Nutriționista Cristina Serbova: „Mergeți pe jos minim 3500 de pași zilnic”

Moldova este în topul țărilor din fosta URSS cu cele mai multe decese cauzate de maladiile cardiovasculare, provocate de alimentația incorectă. Unii medici de familie susțin că lipsa banilor este o cauză principală că oamenii nu se alimentează corect, dar mănâncă ceea ce cultivă prin grădină, alții cred că populația nu știe să se alimenteze corect, iar la sărbători mâncarea este în exces și se consumă produse alimentare de proastă calitate.

Statul nostru se află pe locul cinci în acest top, între Ucraina și Azerbaidjan. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, minimul de existență, total pe populație, în primul semestru al acestui an este de 1.895 lei. În Republica Moldova circa 553 de mii de persoane au pensia mai mică de 2000 de lei.

Cercetarea a fost prezentată public la finele anului 2018 și a fost efectuată de către savanții Universității Friedrich-Schiller din Jena, Germania, la comanda Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta a cuprins 51 de state din Europa de Vest, Europa de Est și Asia Centrală, iar oamenii de știință au analizat perioada dintre anii 1990-2016, anunță springer.com.

Cercetătorii au reușit să realizeze un rating al țărilor cu cel mai înalt nivel de mortalitate provocat de alimentația incorectă. Primele zece locuri în top sunt ocupate de state din fosta Uniune Sovietică.

Primul în top, cu cea mai înaltă rată a mortalității cardiovasculare, cauzată de alimentația incorectă, este Uzbekistanul, urmează Turkmenistanul, Kârgâzstanul, Ucraina, Moldova, Azerbaidjanul, Belarus, Tadjikistanul, Kazahstanul și Rusia.

În Moldova, în 2016, 14.746 de oameni au decedat din cauza maladiilor cardiovasculare dezvoltate de alimentația incorectă. Acestea reprezintă 34 la sută din totalul deceselor provocate de bolile cardiovasculare.

Autorii cercetării afirmă că locuitorii acestor țări suferă de afecțiuni cardiovasculare, maladiile fiind provocate, în special, de consumul excesiv de sare și de consumul redus de legume, nuci și de cereale integrale.

Bolile analizate de cercetători și care pot fi dezvoltare dacă ne alimentăm greșit sunt anevrismul aortic, fibrilația atrială și flutterul, cardiomiopatia și miocardita, endocardita, accidentul vascular cerebral hemoragic, bolile cardiace hipertensive, boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral ischemic, boala vasculară periferică, bolile cardiace reumatice și alte boli cardiovasculare și circulatorii.

 „Oamenii de la sate nu se gândesc la o alimentație corectă”

Localitatea Boșcana, Criuleni, are 3600 de locuitori. Aceștia sunt supravegheați de doi medici de familie. Unul din medicii de familie din localitatea Boșcana, Svetlana Șendrea, referindu-se la concluzia cercetătorilor germani, ne-a spus că, în ultimul timp, sunt mai multe decese, acestea au loc mai des din cauza infarctului miocardic, cardiopatiilor ischemice, stenocardiei și accidentelor cerebrale vasculare.

„Copiii au plecat și bătrânii sunt neputincioși; ei nu se alimentează bine, iar produsele alimentare pe care le consumă sunt de proastă calitate. Mai mult, majoritatea populației consumă mult alcool”, ne-a comunicat Șendrea.

Potrivit ei, lumea suferă de mai multe maladii, unii nu vin la medic pentru a primi tratament. Şi e păcat pentru că medicina de familie le dă azi gratuit preparate pentru unele maladii, cum este hipertensiunea, diabetul zaharat.

„Noi insistăm ca să vină. Sunt și pacienți conștienți, dar majoritatea sunt inconștienți. La început de an, asistenta e nevoită să-i cheme pentru ca să-i monitorizăm, să le măsurăm tensiunea și glucoza, să vedem dacă mai au concomitent și o altă patologie. Mulți refuză și nu se prezintă la control, deși noi ne facem datoria în calitate de medici”, ne-a mărturisit Șendrea.

Potrivit ei, oamenii de la sate nu se gândesc la o alimentație corectă, dar nici foame nu duc. „Mănâncă sărat, pipărat, combină multe produse alimentare”, ne-a explicat medicul situația pe care o vede în prezent.

 Produse alimentare de proastă calitate și lipsa educației alimentare

În afară de tratamentul medicamentos, Șendrea ne-a spus că, de un an de zile, lunea, organizează în sat întâlniri cu pacienții la primăria din sat în cadrul proiectului „Modul sănătos de viață”, unde profesori de la Universitatea de medicină le vorbesc pacienților ei despre hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, modul sănătos de alimentare, modul sănătos de viață, impactul exercițiilor fizice asupra organismului.

„Pe sectorul meu avem 50 de pacienți cu cardiopatie ischemică”, subliniază Svetlana Șendrea, care le recomandă pacienților fructe, legume, carne de pasăre. „La sărbători taie porci și mănâncă mâncare grasă. Pacientul care este obez are și multe patologii.

Șendrea a spus că acum nu sunt timpurile când se murea de foame. Astăzi afecţiunile apar din lipsă de conștientizare a problemelor de sănătate, cauzate de alimentația incorectă, lipsită de fructe și legume.

Potrivit șefului Centrului medicilor de familie Șoldănești, Constantin Bălănici, ani la rând, 55% din decesele care au loc în republică sunt din cauza maladiilor cardiovasculare, generate de mai mulți factori: modul de trai, mediul ecologic în care trăim, alimentația proastă a populației, folosirea în exces a alcoolului.

„Deși a trecut doar o lună din noul an, în raionul Șoldănești, sunt atestate mai multe decese din cauza maladiilor cardiovasculare”, ne-a spus Bălănici.

În opinia medicului de familie de la Verejeni, Telenești, Silvia Vitrilă, pacienții pe care-i are în subordine nu duc foame. Dispun de produse, fructe și legume.

„Lumea la sate are ce mânca, dar nu mănâncă corect. Multe produse alimentare sunt de proastă calitate. Azi lumea consumă multe feluri de salamuri despre care nu știi din ce sunt făcute. Se mănâncă prea mult, anume la sărbători. Nu există cultura mâncării. Azi, o mare parte din pacienți au colesterolul mărit, li se astupă vasele sangvine”, ne-a spus medicul.

 

Sfaturile unei nutriționiste

De la nutriționista Cristina Serbova am aflat că alimentația dezechilibrată și modul de viață sedentar sporesc cu 40% riscul apariției bolilor cardiovasculare.

„Cu scopul de a preveni apariția acestor afecțiuni, înlăturați sau limitați la minim în meniul zilnic produsele care conțin o cantitate sporită de grăsimi de origine animală – carnea de porc, salamurile, grăsimile hidrogenate (margarina) care se conțin în patiserie, pâinea, dulciurile, produsele lactate semidegresate, alcoolul. Plimbările sunt cele mai accesibile și fără risc de traume pentru antrenamentul cardio. Vă recomand să mergeți pe jos minim 3500 de pași zilnic”.

CASETĂ

Într-un raport al Biroului Național de Statistică ”Aspecte privind nivelul de trai al populației”, realizat în anul 2017, la capitolul Consumul principalelor produse alimentare pe republică în anul 2017,  este scrisă media anuală la consumul principalelor produse alimentare, exprimată în kg, făcută pentru o persoană în Republica Moldova. Pâine și produse de panificație 121,7 kg, carne și preparate din carne 50,7 kg, lapte și produse din lapte, litri 227,0 l, ulei vegetal, 12,8 l,  198 ouă, zahăr și produse de cofetărie 17,9 kg, pește și produse din pește 16,9 kg, cartofi 46,0 kg, legume și bostănoase 117,8 kg, fructe și pomușoare 51,8 kg.

Informația prezentată în publicația dată este o generalizare a rezultatelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC) pentru anul 2017. În cercetare nu a fost cuprinsă populația din partea stîngă a Nistrului și municipiul Bender.

 

Foto: Nutriționista Cristina Serbova

The following two tabs change content below.