Președintele profanator

Societatea civilă și Partidul Liberal solicită tragerea la răspundere a șefului statului, Igor Dodon, pentru că a cerut închiderea Muzeului Ocupației Sovietice

Muzeul Ocupaţiei Sovietice a fost deschis în 2015, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Foto: Nadejda Roșcovanu

Preşedintele prorus, Igor Dodon, intenţionează să închidă Muzeul Ocupaţiei Sovietice, deschis în 2015 în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Declaraţia acestuia a revoltat opinia publică. Conducerea Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici a anunțat că, în cazul în care muzeul va fi închis, va organiza acţiuni de protest. O reacţie similară a avut şi Partidul Liberal, care l-a numit pe Dodon „trădător de neam și de țară”, ce trebuie tras la răspundere atât pentru fraudele comise începând cu 2006, cât și pentru înaltele trădări de stat pe care le comite în funcția de șef de stat.

Igor Dodon a anunţat intenţia de a închide Muzeul Ocupaţiei Sovietice în cadrul sărbătoririi a 20 de ani ai Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova, condusă de socialistul Victor Gaiciuc. Acesta, rudă de-a lui Dodon, a fost numit în vara anului curent consilier prezidențial pe problemele apărării şi securităţii naţionale.

După o serie de critici dure la adresa Guvernului Sandu, Igor Dodon le-a mulțumit celor prezenți „pentru participarea activă la evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi a 660 de ani de la întemeierea statului moldovenesc și a 75 de ani de la eliberarea țării de sub ocupația fascistă”.

Muzeul Ocupaţiei Sovietice a fost deschis în 2015, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Foto: Nadejda Roșcovanu

Totodată, Dodon a anunțat despre intenția de a crea un nou muzeu „normal, bun şi frumos”, unde ar putea păstra şi cadoul primit de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, steaguri care ar fi însoţit „două regimente de moldoveni” în luptele „pentru eliberarea Moldovei”.

„Este aici ministrul Apărării. Trebuie să facem un muzeu bun. Cel care a fost deschis înainte, ştiţi că a fost un muzeu al nu știu cărei ocupații, trebuie închis, dacă nu l-aţi închis încă. L-aţi închis? Deja l-au închis. Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos. Eu cred că asemenea lucruri ar trebui să se găsească acolo, împreună cu drapelul de luptă, pe care ni l-a dăruit Șoigu, drapel care s-a aflat aici, pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat  Dodon.

Muzeul Ocupaţiei Sovietice din Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Foto: Nadejda Roșcovanu

Un muzeu al suferinţei

Muzeul Ocupaţiei Sovietice a fost deschis în 2015, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, iar prima expoziţie a fost inaugurată în 2016. Fondul muzeului cuprinde peste 20.000 de piese, fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupaţie sovietică. Exponatele au fost colectate de angajații instituției de la cetățeni. O parte din exponate au aparținut Armatei Naționale.

Colonelul Andrei Covrig este unul dintre voluntarii care au colectat exponate pentru această instituție. „Muzeul Ocupaţiei Sovietice este o instituţie a suferinţei oamenilor care au suportat consecinţele ocupaţiei sovietice: deportări, foamete, condamnări la moarte și dictatură”, a relevat colonelul. În 2015, el a contribuit la acumularea materialelor pentru muzeu alături de un grup de entuziaști.

„Am transmis imaginile unor familii de deportați din localitatea noastră, Gorneşti, Rezina. A lui Semion Baranovschi, condamnat la moarte prin împuşcare. Familia lui – soţia Eufrosinia şi trei copii, a fost deportată în Kazahstan, de unde s-a întors abia în 1956. Oare Dodon a creat acest muzeu? L-au creat oamenii. Dodon și Gaiciuc ar trebui să meargă în localităţile lor de baştină să se documenteze câte familii au avut de suferit. Au existat militari care au luptat şi în armata sovietică şi în cea română. Să loveşti cu copita în ei este chiar o ruşine”, a conchis colonelul.

