Porumbei pentru pacea sufletului

De Florii, la Balatina, a fost organizată o expoziție republicană de păsări

În duminica de 9 aprilie, locuitorii comunei Balatina au avut parte de o frumoasă expoziție de păsări și animale de rasă. Porumbei, cocoși, găini gigantice, câini, nutrii, iepuri de rasă au fost admirați și mângâiați câteva ore de sute de priviri curioase. Cei mai entuziasmați au fost copiii care nu au ratat ocazia de a mângâia iepurii și cățeii de rasă ce scheunau în cuștile improvizate de către vânzători. Prețurile pentru o pereche de porumbei de rasă au variat între 600 și 1000 de lei.

Carolina Chirilescu

În comuna Balatina, expoziția republicană de păsări este la cea de-a doua ediție, la care au participat columbofili din raioanele Bălți, Fălești, Râșcani, Florești, Drochia, Dondușeni. Artiom a venit împreună cu tatăl său de la Râșcani cu porumbei de rasă pe care i-a schimbat cu un alt negustor pe niște iepuri micuți, pe care îi mângâia fiecare copil ce trecea pe acolo. „Avem acasă peste 500 de hulubi, și câini de rasă creștem, și iepuri, de toate, pentru vânzare și pentru mâncare. Nu-i greu să-i îngrijești, trebuie să le dai la timp mâncare şi apă”, ne spune fericit Artiom, care îmi întinde un porumbel, cerând pe el 100 de lei.

Adrian Negru, din Drochia, crește și el peste 500 de capete de hulubi, această pasiune o are încă de mic copil. O mare parte dintre aceștia îi vinde sau îi închiriază la nunți și petreceri. Soția sa, Mariana, are misiunea de a confecționa papioane colorate pentru porumbeii care sunt vânduți la nunți. „O pereche de porumbei pentru o ceremonie costă 500 de lei, cei mai mulți dintre ei se întorc acasă după ce sunt aruncați în aer de către miri, ce-i drept fără papioane, făcându-i de lucru soției”, zâmbește Adrian. Bărbatul ne spune că nu este greu să crești și să antrenezi aceste păsări, trebuie doar puțină răbdare, timp și, desigur, bani.

Găini și cocoși gigantici, care ajung să coste 1000 de lei

Chiar dacă era o expoziție de păsări, mai mulți participanți au venit să-și prezinte iepurii de rasă. Nenea Ion de la Fălești creşte de peste 20 de ani iepuri giganți, cum le spune el. „Iată, flăcăul acesta, pe care l-am închis aici în cutie, că tare e neastâmpărat, îl dau cu 400 de lei, o fetiță costă 200-300 de lei. Sunt vaccinați și au o carne tare gustoasă și dietetică, dar lumea nu prea cumpără. Am făcut și eu schimb cu vecinul meu de târg cu un alt soi de iepuri de care nu am”, ne spune bărbatul.

Vitalie Vicol, din Balatina, organizatorul acestei expoziții, afirmă că, numai în raionul Glodeni, sunt peste 20 de columbofili, iar numărul acestora se mărește de la an la an. Vitalie crește peste 700 de porumbei, găini, cocoși, câini de rasă. „Am peste 40 de specii de hulubi, majoritatea îi cresc pentru mine, pentru liniștea mea sufletească. Pe unii îi vând, însă nu faci mare business cu ei”, menționează organizatorul. Vitalie Vicol mai crește găini și cocoși de rasă grecească, franceză, germană. O găină poate cântări până la 4 kg și costă 600 de lei, iar un cocoș care cântărește 7 kg costă 1000 de lei.

 

Expoziție, concert și competiție sportivă

Dacă femeile erau mai mult interesate de păsări, iepuri, bărbații se apropiau de câinii de rasă. Valeriu Zagardan, pe lângă porumbei, are o pasiune aparte pentru câinii de rasă. La expoziție bărbatul a venit cu opt căței de rasă, Stafford, prețul acestora pe piața internațională ajunge la 300 de euro. „Cățeii sunt vaccinați, iar la preț mă înțeleg cu cumpărătorii”, spune bărbatul. La expoziție erau și câini de rasă siberiană, prețul unuia fiind de 1000 de lei, aceștia au fost doar admirați, deoarece locuitorii comunei Balatina nu au bani pentru a procura asemenea animale.

Primarul Dumitru Iațuc le-a înmânat tuturor participanților la expoziție câte o diplomă. Aceștia au fost serviți de către organizatori cu bucate și băuturi calde pe gratis. La sfârșitul evenimentului, primarul i-a provocat pe cei mai curajoși la o competiție sportivă în schimbul a câteva sute de kg de hrană pentru păsări. Pentru acest premiu participanții au ridicat o greutate de 32 de kg. Din toți cei șase curajoși, primarul Dumitru a ieșit învingător, însă a oferit premiul unui alt concurent. Pe parcursul întregii expoziții, elevii Şcolii de artă din localitate au prezentat un concert de muzică populară pe scena din parcul comunei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)