decis duminică seară să menţină starea de alertă maximă şi pentru prima parte a zilei de luni.
Charles Michel, premierul Belgiei: „Ne temem de un atac asemănător cu cel din Paris, în care să fie implicaţi mai mulţi atacatori, care vizează concomitent mai multe locuri din Bruxelles”.

Premierul a anunţat că toate şcolile, instituţiile de învăţământ superior, dar şi creşele vor fi închise. Este a treia zi de măsuri excepţionale care au trasformat Bruxelles-ul într-un oraş fantoma. Muzeele, sălile de cinema şi centrele comerciale au fost închise, iar cluburile şi sălile de spectacol au decis să anuleze toate evenimentele.

Pe de altă parte, anchetatorii francezi au publicat fotografia unui atacator care şi-a detonat centura cu explozibil aproape de Stade de France. Individul a ajuns pe 3 octombrie pe insula elenă Leros, unde ar fi fost înregistrat sub un nume fals.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)