PROPAGANDA IN ŞCOLI // Agende personalizate pentru elevi marca PD

Elevii să rămână flămânzi, neîmbrăcaţi şi să meargă la toaletă în curte, dar să ştie numele şi moacele „conducătorilor” lor de la raion, democraţi, aceasta este logica autorităţilor locale din Ungheni şi Străşeni. A devenit o tradiție ca banii noştri, ai contribuabililor, să fie cheltuiți de către autorități pentru propagandă și nicidecum pentru necesitățile copiilor noştri. În timp ce părinții se plâng că terenurile de joacă, acoperișurile, ferestrele şi mobilierul din instituțiile de învățământ sunt reparate şi procurate pe banii lor, autoritățile ne risipesc paralele pentru acţiuni electorale.

Carolina Chirilescu

Mai mulți părinți din raioanele Ungheni și Strășeni se întreabă pe rețelele de socializare de ce pe prima pagină a agendelor copiilor lor, procurate de către ei, apar mesaje de felicitare ale președinților de raioane și clădirile consiliilor raionale. „Nu înțeleg de ce pe prima pagină e președintele raionului?”, „E o mare prostie a președinților de raion. Unde e Creangă, Eminescu, Vieru?”, „Nu înțeleg care este obiectivul acestor agende? Sper că au fost făcute cu acordul plătitorului de taxe, cu banii valorificați. În loc de acest mesaj cu iz electoral ar fi putut fi cumpărate hârtie igienică și săpun pentru o școală, ceea ce ar fi îmbunătățit condițiile sanitare sau s-ar fi putut reconstrui o toaletă în una din școlile sau grădinițele din raion”, scrie indignat un alt părinte care susține că a plătit din primăvară pentru aceste agende cu bucluc.

Cadou din bani fantomă?

Am încercat să aflăm scopul acestor tipărituri și din ce resurse financiare, însă cei vizați fie că s-au încurcat în declarații, fie că s-au ascuns. Veronica Pungă, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Străşeni, ne-a informat că banii au fost alocați de Consiliul raional şi că o agendă a costat 22 de lei. „Avem clase gimnaziale și liceale, toți elevii au astfel de agende. Sunt foarte bune, le plac copiilor”, ne-a spus Pungă.

La rândul ei, secretara aceleiaşi instituţii de învăţământ ne-a comunicat că agendele au fost achitate din bugetul şcolii. Șefa Direcţiei generale învăţământ Străşeni, Iulia Certan, ne-a declarat că agendele personalizate sunt un cadou din partea Consiliului Raional Strășeni pentru 1 septembrie. „A fost o conlucrare frumoasă cu Editura Lyceum, cu directorii de instituții de învăţământ și Consiliul raional. Toate cheltuielile au fost asumate de către consiliul raional”, a precizat Certan.

Aceasta şi-a dat cu părerea că este „normal” ca în agenda unui elev să existe mesajul de felicitare al președintelui unui raion. Solicitând informații de la specialistul coordonator al Fondului de manuale din cadrul Direcției generale de învățământ Strășeni, Anghelina Drăguțan, am aflat că cheltuielile au fost suportate de către direcție.

Consilierul fracțiunii PL Valeriu Cavcaliuc din Consiliul raional Străşeni s-a arătat indignat de această acţiune a autorităţilor raionale, spunând că prin astfel de gesturi se urmărește alte scopuri. „Sunt șocat, s-a ajuns deja să se facă politică în școală. Nu e corect, cineva își face campanie”, spune Cavcaliuc. El ne-a asigurat că pentru aceste agende nu au fost cheltuiţi bani publici. „M-am interesat și vă pot spune că nu au fost alocaţi bani din buget, nimeni nu știe din ce surse au fost plătite”, ne-a spus consilierul.

Nici președintele raionului Strășeni nu știe

Președintele raionului Strășeni, Mihai Popa, membru PD, ale cărui fotografie și mesaj de felicitare apar pe prima pagină a agendelor pentru elevi, ne-a spus mândru că are bani și nu există nicio problemă la şcolile din raionul pe care îl conduce. „Elevii trebuie să-și cunoască președintele raionului!”, a remarcat el. Popa nu ne-a oferit niciun răspuns despre câți bani au fost cheltuiți din bugetul raional pentru agende, menționând: „Avem bani, au fost cheltuiți bani din economii”.

Contabila-șefă a Consiliului raional Strășeni, „doamna Galina”, îl contrazice pe șeful său, spunându-ne că nu știe nimic despre aceste agende, „din bugetul raional nu a fost transferată nicio o sumă de bani”, a insistat ea.

În timp ce președintele raionului Strășeni se laudă că nu are probleme cu şcolile și are bani destui, părinții Grădiniței nr. 2 „Mugurel” din acelaşi oraș se plâng că au făcut reparații și au cumpărat mobilier pe banii lor. „În fiecare an ne spun că nu au bani. Pe banii noștri am schimbat geamurile, am cumpărat dulapuri. Terenul de joacă trebuie reamenajat, dar ni se spune că nu sunt bani”, ne-a spus un locuitor al oraşului Strășeni.

Consiliul raional Ungheni a plătit 100.000 de lei

La Ungheni, peste 5.000 de elevi au primit în dar agende personalizate cu mesajul de felicitare al președintelui raionului, Ludmila Guzun, membră PD. Pentru aceste agende au fost cheltuiți 100.000 de lei, bani publici. Olga Popa, șefă adjunctă a Direcției educație Ungheni, a afirmat că toți elevii claselor primare din raion au primit în dar aceste agende.

Elevii claselor mai mari au avut posibilitatea să aleagă, însă, după spusele Olgăi Popa, mulți părinți au procurat agende personalizate la un preţ de 22 de lei. Ca şi autoritățile raionului Strășeni, aceștia au colaborat cu editura Lyceum. Astfel de practici au avut loc la Ungheni și în anul trecut, doar că atunci Consiliul raional a achitat agendele doar pentru elevii claselor I. Directorul adjunct al Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Lidia Prepeliță, ne-a spus: „Sunt agende de calitate foarte bună și nu este nicio problemă că există mesajul dnei Guzun în ele”.

Foto: Nadea Roscovanu

1.000 de copii dezavantajaţi

Am încercat să aflăm ce urmărește președinta raionului prin asemenea acţiune, însă doamna „este plecată în străinătate”. Trebuie să menţionăm că în raionul Ungheni există peste 1.000 de copii din familii defavorizate care au nevoie de susținere financiară.

Potrivit șefului Direcției asistență socială din Ungheni, Tudor Răducanu, din Fondul pentru susținere a populației au fost cheltuiți aproximativ 500.000 de lei pentru școlarizarea a 1.000 de copii vulnerabili, deşi se ştie că numărul acestora este mult mai mare. „Au fost selectați după anumite criterii 979 de copii care au primit câte 500 de lei. Este o sumă simbolică, știm că cheltuielile pentru școlarizare sunt mult mai mari. De fapt, numărul copiilor care au nevoie de susținere financiară este mai mare”, ne spune Răducanu.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)