Obligați să revigoreze sistemul bancar

Acțiunile stabilite de către Banca Națională a Moldovei trebuie să aibă un caracter veritabil, și nu de mimare a transparentizării acționariatului

Experții susțin că autoritățile centrale încearcă să redreseze situația dezastruoasă din sectorul bancar, fiind obligați de acordul încheiat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în noiembrie 2016, conform căruia R. Moldova beneficiază de un credit în valoare de 178,7 milioane de dolari. Aceștia susțin că acțiunile stabilite de către Banca Națională a Moldovei trebuie să aibă un caracter veritabil, și nu de mimare a transparentizării acționariatului.

Victoria Popa

Prima tranșă în valoare de 35 de milioane de dolari a intrat în contul Guvernului R. Moldova. A doua tranșă, de 21,2 mil. de dolari, urmează să vină în aprilie curent, după ce autorităţile moldovenești vor implementa o serie de acţiuni, a anunțat în cadrul unui briefing şeful misiunii (FMI) la Chişinău, Ben Kelmanson. Despre vizita de lucru a experţilor FMI în perioada 14–28 februarie la Chişinău, experții în economie din R.  Moldova susțin că a fost una benefică, iar guvernul a depus eforturi pentru a avea o relație bună cu FMI.

Potrivit  expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, Banca Națională a întocmit pentru prima dată o listă de acțiuni pe care urmează să le implementeze pe toate dimensiunile în 2017. Legile necesare pentru redresarea situației în sectorul bancar au fost votate cu o zi sau două până la venirea misiunii FMI la Chișinău.

FMI, cu ochii pe guvernanți

„Acțiunile întreprinse de BNM arată de fapt profunzimea crizei prin care trece sistemul bancar. Banca Națională a luat în serios lucrurile grave din sistem, fapt apreciat de reprezentanții FMI. În planul de acțiuni aprobat pentru 2017 a fost stabilită gravitatea situației din sectorul bancar. BNM stabilește clar prioritățile ce trebuie întreprinse pentru a redresa situația: managementul defectuos al băncii, transparența acționariatului, acordarea creditelor neperformante, raportări defectuoase, guvernanța internă a băncilor, combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului. Problemele nu sunt încă soluționate, ci urmează abia să fie soluționate. FMI va urmări până la sfârșitul anului acțiunile Băncii Naționale”, ne-a declarat Ioniță.

Banca Națională se conformează

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, ne-a declarat că acțiunile stabilite de BNM pentru redresarea situației în sectorul bancar până la venirea misiunii FMI reprezintă o condiție inclusă în Memorandumul încheiat cu FMI în toamna lui 2016. „BNM nu a făcut altceva decât să se conformeze angajamentului și foii de parcurs stabilită pentru 2017, pentru a redresa situația în sectorul bancar. E vorba de transparentizarea acționariatului și a structurii acționarilor, identificarea beneficiarilor finali în băncile comerciale, ca să avem certitudinea cine sunt cei care dețin sectorul bancar și cui încredințăm mijloacele bănești”, a afirmat fostul ministru.

21,2 mil. de dolari

constituie valoarea celei de-a doua tranșe de care urmează să beneficieze autorităţile moldovenești după ce vor implementa o serie de acţiuni

„Al doilea aspect e legat de însănătoșirea și readucerea încrederii societății față de sectorul bancar și relansarea activităților de creditare. E o muncă titanică pe care BNM, în calitate de regulator, trebuie să o ghideze prin planul de redresare a situației sectorului bancar. E important ca toate lucrurile stabilite de către BNM să aibă un caracter veritabil. Să nu se facă impresia că cineva, profitând de idei bune, să continue să exercite mai departe controlul asupra acestui sector. De aceea e importantă monitorizarea FMI”, a spus Negruță.

Și economistul Sergiu Gaibu a opinat că echipa tehnică a FMI, după evaluările făcute împreună cu Guvernul Republicii Moldova, a avizat pozitiv rezultatele unor acțiuni. În continuare, va fi o procedură standard, următoarea tranșă în valoare de circa 21 milioane de dolari va fi aprobată.

„Lucrurile pozitive au fost agreate de FMI: bugetul este relativ echilibrat și merge în conformitate cu planul. Proiectul privind amnistia capitală, care comporta anumite riscuri, a fost suspendat de echipa de experți naționali, societatea civilă și organismele internaționale. S-a făcut o analiză mai profundă și a fost garantat faptul că politica bugetar-fiscală va rămâne stabilă. În domeniul bancar, se înregistrează progrese”, a conchis Gaibu.

Proiectele lui Candu sunt retrase

La 28 februarie curent, în ultima zi de aflare a delegației FMI la Chișinău, controversatele proiecte de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală au fost retrase din Parlament cu câteva ore înainte de conferința de presă susținută de misiunea FMI și premierul Pavel Filip. Informația a fost confirmată de șeful Legislativului Andrian Candu, unul dintre autorii inițiativei votate în prima lectură. „În urma mai multor expertize au fost stabilite deficiențe tehnice ale proiectului, astfel documentul a fost retras definitiv”, a spus Candu.

Acțiunea lui Candu și a celor cinci deputați care au semnat pentru retragerea proiectelor de lege vizate a fost comentată și de experții în economie. Veaceslav Ioniță presupune că „FMI le-a arătat liniile roșii guvernanților  moldoveni. Probabilitatea noii tranșe o văd deja realizată. Deci, dimineața retragi legea și seara primești banii”, a conchis Ioniță.

Recomandarea insistentă

Veaceslav Negruță susține că „misiunea FMI la Chișinău a avut cu certitudine un cuvânt greu în cazul acestui proiect. Atunci când în societate au apărut nemulțumiri față de acest proiect, autorul Candu s-a văzut nevoit  să solicite o expertiză și celor de la FMI. Cu certitudine, i-a fost prezentată solicitantului expertiza economică legală a acestui proiect. Sub presiunea organizațiilor și asociațiilor din sectorul neguvernamental, precum și a instituțiilor internaționale, autorii s-au văzut nevoiți să satisfacă ultima și cea mai insistentă recomandare a FMI – să retragă proiectul de lege din legislativ.

Amintim că o echipă de experţi a FMI s-a aflat în perioada 14–28 februarie într-o vizită de lucru la Chişinău. Timp de două săptămâni, misiunea a analizat evoluţiile recente din economie şi progresul atins de autorităţi în implementarea programului, în contextul primei evaluări a programului semnat cu R. Moldova.

Consiliul de directori al FMI a aprobat în noiembrie 2016 un program de finanţare pentru R. Moldova de 178,7 milioane de dolari, dintre care 35 de milioane de dolari au fost deja debursate. FMI aşteaptă de la autorităţi implementarea cadrului juridic şi regulatoriu, pentru a nu mai permite o criză bancară similară cu cea din 2014, reforme în sectorul judecătoresc, în sistemul energetic etc.

The following two tabs change content below.