PD, PCRM și PSRM sunt speriate că nimeni nu mai crede în minciunile lor

 

marsul unirii1

Duminică a avut loc la Chişinău una dintre cele mai ample acţiuni unioniste dedicate sărbătoririi a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a trezit dispute aprinse în societate. Mai multe voci au fost de părere că formarea Sfatului Ţării 2 a avut loc cu aportul actualei guvernări, cu scopul de a reaprinde disensiunile dintre rusofili şi românofili, care protestau mai ieri împreună împotriva furtului miliardului şi problemelor care au derivat din această fraudă imensă.

De cealaltă parte, adepții unirii sunt de părere că orice acţiune care vine să consolideze ideea identităţii româneşti în R. Moldova este binevenită. Marşul Unirii şi constituirea Sfatului Ţării 2, potrivit lor, se înscriu în creşterea popularităţii ideii reîntregirii naţionale şi a numărului susţinătorilor acesteia.

Comentatorul politic Oazu Nantoi, vicepreşedinte al PPEM, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că rândurile unioniştilor sunt astăzi completate de cel puţin trei categorii sociale: oameni care cred şi îşi doresc sincer unirea; cei dezamăgiţi, care au înţeles că nu avem politicieni capabili să edifice un stat prosper şi întrezăresc soluţionarea tuturor problemelor prin unirea cu România şi, nu în ultimul rând, politicieni asemenea lui Igor Dodon, care sunt de asemenea adepţi ai Unirii, pentru că, fără ea, raitingul acestora ar scădea drastic.

În condiţiile actuale, unionismul nu ar trebui să fie un motiv de panică, ci unul care să dea de gândit, consideră analistul. Dacă lucrurile nu merg cum trebuie, trebuie pus capăt proiectului acestui stat falimentar. ori să ne întrebăm ce nu merge cum trebuie şi ce putem schimba, deoarece apar între timp noi partide, noi lideri.

Ideea unionistă, încălecată de politicieni

Directorul Centrului de analiză „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că acţiunile unioniste de duminică sunt binevenite pentru cetăţeni, dar totodată sunt convenabile actualei guvernări, pentru că distrag atenţia oamenilor de la alte probleme revoltătoare, cum ar fi: lipsa reformelor, furtul miliardului ş.a. „În condiţiile în care o idee începe să cucerească masele, este mai mult decât probabil, chiar poate într-un fel firesc, ca forţele politice să încerce să o folosească în propriile interese. Din acest punct de vedere putem să ne aşteptăm ca ideea unionistă să fie exploatată de cei care nu prea au în realitate ceva în comun cu unionismul şi îl privesc doar ca pe o posibilitate de a-şi drege imaginea pătată”, consideră analistul.

PD, PCRM și PSRM sunt speriate că nimeni nu mai crede în minciunile lor și că numărul unioniștilor crește coerent. Unirea înseamnă, înainte de toate, o viață mai bună”, a mai spus George Simion.

Faptul că în sală la Congresul de formare a Sfatului Ţării 2 au fost reprezentanţi ai Partidului Liberal, spune el, vorbeşte de anumite legături pe care le-a avut acest for cu cel puţin unul dintre partidele de la guvernare. „Mi s-a creat impresia, dar pot greşi, că ideea Sfatul Ţării 2 s-a consumat undeva într-un cerc foarte îngust de oameni. Nu a fost discutată pe larg în societate, nu era clar după ce criterii sunt aleşi membrii acestei organizaţii. Pe scenă erau şi persoane care nu cred că trebuia să apară în prim-planul acestei acţiuni. Cuvântarea lui Nicolae Dabija trebuia să fie una programatică, dar a lăsat impresia că el este autorul. Nu ştiu dacă el este de unul singur capabil să lanseze un astfel de program de adeziune”, a spus Ţăranu.

Cu toate acestea, mai precizează el, orice acţiune care vine să consolideze ideea identităţii româneşti în R. Moldova este binevenită, iar acţiunile de duminică se înscriu în ceea ce se numeşte creşterea popularităţii ideii unioniste în R. Moldova şi a numărului susţinătorilor acestei idei.

George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, ne-a informat că la acţiunile unioniste de duminică au participat aproximativ 150 de invitaţi din România. Spre deosebire de alte dăţi, autocarele cu invitaţi au trecut fără probleme vama.

„Nu cred că este o deschidere a autorităților față de unioniști, ci o normalitate. Cred că am stabilit un precedent legal prin cazul meu în care am câștigat în instanță dreptul de a fi unionist și oricine mai încearcă să creeze probleme, ca în vremea lui Voronin, față de accesul cetățenilor României pe teritoriul Republicii Moldova trebuie tras la răspundere”, afirmă Simion.

„Îngrijorările unor bufoni”

Cât priveşte arenda sălii Palatului Naţional „Nicolae Sulac” de către unionişti, despre care mai multe voci s-au întrebat cum a fost posibilă din moment ce este o instituţie din subordinea Ministerului Culturii, condus de PD, George Simion a precizat că sala Palatului a fost închiriată cu mult timp înainte de deputatul Eugen Tomac, care planifica să organizeze aici un concert cu ocazia evenimentelor dedicate Unirii. Acesta a avut bunăvoinţa să cedeze sala organizaţiilor unioniste. Întrebat dacă se aşteptă la măsuri radicale din partea politicenilor de la Chişinău, care, aşa cum s-a văzut în Parlament, pe 25 martie, intenţionează să limiteze accesul la libera exprimare a unioniştilor, liderul Platformei unioniste ne-a spus că se aşteptă la provocări.

„Consider că PD, prin președintele acestui partid, Marian Lupu, este un partid antinațional, străin de destinul românesc și european al neamului nostru și mă aștept la provocări din partea lor pe viitor. Acea prostie de declarație privind inviolabilitatea şi neutralitatea permanentă a R. Moldova, pe care au încercat să o voteze vineri cred că trebuia consultată un pic cu Ștefan cel Mare și Alexandru Ioan Cuza, care le-au dat neliniști acestor bufoni ce își asumă o statalitate și o identitate care este astăzi în mare parte componentă a statului România. PD, PCRM și PSRM sunt speriate că nimeni nu mai crede în minciunile lor și că numărul unioniștilor crește coerent. Unirea înseamnă, înainte de toate, o viață mai bună”, a mai spus George Simion.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu