Oficiali găgăuzi, interzişi în Ucraina

Mai mulţi demnitari de la Comrat au fost declaraţi personae non gratae în ţara vecină

formuzal.f.nadea roscovanuBaşcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a fost declarat persona non grata pe teritoriul Ucrainei. Acesta a aflat de interdicţie la finele săptămânii trecute în timp ce încerca să traverseze frontiera moldo-ucraineană, prin punctul de control „Mirnoie”. Oficialul se deplasa în localitatea Vinogradovka, Bolgrad, regiunea Odesa, unde urma să participe la festivitatea de deschidere a unei case de cultură şi să semneze un acord de înfrăţire între localitatea Vinogradovka (Ucraina) şi Congaz (Republica Moldova).

Potrivit unor surse, Mihail Formuzal nu este singurul oficial găgăuz declarat persona non grata pe teritoriul ucrainean. Din aceeaşi listă ar mai face parte deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Ilia Uzun, şeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, Anatoli Cara, considerat mâna dreaptă a lui Formuzal, şi alţi cetăţeni ai RM despre care s-a vorbit anterior că ar fi implicaţi într-un scenariu de destabilizare a ordinii publice în Republica Moldova.

MAEIE a solicitat informaţii pe acest caz

Solicitată de JURNAL, Ambasada Ucrainei la Chişinău ne-a informat că nu deţine informaţii despre acest caz. La rândul său, şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, ne-a informat că lista de persoane indezirabile pe teritoriul statului vecin este confidenţială şi nu ştie dacă din această listă ar face parte doar Mihail Formuzal ori alţi oficiali din Găgăuzia. Şefa serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ana Taban, ne-a informat că MAEIE a solicitat o informaţie în acest sens de la autorităţile ucrainene.
Amintim că, în vara acestui an, au fost traşi la răspundere câţiva tineri din regiunea găgăuză, care au recunoscut că fuseseră recrutaţi de persoane din anturajul başcanului Mihail Formuzal pentru a participa la o tabără militară din Regiunea Rostov pe Don, Federaţia Rusă. Tinerii au urmat cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor și de atac asupra cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în prepararea cocktailurilor „Molotov”, în asamblarea și dezasamblarea diferitor tipuri de arme, au fost instruiţi să execute trageri din armament de infanterie, aruncări de grenade și să folosească măști antigaz. Ulterior, aceștia urmau să fie implicaţi în executarea misiunilor pe teritoriul Republicii Moldova, acțiuni similare celor desfășurate de teroriștii proruși din Doneţk şi Lugansk. Printre responsabilii de recrutare mai figurau Valeri Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, şi Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară.

S-a retras din cursa electorală

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal s-a arătat convins că interdicţia de a intra pe teritoriul statului vecin ar fi fost instituită la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. După incident, acesta a declarat că se retrage din cursa electorală de pe lista blocului „Moldova – pentru Uniunea Vamală”, însă ar putea să revină, „dacă în regiune va fi linişte”. Başcanul Găgăuziei a argumentat că se retrage, deoarece în Guvern nu există cvorumul necesar pentru a aproba hotărârea de a suplimenta numărul de secţii de votare în Federaţia Rusă, dar şi în legătură „cu încercările de a discredita Găgăuzia în ochii cetăţenilor Republicii Moldova şi a altor state”. Acesta a mai anunţat că se retrage ca să asigure „stabilitatea politică în regiune”, dar, dacă apele se vor linişti, se va implica în cursa electorală. Până atunci, Partidul Regiunilor, pe care îl reprezintă, rămâne să funcţioneze în cadrul Blocului „Pentru Uniunea Vamală”, alături de PSD-ul lui Victor Şelin.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că retragerea lui Formuzal din cursa electorală se explică prin faptul că acesta se simte nesigur în ceea ce priveşte rezultatul pe care ar putea să-l obţină în alegeri şi, pentru a evita responsabilitatea pentru un eşec, a preferat să abandoneze cursa electorală. „În ce priveşte declararea lui Formuzal persona non grata pe teritoriul statului vecin, acest fapt arată că autorităţile ucrainene au devenit mai vigilente în ceea ce priveşte păstrarea securităţii naţionale, în special când e vorba de un pericol care ar putea veni dinspre Federaţia Rusă”, a spus el.

La rândul său, fostul viceministru al Afacerilor Interne, colonelul Ghenadie Cosovan, apreciază pozitiv faptul că autorităţile ucrainene au realizat pericolul pe care îl prezintă Transnistria şi regiunea găgăuză. „Forţele de ordine din RM ar trebui să întreprindă acţiuni similare împotriva lui Rogozin şi a altor demnitari ruşi, care aduc virusul separatismului şi destabilizează situaţia în zonă. Am colegi în structurile de interne din Ucraina şi sunt la curent că mai mulţi cetăţeni din regiunea găgăuză au interdic’ia de a intra pe teritoriul Ucrainei. Din păcate însă, în timp ce Kievul nu permite acestor persoane accesul pe teritoriul lor, ele călătoresc nestingherit prin Aeroportul Internaţional Chişinău. Anterior, traversau Ucraina cu automobilele ca să ajungă în Rusia, acum însă circulă prin Aeroportul Internaţional Chişinău, predat benevol şi în mod meschin de către Chişinău. În Doneţk se duc lupte de jumătate de an pentru ocuparea aeroportului, la noi însă, acesta a fost cedat fără nicio luptă”, a conchis Cosovan.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu