„Plâng şi merg cu PSRM”

Transfug liberal: „Nimeni nu-mi scoate din cap dorinţa de a ne uni cu România, fie că am să fiu la PD, la PSRM ori la PCRM”

Congresul primarilor din Moldova

Azi – de dreapta, mâine – de centru, apoi – de stânga şi invers, în funcţie de ce partid accede la guvernare. E vorba de candidaţii la funcţia de primari, care au trecut fără scrupule dintr-un partid în altul. Au fost comunişti, liberal-democraţi, democraţi, acum sunt socialişti. Au fost liberali, apoi, PD-işti, au anunţat că pleacă din PD, argumentând că e „un  partid care a degradat”, dar tot pe listele democraţilor figurează la actualele alegeri. Ce ar trebui să deducă alegătorul? Penalizează acesta traseismul?

În PSRM, cu gândul la unire?

Ludmila Harabari din Rediul Mare, Donduşen, a câştigat mandatul de primar la alegerile locale precedente fiind membră a Partidului Liberal. Apoi a aderat la PDM. În vara anului curent, a anunţat că părăseşte Partidul Democrat, dar în actuala campanie electorală figurează tot pe lista democraţilor în calitate de candidat la funcţia de primar.

„Noi am anunţat că plecăm cu gândul că vom adera la PAS. Cei de la PAS au anunţat însă că au iniţiat filtre. N-am înţeles care e «filtrul» lor. Filtrul nostru sunt alegătorii, oamenii din sat pentru care muncim. Am rămas jigniţi, obijduiţi şi înjosiţi de modul în care ne-au refuzat. La urma urmei şi primarii sunt nişte oameni care vin la posturi şi muncesc pentru aceştia de jos, sărmani şi prăpădiţi”, a declarat Harabari.

La întrebarea cum a fost primită înapoi în partid, după ce a anunţat public că îl părăseşte, semnând o declaraţie în care se spunea că e un partid care le limita libertăţile şi care a degradat în faţa cetăţenilor, Harabari ne-a asigurat că „colegii nu s-au supărat” şi „nici alegătorii”.

„Oamenii nu se uită din ce partid faci parte. Am plecat din PL după ce acesta nu mai avea niciun parlamentar, nimeni nu ne întreba ce probleme avem. Indiferent din ce partid voi face parte, nimeni nu-mi scoate din cap dorinţa de a ne uni cu România. Fie că am să fiu la PD, la PSRM ori la PCRM. Primarii migrează ca să obţină finanţări. Schimbă partidul, dar nu-şi schimbă viziunile. Care a fost comunist, comunist rămâne până la moarte”, conchide Harabari.

Grija pentru alegător

Victor Beţivu a ajuns primar la Arioneşti, Donduşeni, în 2015, fiind membru PLDM. În 2016, a aderat la PD. În vara anului curent, a plecat din PD şi a aderat la socialişti. „Personal, am aderat oficial la acest partid. Majoritatea localităţilor din nordul Moldovei susţin socialiştii”, s-a arătat convins acesta. Cum explică traseismul, după ce a făcut parte dintr-un partid de dreapta, apoi din unul de centru şi acum face parte dintr-un partid de stânga, ne-am interesat noi. „Nu sunt traseist. Consider că primarii nici n-ar trebui să facă parte din partide. În condiţiile actuale, suntem nevoiţi să trecem de la un partid la altul cu nădejdea să facem ceva pentru sat. Asta e toată fişca! Ne gândim să mai facem ceva pentru oameni. Dacă eşti în opoziţie, nu primeşti nicio finanţare, stai patru ani fără treabă”, afirmă candidatul.

Boris Burcatâi, din Horodişte, Donduşeni, a făcut parte din PCRM, partid pe lista căruia a fost ales primar în această localitate la alegerile locale din 2015. Peste un an a aderat la PD, iar din vara anului curent a aderat la PSRM. Deşi colegii alături de care a părăsit PD ne spun că şi el a făcut o încercare să adere la PAS, Burcatâi neagă acest lucru. „Nu ei m-au refuzat, ci eu i-am ascultat şi până la urmă le-am spus cu mă abţin”, afirmă candidatul fără a oferi detalii de la „negocieri” . Deşi a făcut parte din două partide de stânga şi unul de centru, neagă că ar fi un traseist.

„Traseişti sunt cei care stăpânesc puterea şi direcţionează banul public. În ţara noastră, ai bani – faci ceva, dacă nu – nu faci nimic. Vin şi eu la partidul cela care promite că are să facă ceva. Când am venit la democraţi, au promis că vor face şcoala şi casa de cultură, dar am rămas doar cu promisiunile”, a spus cu o notă de lehamite în glas candidatul. La întrebarea care e reacţia electoratului la trecerea sa dintr-un partid în altul, acesta recunoaşte: „Unii îmi dau buna ziua, alţii, nu”.

Liberal-democrată, în barca socialiştilor

O doamnă cu trei mandate de primar, din acelaşi raion, ne-a informat printre lacrimi că a fost forţată acum doi ani să adere la PD. Acum candidează din partea socialiştilor la funcţia de primar. Nu se simte confortabil. Alegerile din 2015 le-a câştigat fiind membră PLDM. Apoi a aderat la PD şi a părăsit rândurile acestui partid semnând declaraţia publică în vara acestui an, în speranţa că va fi acceptată în PAS.

Până la urmă, a primit refuz. Candidează pentru un nou mandat de primar din partea PSRM. Nu împărtăşeşte viziunile acestui partid, dar e convinsă că „alegătorii din sat o vor înţelege”. „Plâng şi merg cu PSRM. Am acceptat să candidez din partea acestui partid, dar fără carnet de partid şi fără a adera la acesta. Ei au nevoie de mine deoarece ştiu că voi câştiga”, ne-a spus ea.

Valeriu Cibotari, primarul de Târnova, Donduşeni, ne-a declarat atunci când a părăsit PD-ul că: „Dacă s-a epuizat, trebuie să ne căutăm de treabă, să fim liberi”. I-a pus capăt „libertăţii” peste o săptămână. La finele lunii iulie, a aderat la PSRM. „Avem mulţi deţinători de livezi, vor să-i susţinem să-şi vândă merişorul, pruna. Nu am avut oameni care să-mi reproşeze că am aderat la partidul lui Dodon”, ne spune candidatul precizând că viziunile sale coincid întru totul cu cele ale partidului la care a aderat.

Dodon: „Nu acceptăm transfugi”

Înainte de alegerile locale, preşedintele Igor Dodon declara sus şi tare că nu va accepta transfugi în PSRM.

„Noi nu acceptăm transfugi. Avem și o înțelegere cu Blocul „ACUM” în acest sens. Să participăm în jocul cu PD sau Șor suntem împotrivă. În marea majoritate ei nu au fost de bună voie la PD (cei 11 primari de la Dondușeni). Lor li s-au deschis dosare penale. Oamenii care pleacă de acolo au fost constrânşi să susțină PD. Trebuie să fim foarte atenți cu ei. Abordarea trebuie să fie profesionistă și sub integritate”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni, citat de ziarulnational.md.

Viorel Furdui, preşedinte al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, admite că printre primarii care aderă cu uşurinţă la un partid ori altul există nu doar primari care au făcut acest lucru sub presiuni, ci şi oportunişti. „Aş recomanda politicienilor, pentru a ameliora acest fenomen, să reformeze justiţia, să treacă la acţiuni concrete de descentralizare şi întărire a autonomiei locale. Atunci când autoritățile publice locale vor avea justiţie, vor avea resurse şi nu vor depinde de autorităţile centrale, nu vom mai vedea astfel de treceri dintr-un partid în altul”, a afirmat Furdui.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu