Partidele în competiţia electorală, la nivel de sloganuri

Sub aspect tematic, îndemnurile electorale promovează dezvoltarea ţării, combaterea corupţiei, vectorul politic extern şi chiar liderul formaţiunii politice

_DSC4938  Foto de NADEJDA ROSCOVANUMajoritatea partidelor politice, lansate în cursa electorală pentru parlamentarele din 30 noiembrie, şi-au făcut publice sloganurile electorale cu care merg în campanie. Unele promovează combaterea corupţiei, altele ţin să-și exprime poziţia privind vectorul politicii externe sau chiar să-şi scoată în prim-plan liderii. Analiştii şi comentatorii politici însă îndeamnă alegătorii la o abordare critică a mesajelor concurenţilor electorali.

Privite din punct de vedere al problematicii, sloganurile electorale pun accent pe dezvoltarea ţării, combaterea corupţiei, vectorul de dezvoltare politică şi chiar pe liderul formaţiunii, informează Radio Chişinău.Cele mai multe partide promovează dezvoltarea Republicii Moldova. De exemplu, „Creştem Moldova”, anunţă Partidul Democrat, „Să renaştem Moldova împreună”, îndeamnă Partidul Renaştere, iar Partidul Popular susţine că „E timpul să întoarcem Moldova poporului”. Partidul Liberal Reformator şi Partidul Politic „Patria” au mesaje de luptă cu corupţia. Sloganul de campanie al PLR este „Pentru Moldova, Fără Oligarhi”, iar al Partidului „Patria” – „Moldova fără corupţie”. Cu un slogan similar merge în actuala campanie şi Mişcarea Populară Antimafie: „Nicio obligaţiune în afara interesului public!”.

„Sloganurile sunt pentru cei care nu se orientează deloc în procesele politice din RM şi urmează a fi „modelaţi” şi „curtaţi” prin mesaje electorale în situaţia când această categorie de cetăţeni nu cunoaşte cine se află în spatele liderului, prin ce s-a manifestat echipa aceasta în trecut, care au fost poziţiile ei pe diferite probleme ale societăţii noastre”.

PLDM promovează apropierea de Uniunea Europeană – „Înainte, spre un viitor european!”, iar Partidul Liberal adaugă şi aderarea la NATO – „Cu PL în familia NATO şi UE!”. Partidul Naţional Liberal transmite un mesaj proeuropean, dar şi unionist – „În Europa — prin România!”. În antiteză, Partidul Socialiştilor îşi trâmbiţează opţiunile pentru Rusia în sloganul „Moldova are nevoie de altceva”, iar comuniştii își promovează nu doar denumirea, ci și numele liderului lor prin intermediul lozincii electorale – „Doar PCRM! Doar Voronin!”.

„Partidele şi-au testat aceste mesaje”

Analistul Viorel Ciubotaru, solicitat de JURNAL, e de părerea că toate sloganurile reprezintă rezultatele unei activităţi foarte migăloase a partidelor pe parcursul a câtorva ani. „Şi PD, şi PLDM, şi PLR, şi PL, şi PCRM şi-au testat aceste mesaje prin măsurarea opiniilor, opţiunilor, aşteptărilor, atitudinilor electorilor fideli, dar ele, totodată, reflectă şi intenţia partidelor de a-şi lărgi aria votanţilor lor. Aceeaşi opinie o are şi comentatorul Viorel Chivriga, deşi susţine „că electoratul nostru nu se prea uită la sloganuri, ci, mai degrabă, la echipa care le înaintează”.

„Vom judeca pe 1 decembrie”

Anatol Ţăranu e de părerea că vom putea judeca a doua zi după alegerile din 30 noiembrie, adică pe 1 decembrie, cât de convingătoare au fost sloganurile partidelor în campanie. „Ele, de fapt, reflectă partea puternică şi chintesenţa politicilor promovate de respectivele partide pe parcursul ultimilor patru ani. PLDM-ul se pliază pe ideea integrării europene. După părerea liberal-democraţilor, lor le aparţine meritul principal pentru succesele RM pe calea integrării europene. Cred că sloganul acestui partid este totalmente justificat”. În schimb, lozinca PD-ului, potrivit analistului, e una mult mai abstractă şi vine, mai degrabă, să ascundă marile probleme cu care se confruntă democraţii. „Acelaşi lucru se constată şi în cazul liberalilor. Fiind acuzaţi de antecedente oligarhice, mesajul lor urmăreşte, într-un fel, să acopere aceste învinuiri”, a opinat Ţăranu. „După toate scindările care au avut loc în PCRM pe ultima sută de metri, lozinca adoptată de acest partid devine o ultimă şansă. Comuniştii au hotărât să parieze pe cartea de coz pe care o au – Voronin. Deşi ramolit, fără vlagă, el e unicul lor lider în top şi locomotiva electorală. Iar lista lor, după pierderile de cadre suportate, arată foarte palid”, a conchis expertul.

„Ţara nu se guvernează prin sloganuri”

Oazu Nantoi susţine că sloganurile electorale sunt adresate indecişilor. „Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, ele sunt pentru cei care nu se orientează deloc în procesele politice din RM şi urmează a fi „modelaţi” şi „curtaţi” prin îndemnuri şi mesaje electorale în situaţia când această categorie de cetăţeni nu cunoaşte cine se află în spatele liderului, prin ce s-a manifestat echipa aceasta în trecut, care au fost poziţiile respectivului concurent electoral pe diferite probleme cu care s-a confruntat societatea noastră până în prezent. Ele permit totuşi alegătorului să se identifice cu o anumită formaţiune politică”. În concluzie, analistul a reiterat că aceste mesaje trebuie percepute critic. „Ţara nu se guvernează prin sloganuri, cu atât mai mult cu cât e vorba de coaliţii aflate la putere. Prin urmare, trebuie să privim ironic şi să avem o percepere critică faţă de tot ce ni se pune la dispoziţie de către concurenţii electorali, fiindcă halal de acel alegător care va fi sensibil faţă de sloganul formaţiunii pentru care va opta la alegeri”.