PR cu pugilişti şi tinere sexy

Forfota electorală a început fără mari surprize

zlotea16 formaţiuni politice şi-au depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) în vederea înregistrării în calitate de concurenţi electorali pentru alegerile din 30 noiembrie curent. Totodată, CEC a tras la sorţi vinerea trecută ordinea prealabilă de înscriere pe buletinele de vot a formaţiunilor politice, care au depus deja actele. În urma tragerii la sorţi, primul pe buletinul de vot s-a plasat PDM, PLDM s-a plasat pe locul trei, PLR – pe locul patru, PCRM – pe locul 12 şi PL – pe locul 13. Potrivit mai multor comentatori politici, actuala campanie electorală a demarat în mod tradiţional, fără evenimente ieşite din comun.

Conform Codului Electoral, CEC efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri în decursul a şapte zile de la data primirii actelor. Dacă o formaţiune va fi respinsă, ordinea în buletinul de vot va fi modificată. Ordinea de înscriere pe buletinul de vot va rămâne definitivă numai după aprobarea hotărârii CEC de înregistrare a concurenţilor electorali la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Concurenţii care au înregistrat lista de candidaţi pot veni cu modificări în cadrul acestora până la şapte zile înainte de alegeri.

Alina Kabaeva de Moldova

Lista electorală a PDM a fost dată publicităţii vineri de deputatul Sergiu Sârbu. În pofida alegerii deschise şi a consultării cetăţenilor în privinţa componenţei viitoarei liste electorale, aceasta nu conţine mari surprize. Pe lângă conducerea partidului, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Igor Corman, din primii 15 fac parte miniştri şi deputaţi PDM. O figură aparte face campionul K1, Constantin Ţuţu, care apare pe locul 13 în lista PD. Acesta e cunoscut drept personaj din anturajul lui Vlad Plahotniuc. În 2012, a fost implicat într-o reglare de conturi la Orhei, soldată cu moartea interlopului Alexei Veretco. Sportivul a fost dat în urmărire de poliţie pentru complicitate la omor, dar după ce asasinul s-a predat, a fost scos de sub urmărire penală.

Discuţii aprinse pe reţelele de socializare a trezit şi candidatura Alinei Zlotea, o tânără sexy care apare pe locul 19 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat a Partidului Liberal. Internauţii au comparat-o cu politiciana română Elena Udrea sau Alina Kabaeva din Rusia. Anterior, Alina a debutat ca model şi a fost reprezentanta clubului FC Zimbru în Proiectul MISS Divizia Natională, editia a II-a.

Discuţii aprinse pe reţelele de socializare a trezit şi candidatura Alinei Zlotea, o tânără sexy care apare pe locul 19 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat a Partidului Liberal. Internauţii au comparat-o cu politiciana română Elena Udrea sau Alina Kabaeva din Rusia. Anterior, Alina a debutat ca model şi a fost reprezentanta clubului FC Zimbru în Proiectul MISS Divizia Natională, editia a II-a. Pe primele poziţii în PL au rămas Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu. Şi PLR şi-a prezentat lista cu care merge în alegeri. Pe primele poziţii sunt Ion Hadârcă, Tatiana Potâng şi Oleg Bodrug.

Petrenco i se alătură lui Usatîi

Deputatul comunist Grigore Petrenco a anunţat ieri că, deşi nu se retrage din Partidul Comuniştilor, va participa la alegerile din 30 noiembrie pe locul patru pe lista Partidului „Patria” al lui Renato Usatîi. Petrenco s-a arătat convins că Voronin ar fi avut o înţelegere cu Plahotniuc în urma căreia a eliminat persoanele indezirabile acestuia din lista electorală. „Lista de candidaţi a PCRM demonstrează că există o înţelegere între Voronin şi Plahotniuc. Oamenii au fost înlăturați ori plasați la coada listei electorale. A fost un plan bine gândit cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare. Suntem în situația în care, optând pentru PCRM, alegem PD. Multă lume întreabă de ce nu există agitație electorală și proteste. Răspunsul e simplu: Voronin a renunțat la luptă, a trădat partidul și alegătorii”, este de părere Patrenco.

„Mă aşteptam să văd jurişti, economişti”

Solicitat de JURNAL, analistul politic Victor Chirilă susţine că în listele electorale figurează în mare parte aceleaşi persoane ori câteva persoane noi, care nu au avut până în prezent nicio luare de poziţie în societate. „În primii zece candidaţi PLDM, se regăsesc oameni bine pregătiţi. În PDM se remarcă Igor Corman pe care îl cunosc drept profesionist. Totuşi, mă miră lista PDM. După alegerile deschise care au avut loc la ei, mă aşteptam la ceva mai bun sub aspectul profesionalismului. În loc de boxeri, mă aşteptam să găsesc jurişti, economişti, la o altfel de stofă, dar ei au pus accentul pe pugilişti”, a spus expertul.
Acesta a precizat că sunt şi oameni de încredere, bine pregătiţi pe listele PDM, PLDM, PL, însă nu în toate cazurile aceştia se găsesc pe primele locuri. Mulţi dintre ei vor rămâne în afara listei de intrare în parlament. „Nu m-au surprins nici schimbările din PCRM, care au început cu ceva timp în urmă. Cred că Voronin a recurs la aceste modificări înţelegând că partidul trebuie să revină la guvernare, în caz contrar va dispărea. Cred că se pregăteşte pentru guvernare, mă tem că adevăratele surprize nu au loc acum, ci vor veni după alegeri”, a mai spus Chirilă.

Campania a început fără surprize

Comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că listele electorale pe care le-au prezentat principalele partide care vor participa la alegerile din 30 noiembrie diferă unele de altele. Cele mai impunătoare componenţe le-au afişat partidele care se găsesc la guvernare şi care sunt prezente în Parlament.
„Sunt nume care se află în permanenţă în vizorul publicului larg şi care fac de fapt politica în RM. Partidele extraparlamentare, sub acest aspect, sunt mai văduvite de personalităţi care ar fi cunoscute şi care ar putea spune multe pentru alegătorul simplu. Cea mai reprezentativă componenţă a prezentat-o PLDM şi acest lucru este firesc ţinând cont că e principalul partid din actul de guvernământ. PCRM a fost curăţat considerabil. Această epurare a avut loc înainte de alegeri. Era evident că aripa radicală a acestui partid nu se va găsi pe lista electorală. Voronin rămâne locomotiva partidului, în afară de el, această calitate n-o poate pretinde niciun alt reprezentant din lista electorală prezentată de acest partid”, a spus Ţăranu.

Expertul a mai precizat că, în viziunea sa, campania a început într-un mod tradiţional, fără evenimente ieşite din comun. „Desigur, sunt şi momente specifice doar acestei campanii legate de acest personaj Renato Usatîi, lansat în campanie cu scopul de a diminua valoarea partidelor proeuropene şi pentru a lovi în principala forţă proeuropeană, PLDM, în speţă, în liderul acestui partid, Vlad Filat. Dar pe măsură ce aceste declaraţii se vor multiplica, efectul şi impactul lor asupra opiniei publice se va micşora”, a mai spus observatorul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu