Primele rândunici

Parlamentul a ridicat imunitatea parlamentară a deputaților Vladimir Cebotari, Marina Tauber și Reghina Apostolova

Vladimir Cebotari

Deputatul PD Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Legislativul a aprobat, joi, la solicitarea procurorului general, Dumitru Robu, această măsură. Procurorii au acumulat probe, potrivit lui Robu, care indică „bănuiala rezonabilă” că, în 2013, Cebotari, prin folosirea situației de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, a contribuit direct la preluarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Solicitarea procurorului general interimar a fost aprobată cu voturile majorității parlamentare. Fracțiunea PD a părăsit ședința, iar cei din Partidul Șor s-au pronunțat împotrivă.

De ce se face vinovat Vladimir Cebotari? Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare care investighează privatizările și concesionările proprietăților publice (2013–2019), a declarat în cadrul unui interviu că, la 14 iunie 2013, a fost creată o comisie de concurs în care, pe lângă Cebotari, care deținea funcția de viceministru al Transporturilor, au intrat Tudor Copaci, Angela Susanu, Maria Șendilă de la Agenția Proprietății Publice, Sabina Cerbu, viceministru al Justiției, Victor Barbăneagră, viceministru al Finanțelor, Anatolie Zolotcov.

De ce se face vinovat Vladimir Cebotari?

Un alt membru al acestei comisii a fost actualul deputat din Partidul Șor, Petru Jardan, pe atunci director general interimar al Aeroportului Internațional Chișinău. Procurorul general interimar a solicitat joi retragerea imunității parlamentare a lui Petru Jardan.

Comisia a transmis directorului interimar de la Aeroport să decidă ce companii ar putea să fie selectate pentru a participa la concesionare. „Aici apare partea cea mai interesantă. Dl Jardan a trimis niște invitații, invitațiile nu au ajuns la toți destinatarii – subiecți internaționali, aeroporturi internaționale. Au ajuns doar la companiile rusești. Nu există certitudinea că celelalte companii au primit ofertele. Au răspuns doar două companii rusești, una – din Sankt-Petersburg și alta – din Habarovsk”, a relatat Munteanu.

Ilan Șor și Petru Jardan

Rolul lui Petru Jardan

Actualul parlamentar Petru Jardan (), cel care a selectat companiile, devenise director al companiei care a câștigat concursul. Mai departe, continuă Munteanu, câștigătorul desemnat de Comisie a fost Asociația Persoanelor Juridice „Avia Invest”, însă Guvernul a luat decizia să semneze acordul cu SRL „Avia-Invest”, o cu totul altă entitate.

Așa, „a fost identificată decizia 01 / VIII din 2013 despre desemnarea câștigătorului, decizie legalizată de către notarul public Olga Bondarciuc, persoană apropiată grupului de interese din jurul oligarhului Vlad Plahotniuc”, a afirmat Munteanu.

Deputata Partidului Șor, Reghina Apostolova, a fost plasată sub control judiciar pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată joi de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Toate lucrurile au fost aranjate astfel încât dl Jardan, a precizat Munteanu, care era membru al comisiei de selectare, să devină director la Avia-Invest. Este o serie de nereguli care arată, din punctul meu de vedere, faptul că rezultatele concursului se știau din timp.”

De partea cealaltă, Vladimir Cebotari se consideră persecutat politic și a calificat solicitarea procurorului drept o decizie a ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase. La rândul său, Petru Jardan a spus că este în străinătate și că se va întoarce la Chișinău pentru a colabora cu ancheta.

Reghina Apostolova

Tauber și Apostolova, reținute

Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute, luni, la Orhei, după ce Parlamentul le-a ridicat imunitatea pentru implicarea lor în frauda bancară. Inițiativele legislative au fost votate de 56 de parlamentari, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Acesta a menționat că „deține probe concludente, care indică bănuirea rezonabilă” a celor două reprezentante ale Partidului Șor. Deputații fracțiunii Partidului Democrat nu au susținut inițiativele, iar cei din fracțiunea Partidului Șor au părăsit sala de ședințe a Legislativului.

Procurorul general a declarat luni în plenul Parlamentului că „acțiunile celor două au constituit acordarea de ajutor la preluarea controlului asupra unei instituții financiare [Unibank SA], în interesul unui grup criminal organizat și condus de către Ilan Șor”. „Începând cu 17 august 2012, Marina Tauber și Reghina Apostolova au participat activ la pregătirea devalizării unei instituții financiare – Unibank SA”.

Marina Tauber

Tauber: „Totul este făcut la comanda lui Igor Dodon”

Marți, procurorii au efectuat 21 de percheziții în birourile și la domiciliile persoanelor suspectate în aceeași cauză penală în care figurează deputatele Apostolova și Tauber. Perchezițiile au fost efectuate și la domiciliul lui Vladimir Novosadiuc, directorul Sputnik Moldova.

Vladimir Novosadiuc și soția acestuia, Rita Țvik, sunt apropiați ai deputatului fugar Ilan Șor. Cei doi soţi au fost vizaţi în raportul Kroll. Rita Ţvik şi Vladimir Novosadiuc, ambii acţionari la Unibank, au împrumutat de la firma Harrogate Consulting LLP câte 12 milioane de lei. Mai mult, presa a relatat că, în 2014, ambii au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV de către Șor.

Miercuri, Judecătoria Chișinău a admis parțial demersul procurorilor anticorupție privind eliberarea mandatului de arestare pe numele Marina Tauber. Aceasta va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu, dacă Curtea de Apel nu va schimba măsura preventivă.

Oamenii legii au cerut mandat de arest pe numele Reghinei Apostolova, însă nu l-au obținut până la închiderea ediției ziarului.

Tauber s-a arătat nemulțumită de decizia instanței pentru că alături de ea nu se află și Alexei Greceanîi, soțul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. „Totul este făcut la comanda lui Igor Dodon. Mi s-a ridicat imunitatea, iar la câteva ore am fost reținută, deși nu am fugit din țară”, a declarat Marina Tauber, după ședința de judecată.

The following two tabs change content below.