Nu mai vor să fie înșelați

Proprietarii care au terenuri agricole peste drumul Râbniţa–Dubăsari–Tiraspol pot să obţină certificate de acces eliberate de administraţia de la Dubăsari, subordonată Tiraspolului, prin care li se permite „utilizarea temporară a pământului”. Doar câţiva dintre ei au început să le lucreze, fiind conştienţi că protocolul semnat la 25 noiembrie 2017 de vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, şi aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, nu prevede garanţii, că la timpul strângerii roadei, nu vor fi supuşi din nou şantajului rusesc.

Doar câţiva dintre agenţii economici de la Cocieri, Doroţcaia și Molovata Nouă şi-au scos tehnica agricolă şi au început să are, iar pe alocuri să defrişeze pământurile care au stat mai bine de şase ani pârloagă. Petru Nirca, directorul întreprinderii „Victoria Cocieri”, arendează 900 de hectare, majoritatea terenurilor situate peste drumul Râbniţa–Dubăsari–Tiraspol.

Potrivit antreprenorului, acum face cheltuieli de două ori mai mari ca să scoată pământul din paragină. Ultima oară, când reprezentanţii miliţiei de la Tiraspol i-au interzis să strângă roada, a suportat pierderi de peste trei milioane de lei. Guvernul de la Chişinău, deşi a promis că le va oferi despăgubiri, a restituit doar jumătate din această sumă.

„La o întâlnire unde erau prezenţi şi reprezentanţii administraţiei de la Dubăsari, i-am întrebat: ce garanţii oferă că nu ne vor împiedica din nou să strângem roada? Ne-au răspuns în rusă: „Voi sunteţi businessmeni. Asumaţi-vă riscurile”. Din păcate, protocolul nu prevede garanţii, ţăranii rămân la fel de vulnerabili”, a opinat antreprenorul.

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au semnat în noiembrie 2017 un protocol prin care au convenit să revină la mecanismul din 2006, care le permitea fermierilor din cele cinci sate să-şi lucreze pământul în baza unor certificate emise anual de autorităţile neconstituţionale. Experţii „Promo Lex” au atras atenţia că ţăranilor li se permite un acces condiţionat la pământuri, fapt care înseamnă de asemenea o restrângere a drepturilor de proprietate. Totodată, protocolul nu prevede garanţii, prin urmare, proprietarii de terenuri rămân la fel de vulnerabili.

Rusia refuză să se conformeze deciziei CEDO

Simion Papuc este directorul fostei întreprinderi „Agro Savva” SRL din Pârâta, Dubăsari. Întreprinderea a falimentat după ce a investit sume enorme în pământ, iar când a venit timpul să adune roada, miliţienii de la Dubăsari i-au blocat accesul la pământ.

„Aveam 480 de hectare, acum suntem o gospodărie ţărănească cu doar 50. Sunt proprietarul a 10 hectare amplasate în zona de conflict, dar nu mă grăbesc să încep să le lucrez. Partea transnistreană ne oferă acces şi ne-au mai oferit, dar când vrei să strângi roada, încep să îţi pună beţe în roate. Astfel înţeleg ei să facă politică”, a afirmat antreprenorul.

Simion Papuc este vizat în decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului, care le-a dat câştig de cauză în vara acestui an fermierilor din raionul Dubăsari. Până în prezent însă, Moscova nu şi-a onorat obligaţiile. Conform hotărârii CEDO, întreprinderea sa urmează să fie despăgubită din contul Federaţiei Ruse cu de 85.000 de euro.

„Rusia a fost condamnată de Curtea de la Strasbourg pe motiv că sprijină regimul neconstituţional de la Tiraspol. Kremlinul însă refuză să-şi onoreze obligaţiile, ca şi în cazul şcolilor cu predare în limba română, care aşteaptă de cinci ani executarea deciziei”, a amintit fermierul.

