Operaţiunea „Preşedintele”

_DSC4199foto- nadea roscovanu

Liderii Partidului Socialiştilor şi „Partidului Nostru”, Igor Dodon şi Renato Usatîi, i-au solicitat pe o notă ultimativă şefului statului, Nicolae Timofti, să-şi dea demisia până vineri seară, la ora 17.00, în caz contrar vor recurge la un nou plan pe care îl vor face public imediat. Între timp, aceştia au lansat mai multe declaraţii, inclusiv de la postul public de televiziune, în care au menţionat că „nu toţi cetăţenii Republicii Moldova vor integrare în UE”, că oamenii sunt revoltaţi şi că situaţia le-ar putea scăpa de sub control. De cealaltă parte, mai mulţi protestatari au recunoscut că au fost plătiţi pentru a ieşi la protest. Pentru o noapte petrecută în corturile din faţa Parlamentului şi a Ministerului Agriculturii, manifestanţii sunt plătiţi cu câte 150–200 de lei.

Mai mulţi tineri ne-au semnalat că protestatarii din corturi sunt plătiţi de către Usatîi şi Dodon cu câte 150–200 de lei pentru o noapte. Fostul deputat Petru Vlah a declarat că la protestul de duminică organizat de Dodon oamenii din UTA Găgăuzia au fost plătiţi cu câte 150 de lei. Solicitat de JURNAL de Chişinău să confirme dacă e adevărat că protestul e finanţat şi cine sunt finanţatorii, Serviciul de Informaţii şi Securitate a cerut să depunem o cerere de informaţii. Ulterior, ne-au anunţat că ne vor da răspuns conform legislaţiei, în decurs de două săptămâni.

Spre deosebire de liderii Platformei pentru „Demnitate şi Adevăr”, care şi-au etapizat revendicările şi care sunt de părere că alegerile anticipate ar putea să aibă loc la primăvară, Igor Dodon şi Renato Usatîi consideră că Timofti trebuie să-şi dea imediat demisia.

Unul dintre liderii Platformei DA, Valentin Dolganiuc, a declarat că pe lângă demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, pe moment, protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale solicită demisia procurorului general şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Pentru aceasta e nevoie să fie convocată o şedinţă extraordinară a Parlamentului. Cu toate acestea, autorităţile ignoră de două săptămâni această revendicare.

„Cât priveşte demisia preşedintelui, în momentul în care acesta a intrat în inamovibilitate, în ultimele şase luni de activitate, când, conform art. 85 din Constituţie, Parlamentul nu mai poate fi dizolvat, nu mai e relevant să ceri acest lucru. Pentru noi, alegerile anticipate nu sunt un scop în sine, ci un instrument pentru a schimba actuala clasă politică. Această revendicare ar putea să aibă loc la primăvară, când va avea loc şi alegerea preşedintelui”, a spus Dolganiuc.

_DSC4216foto- nadea roscovanu

Îngrijoraţi de proiectul Maiei Sandu

De cealaltă parte, Igor Dodon a susţinut că şeful statului trebuie să-şi anunţe imediat demisia. „Dacă mai rămâne în funcţie, mai pierdem o jumătate de an”, a punctat el. „Timofti vrea să plece, trebuie să-l ajutăm”, a declarat Usatîi, sugerând că, până la primăvară, se vor înregistra „toţi doritorii”. Or, potrivit lui Usatîi, pe moment, are loc crearea unui nou partid de dreapta, în frunte cu Maia Sandu. Din acest partid vor face parte oameni de afaceri, manageri de top şi conducători de stat necompromişi. „Are loc un control dur al calităţii membrilor acestuia”, a mai spus el, menţionând că noul proiect politic ar fi monitorizat de reprezentanţii UE. Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, nu a comentat deocamdată aceste declaraţii.

Planul „B” al lui Dodon şi Usatîi

Astăzi, în faţa Parlamentului şi a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare sunt instalate peste 600 de corturi. Organizatorii manifestaţiei susţin că numărul acestora va depăşi în scurt timp o mie şi că protestul se va extinde în jurul Preşedinţiei, precum şi a mai multor instituţii şi case de politicieni, inclusiv a lui Vlad Plahotniuc şi a lui Vlad Filat. „Voronin poate să stea deja la Ţiganca, nici Ghimpu nu mai prezintă un obstacol. Dar ăştia doi ori măcar Plahotniuc nu trebuie să rămână în R. Moldova”, a afirmat Usatîi. „Eu sunt gata să iernez în cort. Oamenii însă nu mai pot aştepta. De aceea, dacă mă vor chema în Parlament, în Guvern, la casa lui Plahotniuc, a lui Filat, voi merge cu ei”, a mai spus el.

