„Perla romanţelor” s-a măritat // GALERIE FOTO

906063_534911483342323_5849619189125372904_o

Pe 15 noiembrie, Diana Văluţă, cea pe care Ştefan Petrache o numea „perlă care, odată scoasă din liniştea adâncului, va dărui splendorile romanţei noastre cântate cu pasiune”, a fost omagiată. Cel mai frumos cadou avea să vină din partea logodnicului său, care a decis ca cei doi să-şi unească destinele în faţa lui Dumnezeu chiar de ziua ei. Proaspăt măritată, „perla romanţelor” mărturiseşte că, la biserică, unul din cele mai emoţionante momente a fost când soborul de preoţi i-a cântat „Mulţi ani trăiască!”.

Diana Văluţă, cea pe care am desemnat-o „Artista anului 2014”, a trecut în rândul femeilor măritate. Interpreta care cântă romanţa cu o pasiune cum rar întâlneşti vorbeşte, în premieră, despre unul din cele mai emoţionante evenimente din viaţa sa: cununia religioasă.

După ce i-a pus pe deget inelul de logodnă, iubitul artistei, Veaceslav Cioinac, a venit cu o iniţiativă: să facă întâi căsătoria religioasă, iar mai târziu şi nunta. Zis şi făcut! Au ales şi o zi deosebită pentru frumosul eveniment din viaţa lor: 15 noiembrie, zi în care Diana Văluţă a împlinea vârsta de 32 de ani.

romanta1

„Acum chiar sunt împlinită”

„Cununia a fost cel mai frumos cadou pe care puteam să-l primesc de ziua mea. Pentru noi acesta a fost pasul care a contat cel mai mult. Ziua s-a lăsat cu mari emoţii pentru mine, mai ales că am primit binecuvântarea părinţilor în acelaşi mod tradiţional, cu un conocar care ne-a citit iertăciunea şi ne-a spus lucruri frumoase. Unde mai pui că şi soborul de preoţi mi-a cântat „Mulţi ani trăiască!” cu ocazia zilei de naştere. Sunt lucruri în viaţă care nu li se întâmplă oricui, iar eu am parte de ele. Şi-mi dau seama că nu oricine le poate simţi aşa cum le simt eu. Acum chiar sunt împlinită din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Diana Văluţă.

romanta2

La cununie, în port tradiţional românesc

Cununia religioasă a avut loc la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, iar la eveniment au fost prezenţi doar părinţii şi cei mai apropiaţi prieteni ai cuplului. Atât mirii, cât şi invitaţii, au purtat costume populare. „Noi suntem legaţi de tradiţiile populare. Nu ne-a costat scump să scoatem hainele din cufăr şi să le îmbrăcăm”, precizează artista.

romanta3

Au de la cine lua exemplu

Naşi le-au fost sora Dianei, violonista şi interpreta Veronica Văluţă-Bantaş, şi soţul ei – violonistul Sergiu Bantaş. „Le suntem recunoscători că au acceptat să ne fie părinţi spirituali. De altfel, nici nu-mi puteam imagina o altă pereche de naşi. Ei au o familie deosebită, îi simţim aproape sufletelor noastre şi obişnuim să petrecem mult timp împreună. De la părinţii noştri şi de la naşi avem ce învăţa”, ne spune „perla romanţelor”.

romanta4

Se pregătesc de nuntă

Acum, familia Văluţă-Cioinac se pregăteşte de căsătoria civilă şi de nuntă, pe care le vor organiza îndată după sărbătorile de iarnă. Cum era şi de aşteptat, nunta lor va fi una cu respectarea tradiţiilor, iar simplitatea va sta în capul mesei. Diana încă nu şi-a ales modelul de rochie de mireasă, însă de un lucru e sigură: ţinuta va fi cusută de o croitoreasă despre care spune că e un meşter foarte iscusit. Tinerii căsătoriţi îşi doresc nu unul, ci mai mulţi copii, însă la acest capitol se vor gândi la anul, după ce vor face nunta.

romanta6

„Am vrut că i-o coc…”

Povestea lor de dragoste a început anul acesta, iar la primele 10 întâlniri Veaceslav i-a adus Dianei flori. Şi cum artista are parte de un soţ romantic, acesta a cerut-o de nevastă într-o manieră deosebită, iar mult așteptatul „Da!” a abia a doua zi. Şi nu pentru că avea vreun semn de îndoială, ci pentru că vroia să-i răspundă „altfel” viitorului său soţ.

„Mi-a spus că o să ieşim undeva, iar eu să-mi pun cea mai frumoasă rochie. Am mers la un restaurant din capitală, unde eram doar noi doi. Observasem că el se cam grăbea să ceară desertul şi nu înţelegeam de ce. Chelnerul i-a adus prăjitura, iar mie… cutia cu inelul! Nu mă aşteptam, cu toate că în ultima perioadă mai discutasem noi despre nuntă. Simţeam că pune ceva la cale, însă nicidecum o cerere în căsătorie. Nu am zis din start „da”, căci eram în stare de şoc. Mi-am zis să i-o coc: a doua zi am procurat un lănţişor şi o cruciuliţă pe care le-am pus în cutia în care am primit inelul. Când ne-am întâlnit, eu, serioasă, i-am întins cutia, iar după câteva secunde de tăcere i-am spus „Da”. A fost ca un duş rece pentru el”, ne povesteşte amuzată Diana Văluţă.

romanta7

Cuvintele-cheie: înţelepciune şi compromis

De când şi-a întâlnit alesul, artista spune că este mai degajată şi că prima calitate care a atras-o la cel care avea să-i devină soţ a fost faptul că e glumeţ. Cei doi se înţeleg de minune cu socrii, care, de altfel, de cum s-au cunoscut au ajuns la concluzia că între familiile lor există multe tangenţe. „Acum familia noastră e şi mare. Noi am trecut deja la casa noastră, iar eu mă trezesc în fiecare dimineaţă cu o dublă plăcere de a găti micul dejun. Soţul mă ajută la treburile casnice şi cel mai tare mă bucură faptul că în familia noastră facem totul împreună. Nu cred că există vreun secret pentru a avea o căsnicie fericită, trebuie doar să dai dovadă de înţelepciune şi să laşi loc de compromis”, susţine artista.

romanta8

Membră a juriului la „Rapsodii de toamnă”

De opt ani, Diana Văluţă este lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Predă canto la catedra Arta actorului, iar pentru studenţii săi are doar cuvinte de laudă. Recent, interpreta a fost invitată în calitate de membru al juriului la Festivalul de Romanţe şi Poezie „Rapsodii de toamnă”, eveniment care a avut loc la Câmpulung, România.

Lena Negru

Foto: Mihai Marcuta

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)