Ne-au adus la faliment, lucrăm cu tehnică agricolă învechită. Sperăm ca împreună cu juriştii de la ‘Promo-Lex’ să găsim o soluţie, ca să obținem despăgubirile”, a spus antreprenorul.

Pământul e într-o stare deplorabilă

Şi primarul de Doroţcaia, Valeriu Berzan, ne-a informat că, deşi administraţia de la Dubăsari se arată disponibilă să ofere acces ţăranilor la pământuri, nu toţi proprietarii s-au grăbit să le ia în primire.

„Terenurile sunt degradate, pe alocuri au crescut fâşii de pădure. Un singur agent economic, ‚Dornistragro’, a început defrişarea acestora. Un alt fost mare agent economic, Vera Simionov, a refuzat să le mai lucreze”, a afirmat Berzan.

Oamenii din Doroţcaia deţin 3.200 de hectare de pământ, dintre care doar 250 în intravilanul satului. Restul sunt în zona ocupată de separatişti. Din 2012–2013, când le-a fost interzis definitiv accesul la terenuri, o bună parte din acestea au început să fie lucrate de un oarecare Igor Dincov, agent economic cu cetăţenia aşa-numitei rmn şi cu acte în regulă în stânga Nistrului.

Potrivit oamenilor, acesta a lucrat nestingherit pământul timp de mai mulţi ani, fără a le plăti ceva proprietarilor de terenuri. Din ianuarie 2018, acesta s-a prezentat şi ca agent economic, locuitor al Chişinăului, şi a început să încheie contracte de arendă cu oamenii din sat, promiţându-le câte 2.500 de lei pentru un hectar.

A încheiat contracte în baza cărora a arendat deja peste 700 de hectare de pământ. „Dacă Dincov ar fi activat în aceleaşi condiţii ca noi, ne îndoim că ar avea de unde să ofere câte 2.500 de lei oamenilor. A luat peste 50 de hectare din terenurile pe care le arendam noi, dar şi de la alţi agenţi economici din sat. Pe când noi suntem în faliment, avem peste 200.000 de lei datorii la salarii”, ne-a spus o altă antreprenoare din același sat, Vera Simionov.

Acces la datele personale ale ţăranilor

O situaţie similară se atestă în celelalte localităţii. JURNAL de Chișinău a scris anterior că afaceriştii înregistraţi la Tiraspol, care au lucrat ilegal pământul, timp de mai mulţi ani, abordează actualmente ţăranii cu propunerea de a-l cumpăra la un preţ de nimic ori de a-l lua în arendă contra sumei de 2.500 pe o perioadă de trei ani.

După încheierea celor patru protocoale dintre Chişinău şi Tiraspol, în noiembrie 2017, reprezentanţii primăriilor au prezentat „conform mecanismului” administraţiei orașului Dubăsari contractele de arendă, copia buletinului şi titlurilor de proprietate ale fiecărui proprietar de teren ca administraţia de la Tiraspol să le ofere certificatele de acces

Informaţia le-a fost prezentată ca pe tavă. Cei care au lucrat nelegitim pământul timp de mai mulţi ani umblă acum pe la casele acestor proprietari, îl cumpără, îl arendează. Le propun oamenilor câte 10.000 lei pentru un hectar ori câte 2.500 de lei pentru arendă.

Oamenii acceptă, pentru că, timp de mai mulţi, nu au avut niciun venit de pe acel pământ. Mulţi sunt bucuroşi să scape de el. Cumpără pământ în această regiune Andrei Poiată, care se prezintă drept persoană fizică originară din satul Goian; Alexandr Beloborodov, director al SRL „Razdolie”, întreprindere care, potrivit www.pmr.md, este specializată în cultivarea cerealelor.

Printre cei care îl cumpără ori îl arendează figurează şi un consilier al Consiliului raional Dubăsari, Andrei Sârbu (PSRM), originar din Corjova, Dubăsari.

În timp ce preţul pentru o cotă (1,6 hectare) este de circa 50.000 de lei, agenţii economici de la Tiraspol le oferă oamenilor între 10.000 și 16.000 de lei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu