NOVAIA GAZETA: Renato Usatîi ar fi comandat asasinarea lui Plahotniuc

asasini plahotniuc

Tentativa de asasinat care îl viza pe omul de afaceri şi politicianul moldovean Vlad Plahotniuc ar fi fost dejucată de autorităţile de la Chişinău cu ajutorul colegilor din Ucraina. Unul dintre organizatorii asasinatului a fost prins la Kiev. Autorităţile de la Chişinău, care au organizat sâmbătă o conferință de presă, spun că atacul a fost comandat din R. Moldova, iar preţul pus pe viaţa lui Vlad Plahotniuc a fost de 200 de mii de euro. Din această sumă, deja fusese dat un avans de 100.000 de dolari. Atentatul ar fi urmat să fie comis la una din clădirile de birouri ale omului de afaceri.

Asasinatul ar fi fost plănuit minuțios, încă de acum câteva luni. În decembrie 2016, Poliţia de Frontieră din Ucraina a anunţat autorităţile de la Chişinău de iminenţa acestei acţiuni după ce doi dintre cei implicați în acest plan au trecut granița în Ucraina. Opt persoane au fost reținute în Moldova în legătură cu acest caz și riscă până la 20 de ani închisoare. În Ucraina au fost reținute nouă persoane, dintre care două sunt luptători care au participat la acțiuni în estul separatist al țării. În afara celor 17 persoane reținute, în dosar ar fi implicate și alte persoane.

„Şase persoane sunt cetăţeni ai R. Moldova, care deţin şi alte cetăţenii, două persoane sunt cetăţeni ucraineni. Membrii grupării criminale şi executorii discutau că este vorba de Vladimir Plahotniuc”, a anunțat procurorul Vitalie Busuioc. „Printre ei (cei reținuți) se află atât executori ai asasinatului, intermediari, persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni. Fiecare persoană avea un rol concret și știa bine ce acțiuni trebuie să execute”, a declarat Busuioc.

Pentru uciderea lui Plahotniuc ar fi urmat să se folosească grenade și arme de foc. Acesta ar fi urmat să fie ucis fie în biroul său, fie în mașină. Cei care au comandat omorul, potrivit oamenilor legii, sunt două persoane, cetățeni ai R.Moldova. Unul dintre ei nu a fost prins, ci se află în Federația Rusă, la Moscova.

„S-a stabilit indubitabil legătura grupului cu unul din comanditari, cel aflat la Moscova, cunoscut în lumea criminală atât în R. Modova, cât și în Rusia. În urma perchezițiilor au fost depistate patru grenade, două pistoale cu amortizator, muniții, stații de radio speciale, obiecte de deghizare precum peruci, mustăți, dar și telefoane de unică folosință. De asemenea au fost depistate și acte”, a spus procurorul Busuioc.

Poliția spune că infractorii aveau pregătit și un automobil cu numere lituaniene cu care intenționau să plece peste hotare după săvârșirea asasinatului. Potrivit Ministerului de Interne de la Kiev, mai multe persoane plănuiau asasinarea la comandă a influentului om de afaceri, cu legături pe scena politică. Poliţia ucraineană a anunţat arestarea unui suspect, care ar fi fost creierul crimei la comandă, în timp ce alte persoane implicate ar fi fost reţinute de forţele de ordine din Republica Moldova.

Pe moment, structurile de stat din R. Moldova ar fi preocupate de urmărirea formaţiunii proruseşti Partidul Nostru şi a liderului acesteia, fostul primar de Bălţi, Renato Usatîi. Potrivit lui Vitali Busuioc, ancheta a stabilit „legătură dintre o grupare criminală care ar fi pregătit asasinarea pe teritoriul R. Moldova şi unul dintre comanditari care se află la Moscova”. Organele de anchetă îl au în vedere în primul rând pe Renato Usatîi. Acum un an acesta a fugit în Rusia, fugind de urmărirea penală din R. Moldova.

suspectul arestat plahotniuc asasinare

„Reținerea membrilor grupării criminale și a organizatorilor tentativei de asasinare a fostului vicepreședinte al Parlamentului din Moldova, iar acum omului de afaceri, a avut loc în același timp la Kiev și Chișinău”, a anunțat șeful poliției naționale din Ucraina, Serghei Kneazev. „În capitala Ucrainei au fost reținuți organizatorii și co-executorii în pregătirea crimei. Iar la Chișinău, poliția a reținut executorii principali, la ei au fost confiscați bani și arme”, a mai scris Kneazev.

Renato Usatîi a spus pe Facebook că în curând se va întoarce în R. Moldova cu probe concludente și va începe un „joc” cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. „Noi avem nevoie de tine viu și nevătămat. Noi vrem să întorci tot ce ai furat cetățenilor R. Moldova. Te vom proteja și nu vom permite cuiva să te omoare, deoarece trebuie să întorci mult cetățenilor. Și, cel mai importat, curând voi veni eu și se va începe jocul promis de mine”, a mai declarat Renato Usatîi.

Acesta spune că are două ipoteze în cazul acestei tentativei de omor. „Prima ipoteză este că Plahotniuc chiar l-a enervat pe cineva. El a săvârșit atâtea crime în viața sa că dacă ar fi mers pe stradă opt cetățeni din zece l-ar fi scuipat, iar doi l-ar bate cu bâtele în cap. A doua ipoteză e că se mai pregătește ceva de genul furtul miliardului”, a declarat liderul „Partidului Nostru”.

Renato Usatîi a ironizat planul de asasinare, dar și costul operațiunii de lichidare. „Am înțeles că 17 persoane erau implicate în asasinarea lui Plahotniuc și pentru asta au primit un avans de 100 de mii de dolari din cele 200 de mii promise de comanditari. Reiese că fiecare a primit în medie câte 5 882 de dolari sau 1 176 în fiecare lună. Așa bani primesc cei care pun pavaj la Moscova. Femeia din Moldova, pe care am angajat-o să facă zeamă, primește 1000 de dolari lunar.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)