Oleg Fedco, unul dintre reprezentanţii securităţii în rândul protestatarilor din faţa Ministerului Agriculturii, ne-a confirmat aceste declaraţii. „De ce să nu ne ducem la casele lor, dacă ei nu vor să înţeleagă. Decizia va fi a lui Renato, noi ne vom duce acolo unde ne va spune”, ne-a mărturisit manifestantul.

Mai mulţi tineri ne-au semnalat că protestatarii din corturi sunt plătiţi de către Usatîi şi Dodon cu câte 150–200 de lei pentru o noapte. Fostul deputat Petru Vlah a declarat că la protestul de duminică organizat de Dodon oamenii din UTA Găgăuzia au fost plătiţi cu câte 150 de lei. Solicitat de JURNAL de Chişinău să confirme dacă e adevărat că protestul e finanţat şi cine sunt finanţatorii, Serviciul de Informaţii şi Securitate a cerut să depunem o cerere de informaţii. Ulterior, ne-au anunţat că ne vor da răspuns conform legislaţiei, în decurs de două săptămâni.

Obligaţia Serviciului de Informaţii şi Securitate

Fostul ministru al Securităţii, Tudor Botnaru, consideră că SIS trebuia să întreprindă acţiuni caracteristice oricărui serviciu de informaţii. Să discute cu oamenii, iar dacă e cazul să fie infiltraţi o parte din agenţii şi ofiţerii SIS printre protestatari. Dacă se demonstrează că protestatatarii sunt plătiți, se iau măsuri conform legislaţiei, se anunţă autorităţile. În cazul în care reacţia întârzie, situaţia s-ar putea complica, spune el. „Am văzut o mulţime de oameni care nu aveau habar de ce au venit la manifestaţia lui Dodon şi Usatîi. Unul a venit să se plimbe, altul să cumpere ceva de la piaţă. Cert e că majoritatea au fost plătiţi. Ruşii investesc bani grei în Dodon şi Usatîi, dar nu întotdeauna cei care au bani pot dirija o ţară”, a spus el.

Entuziasmaţi de rezultatele sondajului

Dodon şi Usatîi fac presiuni pentru organizarea alegerilor anticipate, entuziasmaţi şi de rezultatele ultimului sondaj de opinie realizat de CBS-AXA. Aceştia conduc detașat clasamentul la capitolul încredere în politicieni, cu 9%, respectiv 8%. Ei sunt urmați de Leancă și Voronin cu câte 4%. Peste jumătate din populaţie însă nu are încredere în nimeni. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, „Partidul Nostru” ar obţine 23%, PSRM – 21%, PPEM și PCRM – câte 10%, PL – 9%, PLDM și PD – câte 7%. Indecişii reprezintă 45 la sută din respondenţi. Astfel, „Partidul Nostru” și PSRM ar acumula 44%, iar AIE-3 – 23%. 87 la sută din respondenţi sunt de părere că ţara se mişcă într-o direcţie greşită.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că Dodon şi Usatîi se bucură prematur. „Numărul indecişilor e de 45 la sută, nu am mai avut până acum o cifră atât de impunătoare la acest capitol. Oamenii nu-şi găsesc partidul care le-ar reprezenta interesele în actualul spectru politic. Acest lucru arată calitatea proastă a guvernării”, a spus el.

Potrivit lui Barbăroşie, în Republica Moldova nu avem partide doctrinare, Partidul Liberal nu este liberal, PCRM nu este comunist şi Partidul Socialiştilor nu este socialist. „Noi nu avem partide politice în statul ăsta. Avem nişte afaceri care se numesc partide politice, fiind finanţate de grupuri restrânse de persoane. În consecinţă, aceste organizaţii promovează interesele grupurilor obscure. Vorbim de stat capturat, o mare problemă pentru R. Moldova.”

Picture 050

AIE 3: îşi exprimă sprijinul faţă de preşedinte

Într-o declaraţie semnată de către liderii AIE 3, se menţionează că reprezentanţii Alianţei de guvernare condamnă scenariile cu caracter radical şi distructiv, promovate recent în spaţiul public de către forţe politice netransparente, care ar putea împinge Republica Moldova într-o spirală periculoasă a tensiunilor de stradă şi într-o criză politică şi instituţională. Autorii declaraţiei susţin că cele trei partide ale Alianţei îşi confirmă sprijinul politic categoric pentru preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Guvernul Republicii Moldova şi pentru programul de activitate al acestuia.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu