Plahotniuc, pregătește-te!

Val-Butnaru

În fiecare an, de Blajini, ziarul „Jurnal de Chișinău” consacră un număr special și publică mai multe pagini cu numele și pozele celor care ne-au părăsit pe parcursul anului. După o documentare de rigoare sunt scrise câteva rânduri care ar reda esența ființei celui plecat. Oricât de atenţi ar fi reporterii, dar tot le scapă un nume-două din lista celor decedați. Uneori, însă, scăpările sunt determinate de cauze la care nimeni nici nu s-ar fi gândit. Anul acesta, bunăoară, sunând la mai multe instituții pentru a solicita datele respective, jurnaliștii au auzit răspunsuri de-a dreptul halucinante.

„Nu vă putem spune data nașterii și a morții, fiindcă acestea sunt date cu caracter personal”, au spus unii dintre cei solicitați. E o aberație? Bineînțeles. Urmând această logică, nici pe cruci și nici pe monumentele din cimitire n-ar trebui să scriem data nașterii și a morții. Nu se poate! E secret! Sunt date cu caracter personal!

Mă gândesc că la noi chestiunile legate de protejarea vieții private sunt înțelese la modul pervers. Dacă vă amintiți, cu vreo două luni în urmă a avut loc un concurs pentru postul de director al „Moldtelecom”-ului. Așadar, avem de a face cu o instituție de stat, cu o funcție publică și cu vreo zece participanți la concurs. Mai țineți minte ce li s-a spus jurnaliștilor când au cerut să fie făcute publice numele tuturor candidaților? Exact – „Nu se poate, sunt date cu caracter personal”!

Am spus de mai multe ori că realitatea din R. Moldova bate absurdul kafkian, ionescian și becketian luate împreună. …Are loc un banal accident rutier. Jurnalistul de pe teren se apropie de polițistul de la fața locului și-l roagă să comenteze situația. Urmând indicațiile superiorilor, polițistul îi recomandă ziaristului să se adrese la biroul de presă al Ministerului de Interne. Da, dar reportajul trebuie să apară peste o oră în emisie, iar biroul de presă se va trezi la paștele calului! Nimic! La biroul de presă și gata!

Secrete. Peste tot au apărut strașnice secrete de stat. E interzis să întrebi și să spui ceva mai mult decât vrea mușchii lor. Așa se clădește un stat polițienesc. Așa se înalță o dictatură. Un alt exemplu. Jurnaliștii solicită CNI-ului să investigheze cazul vilei lui Plahotniuc de pe malul lacului Geneva pe care căpcăunul n-a trecut-o în declarația de avere. Ce răspunde CNI-ul? Secret de stat! Nu există nicio posibilitate de a verifica o asemenea informație!

Și tot așa, din exemplu în exemplu, ne-am trezit că scriem zilnic tomuri întregi despre apariția și statornicirea unei structuri monstruoase clădite de padre Plahotniuc și toată mafia lui. Au apărut, ca ciupercile după ploaie, tot felul de restricții. Tot mai puține informații sunt făcute publice, invocându-se ridicolul motiv al secretului de stat sau al protejării datelor cu caracter personal.

Iar ca să-ți verifice e-mailurile, aici se poate! Aici datele cu caracter personal nu contează. Dar ca să te aresteze în zorii zilei și să-ți percheziționeze casa pentru o banală participare la un miting de protest – aici se poate! Aici drepturile omului sunt o invenție a occidentalilor!

…Unii spun că generalul Pinocet a fost un dictator luminat. Dacă ar fi să judecăm după succesele de ordin economic înregistrate pe atunci în Chili – se prea poate. Atâta doar că Pinocet a omorât oameni, iar asta este o crimă împotriva umanității. Pentru aceste crime Pinocet a fost judecat.

Concluzia de azi: Plahotniuc, pregătește-te!

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)