Pelerinaje pe locurile mântuirii neamului românesc

PELERENAJ iunie-iulie2014 053Vara este anotimpul pelerinajelor. Un grup de călători și-au reluat drumurile spirituale, pe urmele sfinților și marilor domni din veacurile trecute. În mod tradițional, plecarea a fost organizată de Centrul de pelerinaje „EMAUS”, din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Cinci zile de căutări religioase, istorice și culturale pe plaiuri nemțene și bucovinene – de la Sihla unde s-a nevoit sfânta Teodora, până la Ceahlău, muntele cel mai aproape de Cer al românilor.

Blestemul Saftei Brâncoveanu, care l-ar fi ucis pe Ceaușescu

Celebra pădure de argint, cunoscută din poezia lui Eminescu, e situată în zona comunei Agapia. A fascinat pelerinii, apărându-le în cale, cu tot cu mănăstirile sale seculare, readucându-le în memorie timpurile marilor domni cu dare de mână, dar și unele chipuri de români, la fel de vii și azi, care au străbătut secolele. Safta Brâncoveanu, domnița retrasă la Văratic, după ce a rămas văduvă după anul 1832, este una dintre figurile impozante, vestite în istorie, grație daniilor sale pentru mănăstiri. A fost o simplă călugăriță, care a lăsat capodopere ale artei la Văratic, toate lucrate manual de ea însăși.

Muntele Ceahlău

Muntele Ceahlău

Se zice că anume blestemul domniței peste veacuri l-ar fi ucis pe Ceaușescu, care a îndrăznit să demoleze Spitalul Brâncovenesc din București, fondat de Safta. Măicuțele de la Văratic pomenesc în rugăciuni schimonahia de neam domnesc, donatoarea moșiei pe care și azi se află mănăstirea. Ne-a întristat doar faptul că s-a degradat enorm casa din același așezământ, în care locuia Eminescu verile. Autoritățile ar fi trebuit demult s-o transforme într-un muzeu memorial. O altă bucurie a Văraticulului sunt moaștele sfântului Iosif, care potrivit cărților bisericești, a strălucit în Ținutul Neamțului, alături de alți cuvioși români. Ucenic al lui Paisie Velicicovschi, a fost cel dintâi duhovnic al Mănăstirii Văratic și unul dintre ctitorii acestei vetre monahale.

Apus de soare, Cheile Bicazului

Apus de soare, Cheile Bicazului

Crinii de la poalele munților și-au răspândit mireasma peste munții și sfințeniile din inimile lor. Bucăți parcă rupte din raiul ceresc – așezămintele monahale nemțene, dar și bucovinene – au impresionat pelerinii Mitropoliei Basarabiei, care povestesc zilnic rudelor și prietenilor lor de acasă despre dragostea pentru frumos a monahilor și maicilor din Biserica neamului românesc, curțile lor amenajate cu mare gust cu flori ce nu pier până la prima zăpadă, „mai îngrijite chiar decât Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău“, precum aveau să exclame prietenii noștri din Rezina.

De la Iași, până la Ceahlău, muntele cel mai aproape de Cer

Monumentele naturii – Cheile Bicazului ori Cascada Duruitoare, cu farmecele sale aproape supranaturale, au rămas în sufletele pelerinilor basarabeni. Apoi, ajunși în Cetatea de scaun al marelui voievod, Ștefan cel Mare, călătorii noștri s-au închinat la moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, după care au plecat la alți mari sfinți ai Moldovei vechi – Leontie și Teodosie de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți. Pe aceste trasee divine, localnicii oferă turiștilor pensiuni de cazare, așa că se pot bucura în voie de darurile naturii.

Humuleștii lui Creangă, Putna, Curtea Domnească de la Piatra Neamț au fost alte câteva dintre destinațiile cele mai populare vizitate. La Bălțătești, Neamț, pelerinii noștri au avut un popas montan de neuitat, în vecinătatea cunoscutei Stațiuni balneo-climaterice „Dr. Dimitrie Cantemir”, construită în timpul Primului Război Mondial. Oferă tratamente pentru bolile reumatismale – împachetări cu nămol, băi cu apă sărată din izvoarele din vecinătate. Acolo sunt izvoare de apă sărată, descoperite încă de Dimitrie Cantemir, care a avut o curte boiereasca pe locul, unde în zilele noastre a fost construită școala din localitate.

Pictura miraculoasă a lui Tonitza

Pictura miraculoasă a lui Tonitza

Bălțătești, stațiunea unde copiii se apropie de Dumnezeu

Cazați la Centrul pentru copii și tineret „Vestitorii bucuriei”, din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, călătorii s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor și de peisajele divine din vecinătate. O bisericuță din lemn în stil maramureșean, sfințită recent, a fost înălțată chiar în curtea instituției, unde sunt organizate tabere de odihnă și tratamente pentru elevi. Ei beneficiază de excursii la munte, ateliere de pictură și desen, ore de muzică și dans. În curând, vor afla și tainele sculpturii.

Preotul Alexandru Argatu de la Boroaia, fiul marelui duhovnic Ilarion Argatu, este ctitorul principal al locașului. „Am avut o mare șansă să obținem această minunată bisericuță, pe care părintele inițial dorea s-o ofere unei comunități din Norvegia, dar iată că am reușit s-o aducem aici, ca paraclis de vară pentru pacienții din stațiunea balneo-climaterică, dar și pentru copiii noștri. Mica noastră echipă a reușit să sprijine chiar și micuți cu dizabilități”, spune Vasile Găneanu, administratorul Centrului „Vestitorii bucuriei”.

Curtea Mănăstirii Durău

Curtea Mănăstirii Durău

În creierii munților, fără internet și televizor

„Ne aflăm sub ascultarea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și ne-am propus ca în următorii ani să aducem încoace cât mai mulți copii. Pentru că sunt viitorul României și al Bisericii strămoșești, vrem să-i apropiem de Dumnezeu și să renaștem valorile noastre spirituale și culturale. Unii părinți ne-au mărturisit, că atunci când micuții lor ajung acasă, nu se mai așează la masă, până nu-și spun rugăciunea. În tot ce facem, punem suflet și redăm copilăria celor mici – fără internet și televizor.”

În ziua următoare, aveam să aflăm că, în istorica Mănăstire Durău, Mitropolia Moldovei și Bucovinei organizează, de asemenea, toată vara tabere pentru copii.Cazați în vile cu condiții excelente, alături de măicuțe și pedagogi, adolescenții sunt învățați să facă orice: de la rugăciuni – la pictură pe sticlă sau orientare turistică.

Pictorul Nicolae Tonitza a salvat biserica Mănăstirii Durău

Mănăstirea Durău, situată la poalele muntelui sfânt al românilor, Ceahlău, ne-a întâmpinat pios, cu o slujbă de dimineață, în văzduh fiind simțit un parfum foarte puternic de flori de munte.Datează cam de pe la 1600, pe când era condusă de maica Mariana, fiică de voievod moldovean și nepoata lui Vasile Lupu. Mihail Sadoveanu, I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea sunt doar câțiva scriitori, care și-au legat destinele de Durău. Cele 27 de măicuțe se bucură de toată liniștea acelor locuri dumnezeiești, alese încă de strămoșii geto-daci pentru rugăciune și meditație.

Ceahlăul încărcat de legende și taine este o mare provocare pentru turiști, iar călugărițele nu pot să nu urce pe muntele sihaștrilor măcar o dată pe an. Să respire aerul pe care l-au respirat pustnicii de cândva, ascunși de ochiul omenesc, având o viață duhovnicească la înălțime. Nici călătorii noștri nu s-au lăsat înduplecați ca să parcurgă un traseu până la potecile Fântânele, cel mai simplu, de altfel din zona Ceahlău. Să amintim că, la o distanță relativ mică de mănăstire poate fi admirată și Cascada Duruitoare, un monument de poezie.

Revenind la măicuțele care ne-au găzduit, printre flori și veverițe, le admirăm casele elegante, înveșmântate în flori. Construcții din anii 1800, desigur, restaurate și îmbunătățite între timp. Măicuța Parascheva Sandu ne povestește că picturabisericii din piatră, realizată de renumitul pictor, Nicolae Tonitza și de ucenicii săi, în perioada anilor 1935-1937, a salvat-o de gheara necruțătoare a buldozerelor comuniste, locașul fiind declarat monument ocrotit de stat. Precizăm că sfântul locaș a fost zidit între 1832-1835, în perioada domnitorului Mihai Gr. Sturdza.

PELERENAJ iunie-iulie2014 008„Am fost ca voi și voi puteți fi ca noi”

“Este singura biserică din țară cu această pictură specială, în tehnică encaustică, realizată cu ceară topită. Aici toate culorile sunt transparente, te face să privești prin ea, a fost o idee aproape teologică a lui Tonitza, că Dumnezeu nu este intangibil. Transparența indică apropierea și posibilitatea noastră ca oameni să atingem dumnezeirea. De fapt, aceasta ne este menirea pe pământ – să fim nu doar chip, dar și asemănare a Celui Prea Înalt. Aceasta reprezintă o invitație a sfinților din icoane – „am fost ca voi și voi puteți fi ca noi”, zice măicuța.

În perioada când nu puteau trage nici clopotele, cam cinci călugări se nevoiau la Durău. Deși toate terenurile au fost donate mănăstirii de regele Karol I-lea, comuniștii oricum le confiscaseră și abia după anul 1989, starețul Ștefan Gușă a solicitat Ministerului Culturii și Cultelor retrocedarea lor. Dintr-o dată, patru călugări s-au trezit cu șase vile și cu o clădire de toată frumusețea, construite de comuniști în ideea de a transforma așezământul monahal într-o stațiune.

PF Daniel, mitropolit în vremea respectivă, a decis ca acei călugări să se mute în alte mănăstiri, pentru a fi înlocuiți acolo de maici. Din anul 1990, la Durău au venit călugărițe de la Văratic. Mănăstirea a redevenit un centru spiritual și cultural de mare importanță pentru lumea ortodoxă, unde au poposit ori s-au nevoit mari personalități, precum cunoscutul duhovnic Iustin Pârvu, prelați ca ÎPS Serafim, mitropolit român al Germaniei, PF Bartolomeu al Constantinopolului, au fost prezenți la sfințirea Centrului cultural pastoral „Sf. Daniil Sihastru” din Durău.

PELERENAJ iunie-iulie2014 013Mănăstirea cea mai aproape de Rai

La finalul acestui minunat popas, nu putem să nu le spunem celor mai căliți pelerini că, mănăstirea-soră a Durăului e situată pe culmea ce leagă vârful Toaca (la 1900 de metri) de vârful Ocolașul Mare, la o altitudine de 1850 de metri. Lucrările la biserica mănăstirii de pe Muntele Ceahlău au început în primăvara anului 1992, iar în august 1993 a fost sfințită. 50 de tone de materiale de construcție a fost transportate acolo, timp de o lună, cu elicopterul. Acestea fiind spuse, vă invităm la Durău, să veniți în pelerinaje, dar și la odihnă, unde există posibilități de cazare în pensiuni particulare, unele ce aparțin și unor întreprinzători basarabeni. Noi ne continuăm calea, în textul următor vă vom povesti despre următoarele întâlniri de suflet cu marii ocrotitori ai Bucovinei, grabnic ajutători pentru cei credincioși.

The following two tabs change content below.