Muzeul găzduieşte o galerie impresionantă de fotografii ale oamenilor deportaţi ori condamnaţi la moarte de autorităţile sovietice; porţiuni din marfarele de vite cu care erau transportaţi ţăranii din satele noastre, condamnaţi că ar fi „chiaburi” ori „duşmani ai poporului”, porţiuni din gardul de sârmă ghimpată de la Prut, are un compartiment dedicat eroilor care au murit în războiul de la Nistru.

Muzeul Ocupaţiei Sovietice din Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Foto: Nadejda Roșcovanu

„Un obiectiv istoric de neînlocuit”

Valentina Sturza, președinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, s-a arătat oripilată de intenţia lui Dodon de a închide muzeul. „Cum să-l închidă?! De ce să-l închidă?!… Chiar săptămâna trecută am vizitat Muzeul Ocupaţiei Sovietice cu un grup de militari din România. Au fost impresionaţi de fotografiile, exponatele de acolo. Este o instituţie de neînlocuit într-un stat din fostul spaţiu sovietic, dovadă a ororilor ocupaţiei sovietice. E un muzeu istoric care trebuie extins, reprezintă un loc pe care trebuie să îl viziteze fiecare cetățean și un loc care trebuie inclus în circuitul turistic al R. Moldova”, a declarat Sturza.

Dodon, „un trădător de neam”

Partidul Liberal condamnă intenţiile lui Dodon şi susţine că nu va admite închiderea muzeului, în caz contrar vor reacţiona prin toate mijloacele democratice: proteste pașnice, blocarea intrării în clădire, greva foamei.

PL a reiterat că, în 2019, Rusia însăși a recunoscut ocupația sovietică, publicând pactul Ribbentrop-Molotov și anexele secrete. De asemenea, Serghei Narișkin, șeful SVR, a recunoscut că ocupația Basarabiei a fost o afacere (сделка) între URSS și Germania nazistă”.

„Muzeul a fost deschis la inițiativa Partidului Liberal în 2015, în urma unui angajament avut în fața victimelor regimului totalitar comunist de ocupație. Dodon este un trădător de neam și de țară, care trebuie demis și tras la răspundere atât pentru fraudele comise începând cu 2006, cât și pentru înaltele trădări de stat pe care le comite în funcția de președinte al R. Moldova”, se mai spune în comunicatul PL.

La rândul său, fostul ministru al Apărări, Anatol Şalaru, a declarat că intenţia lui Dodon „nu este nouă”.

Șalaru a adresat un apel liderilor blocului ACUM, în care le solicită să ia atitudine împotriva acestui act al lui Dodon și să nu permită distrugerea unicului muzeu din Republica Moldova, al ocupației sovietice.

„Desființarea acestui muzeu este un alt act de agresiune al lui Dodon și PSRM la identitatea noastră românească, un act de agresiune la adresa istoriei și suferințelor românilor basarabeni”, a menţionat Şalaru.

Foto: Nadejda Roșcovanu

Numărul vizitatorilor s-a dublat

Conducerea Muzeului Ocupaţiei Sovietice, Alexandru Chirilencu, a negat că instituţia, aşa cum a presupus Dodon, ar fi fost închisă. În dimineaţa zilei de ieri, aici am întâlnit mai mulţi vizitatori, combatanţi ai Războiului de pe Nistru, unionişti, pe fostul ministru al Apărării, Valeriu Marinuţa, care au venit să se convingă că muzeul îşi desfăşoară nestingherit activitatea.

Natalia Codreanu, muzeograf, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că muzeul e deschis zilnic de la 8.00 până la 17.00, cu excepţia zilelor de luni. „Lucrăm ca de obicei. Odată cu apariţia acestui scandal, numărul vizitatorilor a crescut simţitor”.

Biletul de intrare este de doar zece lei. E un loc care trebuie vizitat de fiecare cetăţean al R. Moldova şi oaspeţii Chişinăului, interesaţi de istoria acestei regiuni.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu