Nicolae Osmochescu despre demersul lui Dodon: „El a așteptat această decizie”

Decizia Curții Constituționale conform căreia șeful statului nu poate să înainteze un candidat la funcția de premier este corectă și logică în opinia lui Nicolae Osmochescu, întrucât structurile Parlamentului nu au fost constituite. Conform articolului 85 din Constituție, alineatul 1, în caz de imposibilitatea formării guvernului sau blocarea procesului legislativ în perioada de trei luni de la convocarea primei ședințe a legislativului, președintele Republicii Moldova, după consultările cu fracțiunile parlamentare, dizolvă parlamentul.

Curtea Constituțională a decis astăzi, 15 mai, că președintele Republicii Moldova nu poate să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului.

Solicitat de Agenția de presă rusă TASS, președintele Igor Dodon a declarat că „singura posibilitate de a depăși criza politică rămâne alegerea conducerii parlamentului”.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele trei–patru săptămâni, va trebui ca parlamentul să fie dizolvat și să fie declanșate alegeri anticipate, care vor avea loc, cel mai probabil, în toamnă”, a spus Dodon.

În opinia expertului în Drept Contituțional, Nicolae Osmochescu, președintele Igor Dodon a așteptat această decizie. „O altă decizie nu putea să ia Curtea Constituțională pur și simplu. El a făcut acest demers ca să își poată justifica decizia sa. Pentru a se justifica de inacțiunile sale, care sunt obiective în principiu”, a menționat expertul.

Conform articolului 85 din Constituție, alineatul 1, în caz de imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procesului legislativ în perioada de trei luni de la convocarea primei ședințe a legislativului, președintele Republicii Moldova, după consultările cu fracțiunile parlamentare, dizolvă parlamentul.

Săptămâna trecută, deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că vor fi anticipate, invocând imposibilitatea de a ajunge la un acord cu blocul politic ACUM. Socialistul a respins o eventuală alianță PSRM–PD în timp ce mărșăluia în fruntea coloane.

„Probabil că vom avea anticipate, noi nu vom îndeplini categoric condițiile celor de la ACUM, iar cu PD nu vom face coaliție. Deși democrații au multe mandate, în acest moment, ei sunt perdanții”, a spus Novac.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)