Partidele de dreapta vor boicota referendumul iniţiat de socialişti privind revocarea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă

În timp ce PAS, PPDA, PLDM, PL s-au arătat convinse că Primăria Chişinăului a ajuns un obiect de troc între PDM şi PSRM, democraţii au anunţat la începutul acestei săptămâni că şi ei vor boicota referendumul. Decizia i-a nedumerit pe liberali. „De ce să susţii iniţiativa în Consiliul Municipal Chişinău ca mai apoi să declari boicot?”, s-a întrebat Mihai Ghimpu. „Una e ce spui, şi alta e ce faci, la noi cam una spui şi alta faci în politică”, a conchis liberalul.

În pofida austerităţii bugetare, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, referendumul va uşura bugetul de circa nouă milioane de lei. PD a anunţat miercuri că nu va susţine iniţiativa socialiştilor de a organiza un referendum privind demiterea lui Dorin Chirtoacă, motivând că această acţiune „nu are nimic în comun cu problemele reale ale cetăţenilor”. „Iniţiativa este una strict electorală şi, în context, PD declară că nu participă la acest referendum sub nicio formă”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că deşi capitala merită un manager mai bun, exerciţiul de a-l demite nu e al PD, ci al PSRM. „Este jocul lor şi noi nu vrem să ne implicăm, să promovăm interesul unui partid de stânga, mai ales cum e Partidul Socialiştilor. De aceea vom boicota acest referendum”, a spus Candu.

Ghimpu: „O înţelegere cu Plahotniuc”

De cealaltă parte, Mihai Ghimpu, care a declarat în repetate rânduri că referendumul este rezultatul unei înţelegeri PD–PSRM, a precizat că decizia de a organiza referendumul a fost luată nu doar de socialiştii din Consiliul Municipal Chişinău, ci şi cu votul consilierilor municipali PD şi PPEM. „Cred şi azi că decizia privind referendumul nu a fost luată fără o înţelegere cu Vladimir Plahotniuc. Altfel nu înţeleg de ce am fost presaţi să-l votăm pe Iurie Leancă (PPEM) în funcţia de vicepreşedinte de Parlament. Leancă nu făcea parte din coaliţie, şi, poftim, a ajuns vicepreşedinte, grupul său a fost egalat cu o fracţiune şi au majoritate în Parlament. În public, politicienii sunt foarte buni, promit pensii, salarii. Era mai bine dacă consilierul PD nu îşi oferea votul în CMC pentru referendum”, a spus Ghimpu.

Maia Sandu: „Un joc al PD-PSRM”

Liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, a spus că formaţiunea sa va boicota acest referendum, care rămâne un joc al PD-PSRM. „Atunci când a apărut iniţiativa societăţii civile de a-l demite pe Dorin Chirtoacă prin referendum, organele de drept din Republica Moldova, pe care le controlează PD, nu au permis acest lucru. Acum au permis. Bănuim că PD oferă astfel o răsplată PSRM-ului pentru alte servicii şi noi nu le vom face jocul”, a spus Sandu.

PLDM: „Capitala se va înroşi”

Liderul liberal-democraţilor, Viorel Cibotaru, a declarat la rândul său că în urma referendumului planificat pentru 19 noiembrie, capitala s-ar putea „înroşi”. „Îmi pare rău de ce i se întâmplă acum lui Dorin Chirtoacă și cum vor să folosească șmecherii de la guvernare PD-PSRM nemulțumirea cetățenilor pentru a prelua direct capitala. Chiar dacă știm că Dorin nu a reușit să fie un primar bun, nu e just să fie târât printr-un sistem de justiție selectivă, nu e legitim să fie suspendat din funcție fără o sentință finală de judecată și că tot ce era sabotat când era în funcție să fie îndeplinit rapid astăzi, doar pentru a adânci sentimentul de repulsie față de el, în eventualitatea unui referendum menit să înroșească orașul. Nu e cinstit!”, a spus Cibotaru.

PPDA: Cerem demisia de onoare

Liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a afirmat de asemenea că nu va susţine jocul PD-PSRM şi că unica soluţie în această situaţie ar fi demisia de onoare a lui Dorin Chirtoacă şi organizarea unor alegeri libere. „Platforma DA nu intră în jocul murdar al binomului de acaparare a Chişinăului, iar locuitorii capitalei, fiind bine informaţi şi lucizi, vor decide de sine stătător în ce mod vor acţiona: vor participa sau nu la referendum. Fiecare susţinător al Platformei DA, locuitor al municipiului, e mai întâi de toate cetăţean şi va proceda cum îi dictează conştiinţa, iar eu am încredere în discernământul alegătorilor noştri. De asemenea, reiterez că soluţia cea mai bună pentru deblocarea situaţiei rămâne demisia de onoare a lui Chirtoacă, organizarea unor alegeri libere pe care să şi le adjudece un candidat comun al forţelor antioligarhice, proeuropene şi reformatoare, cu sprijinul masiv al locuitorilor municipiului”, a declarat Năstase.

În replică, reprezentanţii PSRM au declarat că „partidele de dreapta fac front comun în jurul unui corupt” şi că, vor acestea ori nu, referendumul va avea oricum loc . Amintim că primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, este suspendat din funcție și se află în arest la domiciliu. Acesta este judecat în dosarul parcărilor cu plată începând cu 25 mai curent.  Procesul lui Dorin Chirtoaca urmează să fie reluat de la capăt, după ce judecatoarea Silvia Girbu a anuntat că a fost promovată la Curtea de Apel, prin semnatura preşedintelui Igor Dodon. Ca rezultat, dosarul va fi repartizat unui alt magistrat, urmând să fie examinat de la început. Avocaţii lui Chirtoacă consideră că dosarul este tergiversat, oamenii legii neavând probe care să îl incrimineze.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu