Provocare // Autorităţile ucrainene, deranjate de activismul comunităţilor româneşti din sudul Basarabiei

Comunităţile româneşti din sudul Basarabiei ar putea fi puse în vizorul SBU

central   44439934

Preşedintele Consiliului raional Ismail, Vasili Antoniuk, se arată îngrijorat de creşterea „stărilor de spirit proromâneşti” în raioanele din Sudul Basarabiei, se arată într-o ştire publicată pe site-ul „izmailvechernii.com.ua” pe 15 decembrie curent. Asociaţia românilor din Bugeac „Basarabia” califică afirmaţia drept o nouă provocare şi lansează un apel de protest autorităţilor regiunii Odesa faţă de acţiunea planificată de denigrare a comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei. Respectiva declaraţie a funcţionarului ucrainean s-ar putea înscrie în contextul unui alt incident recent care a avut loc în acelaşi raion.

Drapelul Rusiei, arborat la Erdek-Burnu

Şi anume, potrivit site-ului de ştiri „Romanian Global News”, în dimineaţa zilei de 9 Decembrie 2014, sătenii din localitatea sud-basarabeană Utkonosovka (fosta Erdek-Burnu, pe timpul României Mari) s-au trezit cu drapelul Federaţiei Ruse arborat la 50 de metri deasupra satului, pe antena unui operator de telefonie mobilă şi cu inscripţii în limba rusă, gen „Мы за Новороссию!” (,,Optăm pentru Novorossia!”), în culorile albastru şi roşu în zona centrală a localităţii. De remarcat că forţele de ordine au dat jos drapelul rusesc abia în a doua jumătate a zilei.
Sursa citată susţine că incidentul cu arborarea însemnelor ruseşti într-o localitate cu populaţie predominant românească (peste 90% din populaţia de 4.300 de locuitori sunt vorbitori ai limbii române, declaraţi la recensământ ,,moldoveni”) din Sudul Basarabiei este, cu siguranţă, o provocare la adresa ţinutului Bugeac, aflat în componenţa regiunii Odesa.

Administraţia ucraineană îngrijorată

În data de 15 decembrie curent, site-ul sud-basarabean, „izmailvechernii.com.ua”, a publicat o ştire în care preşedintele Consiliului raional Ismail (regiunea Odesa) Vasili Antoniuk se declară îngrijorat de „sporirea stărilor de spirit proromâneşti” în mai multe sate moldoveneşti din partea locului. Potrivit sursei, această problemă a fost discutată în cadrul întâlnirii cu primul adjunct al preşedintelui Consiliului regional Odesa, Mihail Şmuşkovici.
Din afirmaţiile respectivului şef de rang raional, e vorba de consecinţele absenţei atenţiei cuvenite din partea statului ucrainean faţă de problemele acestor localităţi.

„În special, în satul Kamîşovka (fostul Hagi-Kurda), unde funcţionează unica parohie a Bisericii Ortodoxe Române de pe teritoriul Ucrainei, construcţia unor obiective de importanţă socială au trecut în categoria construcţiilor de lungă durată din cauza lipsei de finanţare bugetară. Şi toate acestea se întâmplă pe fundalul sporirii numărului de oferte din partea unor investitori români dispuşi a finanţa în această localitate construcţia şcolii, a bisericii şi altor obiective de importanţă socială, dar cu condiţia de folosire obligatorie în acestea a limbii române”, a susţinut Antoniuk. Sursa citată menţionează că reprezentantul consiliului regional ş-a exprimat deplina înţelegere privind îngrijorările preşedintelui Consiliului raional Ismail şi a promis să sprijine multilateral ameliorarea acestei situaţii.

„O nouă provocare”

„O nouă provocare din partea autorităţilor ucrainene la adresa comunităţilor româneşti din Sudul Basarabiei”, anunţă o postare pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, datând cu 16 decembrie, curent.
Declaraţia oficialului de rang raional e privită în contextul evenimentelor anterioare, „pe fundalul inacţiunii autorităţilor locale din Utkonosovka în scandalul cu arborarea steagului Federaţiei Ruse deasupra localităţii din 9.12.2014 şi a percheziţionării nemotivate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a locuinţei preşedintelui Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, din 11.12.2014”.

În această situaţie, Asociaţia românilor „Basarabia” a lansat un apel către autorităţile regiunii Odesa, în care îşi exprimă protestul faţă de „acţiunea planificată de denigrare a comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei prin percheziţia efectuată de securitatea ucraineană la domiciliul preşedintelui asociaţiei, Anatol Popescu, locuitor al satului Utkonosovka (Erdek-Burnu), care se arată cât se poate de loial noii puteri de la Kiev”.

„Google translate, please”

Solicitat de JURNAL, Anatol Popescu a refuzat să comenteze cele întâmplate şi să colaboreze în investigarea problemei în cauză, făcând doar trimitere la Declaraţia, întocmită în limba ucraineană şi postată pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Basarabia”. La obiecţia mea că ar fi o problemă pentru mine descifrarea ei, mi-a răspuns sec: „Google translate, please”. Şi asta în situaţia când, cu câteva luni în urmă, Anatol Popescu îmi făcea proces de conştiinţă, reproşându-mi cu mult patos şi vervă că mass-media de la Chişinău a uitat complet de românii din Sudul Basarabiei şi problemele lor şi autorităţile din Moldova nu sunt deloc interesate de a susţine minoritatea românească de acolo. Evident, e clar că domnul e speriat de cele întâmplate şi îşi face griji pentru propria siguranţă şi securitate, dar mă aşteptam, cel puţin, la o motivare sinceră a cauzei tăcerii sau, cel puţin, la explicaţia de ce nu există o traducere a declaraţiei şi în limba română sau măcar în engleză, ca jurnaliştilor de la Chişinău să le fie mai uşor să abordeze subiectul.